Mit tudnak a profik, amit mi nem?

Sok mindent érdemes ellesni a sztárséfektől, például a fagyasztás terén is

A fagyasztó ott jön a képbe, amikor alapanyagokat, maradékokat, friss fűszernövényeket és egyebeket kell hidegre tenni. A profi szakácsok nem azért készítenek 20 liter marhahúsalaplét, mert sok vendég ül az étteremben, hanem azért, mert fizikai képtelenség 2 decit csinálni. A hozzávaló csontok, inas-porcogós húsok és zöldségek nem férnek el a rántásos lábaskában, de dőreség is kis mennyiséget főzni belőlük, mert a kevés pont annyi idő alatt lesz kész, mint a sok. A felesleg szépen elszunnyad a mélyhűtőben, és akkor keltik életre egy mártásban vagy rizottóban, amikor szükségük van rá.

Íme, pár további otthon is hasznosítható trükk:

A forma változik, a címke örök
Nincs jelentősége annak, miben teszi el, amit le akar fagyasztani: dobozban, műanyag pohárban, zacskóban vagy jégkockatartóban. Címke nélküli, azonosíthatatlan tárgyat azonban nagyobb bűn mélyhűtőbe tenni, mint bolti majonézt használni frissen készített helyett. A profik a legolcsóbb, gurigaszerűen összetekerhető, keskeny öntapadós matricát ajánlják, amelyről mindig akkora darabka téphető, amekkora éppen kell. Praktikus okokból rögtön egy íróeszközt is tegyen a guriga mellé, így a tárolóeszköz felcímkézése 5 másodpercen belül megoldható.

Térjünk vissza az alaplére
Bár számtalan dolog lapulhat egy profi szakács mélyhűtőjében, abban biztos lehet, hogy az alaplé nem hiányzik. Sőt nagy valószínűséggel többfélét is talál: csirkealaplét, marhaalaplét, borjúalaplét, halalaplét, és minél messzebb megyünk Európától, annál egzotikusabb az alaplé fajtája. A magyar háziasszonyok nagy része még a húsleves maradékát sem fagyasztja le, mert minek. Jobb esetben egy húsleveskockát dobnak a rizs főzőlevébe vagy a zöldségkrémlevesbe, a hús alá meg jó lesz a víz is.

Ha úgy szeretne főzni, mint a nagyok, néha vegyen egy mély lélegzetet, és készítsen alaplét! Hihetetlenül feldobja a legegyszerűbb mártást is, nem beszélve a rizottóról, sültekről és zöldségételekről.

Mit fagyasszon még?
A készételek nagy részét is megdermesztheti – persze nem a székelykáposztáról vagy a tejszínes levesekről van szó. Inkább a profik által is alkalmazott fortélyokról ejtünk szót.

Az alaplé mellett nagy mennyiségben fagyasztanak friss fűszernövényeket. Apróra vágják, kis vízbe teszik és kész. Egy pár fős háztartásban erre a célra remekül megfelel egy jégkockatartó. A gulyáslevesbe, mondjuk, 3 kockányi petrezselymet vesz belőle, a pecsenye mártásához elég lesz 1 is.

Ajánlott eltenni a húsok tisztításánál, bontásánál megmaradt inakat, csontokat, apróbb húsnyesedéket is. A már sokat emlegetett alapléhez mindez nagyon jól fog jönni.

Az alkoholfélék kikristályosítása többszörös előnnyel jár. A legjobb az a trükk, amikor egy vendégség előtt lefagyaszt az ember pár kockányit a kedvenc italokból, hogy azt használja jégkocka helyett. Ennek ugyan nincs köze a főzéshez, de nagyon bevágódhat vele a vendégeknél.

A méret a lényeg: mégpedig a kicsi
A profik is inkább kisebb kivitelben fagyasztanak, mert ha több kell, legfeljebb több adagot vesznek elő. Egy nagy fagyott alaplétömböt felolvasztani egy gyűszűnyi adag kedvéért viszont dőreség, mert a visszafagyasztás szigorúan tilos, főleg ha hústartalmú élelemről van szó. Macerás ugyan sok kis adagot felcímkézni, de sokkal fájóbb kiönteni vagy kidobni valamit.

Egy hungarikumról
A pörköltre is igaz az, hogy kis adagot szinte ugyanannyi idő alatt lehet készíteni, mint nagyot. Ezért nyugodtan főzzön belőle sokat, és fagyassza le kisebb adagokban! Időt és energiát spórolhat, ha legközelebb gulyáslevest vagy hortobágyi húsos palacsintát készít.

Vote it up
51
Tetszett?Szavazzon rá!