Mmm... csokoládé!

Egy véletlen folytán derült ki, hogy a csokoládé valóságos orvosság. Kíváncsi, hogyan tesz jót vele a szívének?

Néhány csokifüggő, akik még egy véralvadás-vizsgálat idejére sem bírtak lemondani csemegéjükről, önkéntelenül is szívességet tettek csokoládéimádó sorstársaiknak – és a tudománynak.

A Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának kutatói szerint „eltévelyedésük” nyomán talán magyarázatot kaptunk arra, miként képes napi néhány kocka csokoládé egyeseknél közel felére mérsékelni a szívbetegségből eredő halálozás kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérrögképződési hajlamot.

– A kakaóbabban található egyik vegyület hatása hasonló az aszpirinéhoz, mérsékeli a vérlemezkék összecsapzódási hajlamát és a trombózist, ami az érelzáródás révén akár halálos szívinfarktushoz is vezethet – magyarázza Diane Becker, az egyetem professzora.

– A rendszeres étrend részeként fogyasztott csekély mennyiségű csokoládé vagy forró kakaó alighanem jót tesz az egészségnek – hangoztatja Becker professzor –, de csak akkor, ha az illető nem viszi túlzásba, és különösen vigyáz a sok vajat meg cukrot tartalmazó készítményekkel.