Munkát keres? Így talál!

Kihez forduljon tanácsért, hogyan írjon önéletrajzot, miként építsen kapcsolatokat, hol keressen állást a neten

Megjelent: 2009. szeptember

Kapcsolódó cikkek

A gazdasági válság nyomán a cégek vegetálnak, elbocsátások zajlanak – alig számít, hogy az ember ügyvezető igazgató vagy futószalag mellett dolgozó gyári alkalmazott. Ráadásul előrejelzések szerint a gondok jó része még előttünk van.

A munkanélküliségi ráta régen átlépte a lélektani két számjegyű határt. Márpedig akinek nincs munkája, annak nincs pénze sem, így kevesebbet vásárol. Ebből következik, hogy a kisebb fogyasztás miatt a cégek még inkább megszorítják a nadrágszíjat, például további alkalmazottakat bocsátanak el… szóval ez egy ördögi kör.

Mivel egyre többen pályáznak az egyre kevesebb meghirdetett állásra, és az érintetteknek nehéz eligazodniuk a változó körülmények között, segítségre van szükségük. Összegyűjtöttük megannyi szakértő (HR-esek, karrier-tanácsadók, fejvadászok) legjobb tanácsait, áttanulmányoztuk az interneten fellelhető információkat, és mindezt áttekinthető formában átnyújtjuk most önnek.

Ott kezdjük, hogy lelkileg hogyan tudja feldolgozni, ha elvesztette az állását, aztán milyen segítséget vehet igénybe az újrakezdéshez, és ha már eldöntötte, merre lép tovább, hogyan valósítsa meg álmait. Mert az élet nem áll meg.

Érdemes karrier-tanácsadóhoz fordulni?
Ha állást keres, nem árt, ha tisztában van a saját külső és belső tulajdonságaival. – Sokan nem tudják, milyen emberek ők és milyennek látja őket a környezetük – magyarázza Radics Edit karrierszakértő. A karrier-tanácsadó tesztekkel, játékos feladatokkal segít abban, hogy megismerje önmagát, és tovább tudjon lépni.

Szakértők az elbocsátásról
Az elbocsátást ne úgy értékelje, hogy személye csődöt mondott, hanem fogadja el, hogy a vereségek is a szakmai pályafutás szükségszerű velejárói.
Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Vegye figyelembe, szerepelt-e az elbocsátás indokaként szakmai kifogás. Ha például kommunikációja, precizitása vagy időgazdálkodása nem volt megfelelő, nézzen utána, vagy kérje ki szakember tanácsát, hogyan lehet ezeket a készségeket fejleszteni.
Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadó, Karrier Műhely Tanácsadó Iroda

Segít feldolgozni a traumát, ha olyan emberekkel találkozik, akik hasonlón mentek át, akikkel megoszthatja bánatát. Rájön, hogy vannak sorstársai, jó példák, és ha másnak sikerült állást találnia, neki is sikerülni fog.
Dr. Szöllősi Ágnes tanácsadó szakértő, HR Development Személyzeti Tanácsadó Iroda

Vállaljon önkéntes munkát! Egyrészt elősegíti a munkaerőpiacra való visszatérést, és másrészt amíg önkéntes tevékenységet végez, nem érzi magát feleslegesnek.
Francsics Dorina kommunikációs menedzser, Önkéntes Központ Alapítvány

Gyakran előfordul, hogy aki elveszítette az állását, értéktelennek érzi magát, és testbeszéde is ezt sugallja. Ahhoz, hogy új munkát tudjon találni, fel kell dolgoznia a történteket, elvégezni a „gyászmunkát”.

