Modern klasszikus

Bíró Lajos, a Bock Bisztro népszerű séfje újraalkotja a hagyományos magyar ételeket. Ismerje meg őt és a paprikás krumpliját

A Bock Bisztro Budapest egyik legsikeresebb étterme (legalább egy héttel előre érdemes asztalt foglalni), hangulata mégis családias, a tulajdonos-konyhafőnök, Bíró Lajos nemritkán elbeszélget a vendégekkel.

Bírót már gyerekkorában vonzotta a vendéglátás, mert imponáltak neki a fehér zakós, csokornyakkendős pincérek. A hetvenes évek derekán az amerikai, majd a finn követségen dolgozott szakácsként, ami több kísérletezést tett lehetővé, mint a korabeli magyar vendéglátó-ipari viszonyok. E munkahelyein alaposan megismerte a kínai konyhát, ezért amikor 1982-ben megnyílt az ország első kínai étterme, őt hívták konyhafőnöknek.

Az ezredfordulón a budapesti Múzeum kávéház és étteremben, majd a 2004-ben nyitott Bock Bisztróban rátalált a saját hangjára: – A technológia átvehető, de másolni nem érdemes, mert a másolat csak másolat marad, a vendéget nem lehet félrevezetni – mondja.

A Bock Bisztróban egyebek között hagyományos magyar ételeket szolgálnak fel, amelyeket a kor ízléséhez igazítanak. – Újrahangszerelve, korszerűsítve kínáljuk a mai közönségnek.

Bíró Lajos Sándor
Született: 1950. december 26., Gyula
Lakhely: Érd
Család: felesége Bíróné Neisser Hedvig, fia Dániel (17), lánya Ágnes (36)
Munkahely: Bock Bisztró: 2007 óta a Michelin Guide ajánlott étterme, 2008-ban „Az év étterme”, 2009–10-ben Bib Gourmand besorolást kapott
Mottó a konyhában: Jól főzni nem tart tovább és nem kerül többe, mint rosszul főzni, csak egy kis odafigyelés és szív kell hozzá

Jó példa egyik kedvencének, a paprikás krumplinak új változata. – Egészségesebb, mint a régi módon készült, mert kevesebb benne a zsír, és intenzívebb az íze, mert a főtt és sült petrezselymes krumpli izgalmas elegyet alkot. Arról nem is beszélve, hogy jóval elegánsabb látványt nyújt.

Hogy ez a filozófia sikeres, annak bizonyítéka az év elején megnyílt a legújabb Bock Bisztró. Nem Pesten és nem is Budán. Koppenhágában.

Vote it up
425
Tetszett?Szavazzon rá!