Mozart, a különös zseni

Íme tíz tény, amelyet valószínűleg ön sem tudott a 258 éve született zenei géniuszról

Zenéje az idő előrehaladtával egyre népszerűbb. Az 1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerekből vált kulturális ikonná. Néhány művét, például a Figaro házasságát bizonyára ön is ismeri, de meg fog lepődni, milyen személyiség húzódott a kreatív géniusz mögött. Íme tíz tény, amelyet nem valószínűleg ön sem tudott a zene különös zsenijéről.

Első koncertjét hatévesen adta. Akkor már zenét is szerzett, és több hangszeren játszott.

 Mozart alighanem ciklotímiás személyiség volt, akit időnként hangulathullámzás jellemzett. Emiatt olykor fokozottan kreatív volt, máskor hisztérikus és depressziós.

 Zenéjén Bach, Händel és Haydn hatása érezhető.

 Tökéletes zenei hallása volt. Miután meghallgatta Gregorio Allegri Misere című kórusművét a Sixtus-kápolnában, emlékezetből lejegyezte az egész kompozíciót, amelyet addig soha nem vetettek kottára a Vatikánon kívül.

 Igen korán alkalmazta a zenei mintavétel technikáját, az egyik zeneműből kivett részleteket másik kompozíciójában újra alkalmazta.

 Egész pályafutása során írt kórusműveket, operákat, versenyműveket, kvartetteket, szimfóniákat, oratóriumokat és kamaraműveket.

 Első nagy miséjét a G-dúr Missa Brevist 12 évesen, a Mihtridatesz, Pontosz királya című első operáját 14 évesen komponálta.

 1791. december 5-én bekövetkezett haláláig több mint 600 művet alkotott, ezek közül mintegy 150 befejezetlen.

 Legtöbb művét meghatározott alkalomra vagy saját előadásra alkotta.

 Özvegye, Constanze leveleire és feljegyzéseire támaszkodva a zenetörténészek úgy vélik, hogy zeneszerzésre a zongorát használta. Ugyanakkor Mozart alkotási módszereiről keveset tudunk, mert Constanze a szerző halála után sok kottáját és töredékét megsemmisítette.

Vote it up
327
Tetszett?Szavazzon rá!