A viselkedésén is látszik majd, ha újra egyensúlyba kerül önmagával. A karrier-tanácsadó tükröt tart elé, hogy ráébredjen, miben érdemes változtatnia. Előfordul, hogy közös „szekrényviziten” átalakítják a kliens ruhatárát, megváltoztatják a frizuráját. Segítenek abban, hogy kiegyensúlyozott, érdeklődő ember képét közvetítse az ismeretlenek felé. – Külföldi és hazai vizsgálatok szerint az állásinterjú első néhány percében eldől, hogy felveszik-e a jelöltet vagy sem – állítja Radics Edit. – Fontosak persze a végzettséget igazoló bizonyítványok, de a felvételiztetők hetven százalékban az első benyomás alapján döntenek.

A szakember szükség esetén „eljátssza” a jelölttel az állásinterjút, így segít, hogy az illető éles helyzetben ne váljon feszültté. Igyekszik megértetni vele azt is, hogy nem dől össze a világ, ha nem őt veszik fel a pályázók közül, hiszen nem az ő személyiségét utasítják el, hanem épp nem rá van szükség egy adott munkahelyi csapatban. Ettől persze ő még nem lesz értéktelenebb ember, mint amilyen korábban volt, érdemes újra, másutt próbálkoznia.

Karrier-tanácsadóhoz sokféle módon fordulhat. Kereshet ezzel foglalkozó irodát, online tanácsadást, fórumokat. Bátran kérdezzen rá a referenciáikra. Karriertanácsot ingyen is kérhet (karrier.job-center.hu), de akár százezres összegre is rúghat a végső számla.

Hogyan kell önéletrajzot és kísérőlevelet írni?
Az önéletrajz régen úgy kezdődött: születtem ekkor és ekkor, apám és anyám neve ez meg ez. Manapság már a jelenből megyünk visszafelé. – A jó önéletrajz vázlatos, gyorsan áttekinthető, és a legfontosabb személyes adatokon, az iskolai végzettségen, a nyelvtudás megjelölésén kívül visszafelé haladva tartalmazza a munkahelyek felsorolását is – mondja Papp Júlia, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének alelnöke, egy fejvadász cég vezető munkatársa. Nagyon fontos, hogy a cég nevén túl a náluk töltött időt és a betöltött pozíciót is jelölje meg.

Az önéletrajzhoz csatolt motivációs levélben is tömören fogalmazzon. Négy-öt mondatos terjedelem az ideális, de egy oldalnál semmiképpen se legyen hosszabb. Ne írja le újra azt, amit az önéletrajzban már megfogalmazott, inkább próbálja meg pontosan összefoglalni, mi az, amiért kívánatos számára a megpályázott állás, mik a tervei, mik a céljai leendő új munkahelyén. Kerülje az általánosságokat.

Szakértők a cv-ről és a levélről
Az önéletrajzban legyenek könnyen megtalálhatók a kulcsszavak. Ezeket esetleg kiemelheti félkövérrel, de azért ne vigye túlzásba a díszítést.
Kovács András ágazatvezető, Grafton Recruitment Kft.

A közelmúltbeli állásokat ne csak felülre vegye, hanem írjon róluk részletesebben is, hiszen a személyzetist ez jobban érdekli, mint az, ami tíz éve történt.
Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Az önéletrajz hobbi rovatát is aktualizálni kell. Inkább ne is tegyen említést olyan hobbiról, amelyet réges-régen űzött, de már nem naprakész a témában.
Lovász Sándor, az Asio Személyzeti és Gazdaságpszichológiai Tanácsadó Iroda szakmai igazgatója

A motivációs levelet küldje el az önéletrajzzal egy dokumentumban. Az első oldal lehet a levél, a második pedig a CV. Így a szakemberek egyben láthatják a két kiemelkedő fontosságú bemutatkozó anyagot.
Pálfay Erzsébet karrier-tanácsadó, Karrier Műhely Tanácsadó Iroda

A motivációs levélnek hitelesnek és egyéninek kell lennie, nem elég a netről leszedett konzervmondatokat használni, hiszen a HR-munkatársak átlátnak a hamisságon.
Lovas Zsuzsa ügyvezető, Lege Artis Tanácsadó és Oktató Felnőttképzési Intézmény

Webes segítség: További hasznos tippeket talál az alábbi weboldalakon: monster.hu, job-center.hu, oneletrajziras.lap.hu, oneletrajzmintak.hu, munka.org. Az unióban elterjedt úgynevezett Europass szabványt a europass.hu/EPdokumentumok/oneletrajz oldalról töltheti le.

