Mosogatógép: így válasszon

Géppel mosogatni nemcsak kényelmesebb, hanem ráadásul még energiatakarékosabb is, mint kézzel. De milyet érdemes venni?

Kapacitás? Kisebb családnak a 6-9, míg nagyobbaknak a 12, illetve 12+ terítékes kivitel a megfelelő. Szingliknek, illetve helyhiány esetén jól jöhet a 4 terítékes mini változat, amely egyszerűen a pulton is elhelyezhető.

Energiafogyasztás? Az „A” energiaosztályt keresse, természetesen az „A+”, „A++” és „A+++” jelzésűek még hatékonyabbak, de jóval drágábbak is lehetnek. A kisebb gépek energiafogyasztása lehetőleg ne haladja meg a 0,7 kWh-t, a nagyobbaké az 1 kWh-t.

Vízfogyasztás? Nagyobb kapacitás esetén is max. 10-12 literrel beérik a korszerű gépek, a kisebbek pedig akár 6-7 liter víznél sem használnak fel többet egy mosogatáshoz.

Hatékonyság? A gép jelzésében az első betű azt energiaosztályt mutatja, a második a mosogatási hatékonyságot, a harmadik a szintén kritikus szárítási hatásfokra utal: ragaszkodjon az „AAA” jelzéshez!

Programok? A legfontosabb az automata program, amely az edények szennyezettségéhez igazítja a mosogatás paramétereit. Sokszor jól jöhet a rövid, illetve a kímélő program, továbbá az „eco”, ám ez 3-4 órát is igénybe vehet.

Kényelem? Praktikus funkció az időzített indítás, amelynek révén éjjel, illetve távollétében is mosogathat. A multizónás opcióval időt és energiát takaríthat meg, az intenzív zónás funkciós gépek pedig extra erővel támadják meg a beszáradt edényeket.

Kezelőpanel? A beépített gépek rejtett kezelőszerveikkel elegánsabbak lehetnek, mint a külső panelesek, de a beállított program végéig nem tud beavatkozni.

Zajosság? A 45–50 dB közötti zajszintértékek már elfogadhatók, de a zajra érzékenyek választhatnak akár 40 dB alatti, szupercsendes készülékeket is.

Vízvédelem? Az aquastop a vízcső bármely sérülése esetén megvédi a konyhát az elázástól.

Vote it up
239
Tetszett?Szavazzon rá!