Mobillal a leszokásért

Ha komolyan gondolja, hogy abbahagyja a dohányzást, kérje meg családját, barátait: bombázzák bátorító sms-ekkel

Ha mindenáron szeretne leszokni a dohányzásról, a fenti módszer hatékony lehet – állítja egy friss tanulmány a Lancet című brit orvosi folyóiratban. A londoni School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói úgy találták, hogy a dohányosok több mint kétszer akkora eséllyel hagyták abba sikeresen a dohányzást, ha támogató üzeneteket kaptak.

A tanulmány közel 6000 leszokni vágyó résztvevőt követett figyelemmel. Két csoportra osztották őket: az egyik csoport a „txt2stop” elnevezésű program keretében kapott szöveges üzeneteket, míg a másik csoport üzeneteinek nem volt köze a dohányzáshoz. A „txt2stop” által küldött szövegek között ilyeneket olvashattak: „Ez az! Ma a leszokás napja van, dobd el a cigit! Mától örökre leszoksz, képes vagy rá!” vagy „A sóvárgás átlagosan 5 percig tart. Tereld el a figyelmed: lassan kortyolgass egy pohár italt, amíg véget nem ér.” A résztvevők válaszolhattak is, ha még több segítségre volt szükségük.

Azoknak, akik megerősítő üzeneteket kaptak, majdnem 11 százaléka még hat hónap után sem gyújtott rá, míg ez az arány kevesebb mint 5 százalék azoknál, akik másféle szövegeket kaptak. A kutatók egyébként nyálteszttel ellenőrizték, valóban leszoktak-e, akik ezt állították magukról.

Derrick Bennett és Jonathan Emberson, az Oxfordi Egyetem szakemberei azt mondják, a dohányzás és a mobiltelefon-használat gyors terjedése bárhol a világon lehetővé teszi a „txt2stop” módszer hatékony alkalmazását.

Vote it up
344
Tetszett?Szavazzon rá!