Állásvadászat az interneten
Számos honlap közöl álláshirdetéseket, például a jobmonitor.hu, a cvonline.hu, a job.hu, a jobline.hu és a profession.hu. Nemcsak azért érdemes több ilyen oldalt figyelni, mert így nagyobb eséllyel bukkan megfelelő állásra, hanem azért is, mert mindegyik nyújt hasznos extra szolgáltatásokat. Ilyen például az önéletrajz feltöltése, hogy ne csak ön keresgélhessen az állások között, hanem egy esetleges munkaadó is megtalálhassa önt, vagy a bérkalkulátor, amellyel kiszámíthatja a bruttó és nettó bér közötti különbséget. Számos helyen olvashatók tanácsadó cikkek, amelyek segíthetnek az álláskeresésben, vagy éppen megtartani a már meglévő állását. Az allas.lap.hu oldalon sok további hasznos honlapot és állásközvetítő céget talál.

Ám az állások 75-80 százalékát nem hirdetések révén, hanem egyéb, „nem hivatalos” csatornákon át töltik be. Jelentkezzen be munkaközvetítő irodákhoz is, és érdeklődjön saját ismerőseinél, barátainál is.

Kapcsolatépítés
A jó karrierépítő holtáig bővíti kapcsolatrendszerét. Folyamatosan ismerkedik, hiszen az állások többsége nem hirdetésekkel, hanem személyes ajánlással talál gazdára. Mindig legyen önnél névjegykártya!

Hatékony segítséget nyújthatnak a régebbi üzleti partnerek, a korábbi kollégák, előző főnökök, ezért nem érdemes egy-egy munkahelyről minden hidat felégetve, haraggal távozni.

Küldjön kör-e-mailt a közösségi portálokon (Iwiw, Facebook), de próbálja megszűrni a címzettek körét. Csak azoknak írjon, akik reményei szerint tényleg segíteni tudnak, hiszen nem kell több száz rég nem látott ismerőst beavatni a problémájába.

De bánjon óvatosan a közösségi oldalakkal, mivel a személyzetisek is megnézhetik. – Ha feltölti egy buliban készült képeit, aztán asszisztensnek pályázik egy konzervatív vezető mellé, előfordulhat, hogy az illető előítéletes lesz önnel szemben – mondja Varga Ágnes, az EU-Csoport humánpolitikai vezetője.

Hogyan „lőheti be” fizetési igényét?
Manapság sokszor még közvetlen kollégáink munkabérét sem tudjuk, így nehéz válaszolni anyagi elvárásokat firtató kérdésre. – A legjobb egy intervallumot mondani – mondja Kovács András. De azonnal kérdezzen vissza, hogy mi egyebet ad a cég.

Segíthet a jovedelemfelmeres.lap.hu, a mennyiterek.hu, a profession.hu/kalkulatorok és a Merces.hu online fizetési felmérése. Ez utóbbi segítségével például összehasonlíthatja az azonos régióban, azonos beosztásban, a szakmában közel azonos időt eltöltött kollégák bérezését. Megtudhatja, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például egyes iskolai végzettségek megszerzése után. A portál adatbázisa naponta frissül, de nem reprezentatív, hiszen a felmérésben mindenki anonim módon, önkéntesen vesz részt.

Az otthoni munka előnyei és veszélyei
Otthonra vállalhat számítógépes adatrögzítést, újságírást, szoftver- vagy weboldalfejlesztést, fordítást, nyelvoktatást, telemarketinget, sőt akár távfelügyelő szolgálat munkájába is bekapcsolódhat.

