Mit tegyen méhcsípés esetén?

Ha megcsípi egy méhecske, az alábbi öt módszerrel biztosan enyhítheti a fájdalmat

Vegye ki a fullánkot – de óvatosan
Amilyen gyorsan csak lehet, távolítsa el a fullánkot. Kapargassa ki a lehető legmélyebben körömmel, bankkártyával vagy késsel. Ne csavarja, ne használjon csipeszt, és ne rántsa ki, mivel így még több méreganyag távozik belőle.

Puhítsa fel a méreg okozta fájdalmat
Ha van a konyhában húspuhító por, jéghideg vízzel készítsen belőle pasztát, kenje rá a csípésre, és 10 percig hagyja rajta. A húspuhítóban levő papain enzim lebontja a mérget. Ugyanez az enzim a papajában is megtalálható: ha véletlenül akad kéznél egy gyümölcs, tegyen egy kis szeletet a csípésre. Ha ezekhez éppen nem jut hozzá, használjon fogkrémet – ez az egyik legjobb házi gyógymód méhcsípésre. A cink-oxidos rázókeverék szintén remekül működik.

Csökkentse a gyulladást antihisztaminnal
Vegyen be antihisztamin-tartalmú tablettát! Ezek a hatóanyagok mérséklik a szervezet méregre adott reakcióját, így csökkentik a duzzanatot és viszketést.

Szorítson rá jeget
Csomagoljon jeget egy ruhába, és tegye a csípésre 20 perces időtartamokra. A hideg hatására az erek összehúzódnak, ezáltal lassul a méreg terjedése, valamint enyhül a fájdalom és a viszketés.

Figyelje az allergiás reakciókat
Különösen ügyeljen a szokatlan mértékű duzzanatokra vagy a légzési nehézségekre. Szerencsére csak az emberek kevesebb mint 1 százalékánál fordul elő súlyos allergiás reakció a méhcsípésre, és mérsékelt reakció is csak 3 százalékuknál jelentkezik. Ám ha duzzanatot észlel, vagy nehezen kap levegőt, azonnal siessen a kórházba vagy hívjanak orvost. Aki ismerten túlérzékeny, mindig tartson magánál az ilyen esetekre adrenalininjekciót.
 

Tudja, mit kell tennie, ha például kutya támadja meg? Kattintson!

Vote it up
314
Tetszett?Szavazzon rá!