Mulat a világ

A nagyböjt előtti utolsó napon, húshagyókedden világszerte hatalmas mulatságokat tartanak. Íme, a leghíresebb ilyen karneválok

Kapcsolódó cikkek

Rio de Janeiro, Brazília
Itt éppen húshagyókeddig áll a vízkeresztkor kezdődött bál. A karneváli ünnepségeket a portugálok honosították meg Brazíliában a 19. század közepén. Legnagyobb eseménye a Szambaparádé, amelyet az erre a célra épített Sambodromo nevű hatalmas felvonulási téren tartanak.

Cadiz, Spanyolország
A hamvazószerdát megelőző 11 nap során Cadiz utcáit tarkabarka öltözékű tivornyázók lepik el. A spanyol tengerpart délnyugati részén lévő városban egymást követik a látványos felvonulások, és több mint 100 színi társulat verseng a nézők kegyeiért. A legtöbben a karnevál első vasárnapján tartott Gran Cabalgata, illetve az utolsó hétvégén tartott Cabalgata del Humor nevű rendezvényen vesznek részt.

Düsseldorf, Németország
A Fasching, Fastnacht és Karneval néven ismert német ünnepségsorozat különös szokásról híres: a mulatságok ideje alatt a nők levághatják a férfiak nyakkendőjét. Az ország legnagyobb buliját Düsseldorfban tartják, ahol félmillió ember tombol a Rosenmontag nevű felvonuláson. A hamvazóhétfőnek is nevezett eseményt két nappal hamvazószerda előtt tartják.

Velence, Olaszország
A böjt előtti ünnepség hagyománya a 13. századig vezethető vissza. A híres velencei jelmezes karnevál tíz nappal hamvazószerda előtt kezdődik. Ilyenkor koncerteket, táncmulatságokat és felvonulásokat tartanak a lagúnák városában, ahol a gondolák álarcos mulatozókkal telnek meg. Az esemény csúcspontja a Szent Márk téren megrendezett bál.

Quebec City, Kanada
A kanadai téli karneválhoz rengeteg havas program kapcsolódik: hószobrászat, szánkóverseny és a hószánok viadala. A többhetes ünnepség csúcspontja a Bonhomme bál. A rendezvénysorozat kabalafigurája Bonhomme, a piros gyapjúsapkát és sálat viselő hóember.

New Orleans, Louisiana, Egyesült Államok
A New Orleans-i karnevál a francia katonák és telepesek mulatozására vezethető vissza, amelyet egykor az alabamai Mobile-ban rendeztek. Ma már New Orleans a központja a Mardi Gras-nak nevezett ünnepségnek, amelyen becslések szerint több mint félmillióan vesznek részt. A felvonulás epicentruma a Bourbon Street, és az erkélyekről meg a guruló díszletekről több mint 28 millió rózsafüzért hajigálnak az ünneplők közé.

Vote it up
300
Tetszett?Szavazzon rá!