– A távmunkának több az előnye, mint a hátránya – vélekedik Déri Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnökhelyettese. – Legfontosabb feltétele a megfelelő személyiségtípus. Akik nem tudnak folyamatos kontroll nélkül dolgozni, nem lehetnek sikeresek távmunkásként. Számukra hátrány, ami másoknak a legnagyobb előny: akkor és annyit dolgozhatnak, amennyit akarnak.

Állásbörzék
A különböző állásbörzékre érdemes ellátogatni. Íme, néhány jó tanács:
> Legyen céltudatos! Előre nézze meg a rendezvény honlapján, hogy kik lesznek jelen, és döntse el, mely lehetőségek érdeklik. Készüljön fel a kiválasztott cégekből, mert annak képviselői észreveszik majd a tájékozottságát.
> Hagyjon ott valamit! Vigye magával az önéletrajzát több példányban, és adja oda azoknak a cégeknek, amelyekkel elbeszélgetett. Ugyanakkor kérjen névjegyet vagy egyéb elérhetőséget a cégtől.
> Érkezzen korán! Napközben túl nagy lehet a tömeg, és olyankor a cégek képviselői sem figyelnek mindenkire.
> Ne csak az álláshirdetőkkel építsen ki kapcsolatokat, hanem mindenkivel.
> Úgy öltözzön, mintha felvételi beszélgetésre menne! A helyszínen nem szoktak állásokat osztani, de az első benyomás akkor is fontos.
> Ha van próbainterjú, ki ne hagyja! Ez hasznos gyakorlat lehet a még tapasztalatlanabb álláskeresők számára.

Az is jó, hogy nem kell az időt a munkahelyre való utazgatással tölteni, és a nyelvóra vagy az adatrögzítés alatt kimos a mosógép vagy megfő az ebéd.

Fontosak a technikai feltételek is. A számítógépen végzett távmunkához szükség van hardverekre és szoftverekre, írásban kell rögzíteni, ki vásárolja meg ezeket, a munkaadó vagy a munkavállaló. Telemarketinges munkánál fontos a költségek megosztásának szerződésben való rögzítése, mert előfordulhat például, hogy valaki 80 ezer forintot keres így, de több mint százezret eltelefonál.

Déri Tamás szerint jó, ha nem távmunkásként kezd el dolgozni egy munkahelyen, hanem előbb megismerik egymást a munkaadóval és a munkatársaikkal, és később vált. A kisebb, eseti megbízásoknál nem kell személyes kapcsolat, de szerződés – mint a nagyobbaknál – igen.

Ne dőljön be a gyors meggazdagodással kecsegtető, homályos ajánlatoknak. Íme, a Magyar Távmunka Szövetség további tanácsai:
Ne hívjon emelt díjas telefonszámokat, és ne regisztráljon ilyen módon sms-ben sem.
A megbízónak vagy a munkaadónak legyenek nyilvános elérhetőségei: telefonszám, e-mail, honlap, Skype.
A hálózatépítés nem távmunka.
A próbamunkát is ki kell fizetni, ennek díjazásában is meg kell állapodni.
Ne vásároljon semmilyen „kezdő csomagot”, kivéve ha visszavásárlási garanciát adnak hozzá.

További információ: tavmunka.org, tavmunkacentrum.bmik.hu, workania.hu, tavmunka.lap.hu.

Segítség a vállalkozásindításhoz
Mielőtt saját vállalkozásba fog, tisztáznia kell magában néhány alapvető dolgot. Hegyi Gábor, a Fiatal és Kezdő Vállalkozók Egyesületének elnöke (EFKE) a következőket tanácsolja:
> Gondolja át és nézzen utána, milyen képességekre és készségekre van szükség egy vállalkozás működtetéséhez, és hogy ön rendelkezik-e ezekkel.
> Készítsen írásos tervet a vállalkozás működéséről, mert az nem terv, hogy „majd sok pénzt keresek”. Az EFKE 3411 vállalkozással készített felmérése szerint hat új vállalkozásból csak egynek van rögzített, minden érintett által ismert célja.
> Határozza meg, hogy kikből áll a célközönsége, és kizárólag rájuk összpontosítson.
> Alkalmazzon minél több marketingeszközt, és ne csak újságban hirdessen! Nem elég várni, hogy a vevő benyisson az utcáról.
> Készüljön fel a könyvelés alapjaiból legalább olyan szinten, hogy szót értsen a könyvelőjével.

