Hozzávalók 4 személyre
80 dkg marhalapocka • 3 evőkanál pecsenyefűszer • 6 evőkanál mustár • 1 db citrom leve • kevés liszt a sütéshez • 0,5 dl olaj • 3 dl tejszín • 1 csokor csokor frissen aprított petrezselyem vagy rozmaring
A krumpligombóchoz: 1 kg krumpli • 22 dkg liszt • 2 db tojássárgája • 1 szelet kenyér, kis kockákra vágva, megpirítva • só
Elkészítés
1. A krumpligombóchoz a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, forró vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük. Legalább egy éjszakára állni hagyjuk, hogy a nedvesség eltávozzon belőle, és könnyebb legyen dolgozni vele.
2. A krumplit krumplinyomóval átnyomjuk, összekeverjük a liszttel és a tojássárgájával, és tésztát gyúrunk belőle. A tésztából kézzel gombócokat formázunk úgy, hogy a közepükbe egy-egy pirított kenyérkockát teszünk, majd a gombócokat forró sós vízben kifőzzük.
3. A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd a pecsenyefűszerrel megszórjuk. A szeletek egyik oldalát bőven megkenjük mustárral, meglocsoljuk a citromlével, a másik oldalát pedig enyhén belisztezzük.
4. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olajat, a húst hirtelen kisütjük benne, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Alacsony lángon kb. másfél-két órán át főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul. A vizet időnként pótoljuk.
5. Ha a hús már puha, hozzáöntjük a tejszínt, és néhány percig együtt forraljuk vele. Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.
Hozzászólás