Mit tesznek a szakértők a kórokozók ellen?

Meglepő, ugyanakkor tanulságos is egyben, hogy mitől félnek a legjobban

71% nem mos kezet, miután nyilvános helyen megfogott valamit
– Csak arra ügyelek, hogy evés előtt megmossam a kezem. Pusztán attól nem kapok légúti fertőzést, hogy megfogok egy olyan kilincset, amit előtte egy beteg is megérintett; attól viszont igen, ha utána a szememhez vagy az orromhoz érek.
Dr. Michael Pentella klinikai docens, Iowai Egyetem, Közegészségügyi Kar

– A nyomógombokat az öklömmel szoktam megnyomni – különösen a lift földszintjén, mivel azokat a gombokat mindenki megtapogatja. Néha a középső ujjamat használom, mert azzal kevésbé valószínű, hogy hozzáérek az arcomhoz.
Dr. Charles Gerba mikrobiológus professzor, Arizonai Egyetem

29% hord magával kézfertőtlenítőt
– Jobban szeretem a szappant és a vizet. Ha ezekhez épp nem jutok hozzá, megfelel a kézfertőtlenítő is, de nem szoktam megszállottként mindig magamnál tartani.
Dr. Rima Khabbaz, a CDC fertőző betegségekért felelős igazgatója

86% nem fertőtleníti a bevásárlókocsikat
– Nemcsak a bevásárlókocsik fogantyúján találhat az ember baktériumokat, hanem a húson és más élelmiszereken is. Miután elhagytam az üzletet, alkoholos kendővel vagy géllel megdörzsölöm a kezem, majd miután hazaértem és kirakodtam, kezet mosok.
Dr. Philip Tierno mikrobiológus és patológus professzor, Langone Egészségügyi Központ, New York-i Egyetem

50% követ speciális mosási programot
– A fehérneműket az utolsó körben, elkülönítve mosom, mivel ezeken baktériumok milliói tanyázhatnak, és nem szeretném, ha átterjednének a többi ruhára. Nagyjából heti egyszer beletöltök egy fél vagy egész pohár fertőtlenítőszert az üres mosógépbe, és csak a tiszta vizet megnyitva bekapcsolom, hogy elpusztítsam a kórokozókat.
Dr. Charles Gerba

– Egyszer elvégeztem egy kutatást arról, mivel lehet a leghatékonyabban eltávolítani a baktériumokat a textíliákról. Kipróbáltam meleg vízzel, mostam hideg vízzel, használtam a szokásos mosószereket, és bár a baktériumok mennyisége a mosás hatására csökkent, ahhoz, hogy maradéktalanul megszabaduljak tőlük, a forró szárítógép volt a legjobb megoldás.
Dr. Michael Pentella

86% védekezik utazás közben
– A repülőgép ülésének tálcáját letakarom egy szalvétával, így nem érnek hozzá közvetlenül az ételek. Nem teszek semmit az ülés zsebébe, mert lehet, hogy még tartalmaz valamit az előttem itt utazóktól.
Dr. Michael Pentella

– Soha nem mosok kezet a mosdókban levő vízzel, mivel az efféle víztartályokon olyan biofilmréteg képződik, mely hemzseg a kórokozóktól. Helyette inkább alkoholos gélt vagy nedves törlőkendőt használok, különösen evés előtt. A fejtámla huzatát és a takarókat csak akkor veszem igénybe, ha bontatlan a csomagolásuk.
Dr. Philip Tierno

67% elkerüli a betegeket
– Legalább másfél méteres távolságot tartok. A legtöbb légúti fertőzéseket okozó baktérium cseppfertőzéssel terjed, a beszéd és a tüsszentés pedig akár három méteres távolságba is eljuttathatja a cseppeket.
Dr. Michael Pentella

86% a könyökébe tüsszent
– Ha valaki a tenyerébe tüsszent, majd utána megérint valakit, azzal átadhatja a fertőzést. Ennél már csak az szörnyűbb, amikor látom, hogy mások egyszerűen beletüsszentenek a levegőbe – az így kibocsátott felhő akár tucatnyi emberhez is elér.
Dr. Philip Tierno

Vote it up
233
Tetszett?Szavazzon rá!