Munkaerő-kölcsönzés
Sok helyen ma már megszokott az ideiglenes, előre megbeszélt időtartamú munkák elvállalása. Bár Magyarországon az ilyen állások többsége még fizikai munka, terjedőben van a szellemi munkaerő kölcsönzése is.

Ez nemcsak mentőöv, hanem olyan tapasztalat is, amely javítja az elhelyezkedési esélyeit. – Az önéletrajzban pozitívum a kölcsönzéses munkahelyek felsorolása, mert olyan embert mutat be, aki akar dolgozni – mondja dr. Riss Éva, a Riss & Partners munkaerő-közvetítő iroda ügyvezetője, aki minden álláskeresőnek ajánlja ezt a fajta munkavállalást.

Az is előfordul, hogy valakit ideiglenes pozícióból hívnak meg állandó alkalmazottá. Varga Ágnes szerint ha valaki beválik egy helyen, akkor a cégnek is érdeke felvenni őt, hiszen nekik az a jó, ha az alkalmazott a vállalat tagjának érzi magát.

Ács Ildikó, a Grafton Recruitment munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője azt tanácsolja: ha valahol egy-két hetet töltött helyettesítéssel, tüntesse fel a munka jellegét, hogy később nehogy azt higgyék, hogy valami probléma miatt küldték el ilyen hamar.

> Készüljön fel rá, hogy mindig lesznek váratlan kiadások, és arra is, hogy vevői nem mindig fizetnek idejében. Egy felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozók egyötöde gyakran nem tud időre fizetni, egyharmada pedig szándékosan halogatja a fizetést! Gondolja át, hogy megéri-e vesződni az ilyen ügyfelekkel.
> Ne csak a konkurenciát lássa más vállalkozókban, hanem a szövetségest is. Lehetőség szerint működjön együtt másokkal, értékesítsék közösen a termékeiket, segítsék egymást információval, ötletekkel.

A vállalkozás beindításához persze pénz is kell. Szerencsére akár 3 millió forint tőkejuttatást vagy kamatmentes hitelt is kaphat az államtól. További információk a regionális munkaügyi központokban. Ingyenes jogi segítséget is kaphat a JOGPONT-hálózat országszerte elérhető irodáiban (jogpont.hu).

Külföldi munkavállalás
Elvileg uniós polgárként sokkal könnyebben dolgozhatunk Európában, mint régebben. – A gazdasági válság nyomán azonban mindenütt megnőtt a munkanélküliség, és hiába biztosít az unió egyenlő munkavállalói jogot, nehezebb elhelyezkedni külföldiként – mondja Hadi László, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető partnere.

Ám ha világot akar látni, ne futamodjon meg a nehézségek elől. – Sokat ér a külföldi munka, főképp, ha fiatal és rugalmas az ember – véli Kovács András. – Szélesebb szemszögből fogja nézni a világot.

Az előrelátás persze sosem árt: – Először utazzon ki az országba két hétre csak úgy, nézze meg, milyen a környezet, mennyire tud majd beilleszkedni – tanácsolja Varga Ágnes.

Még a kiutazás előtt vegye fel a kapcsolatot a célország magyarországi képviseletével, és érdeklődjön a fontos tudnivalókról és szabályokról. További információt uniós álláshirdetéseket talál az Európai Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán: ec.europa.eu/eures.

Vote it up
205
Tetszett?Szavazzon rá!