Négy szokatlan grilleznivaló

Gondolta volna, hogy lehet grillezni a görögdinnyét? Íme, pár hasonló tipp, hogy elámuljanak a vendégei

Kapcsolódó cikkek

Görögdinnye
A hő, a füst és egy csipet só meglepően ízletessé, már-már hússzerűvé teszi ezt az édes gyümölcsöt. A grillezés hatására „kijózanodik, elveszti ragacsos édességét” – írja Mark Bittman a New York Timesban. Ő úgy készíti el, hogy a másfél centi vastag szeleteket megkeni olívaolajjal, apróra vágott hagymával, sóval és borssal, majd mindkét oldalukat 5-5 percig süti, amíg elkezd megszáradni és karamellizálódni. Tálalhatja köretként, vagy készíthet belőle „dinnyeburgert” Bittman-módra, zsemlében és olvasztott sajttal. Egyébként remek dinnyés nyalókát is készíthet.

Római saláta
A saláták meglepően jól viselik a meleget, a grillezéssel nyert füstös íz pedig remekül illik egy kiadósabb salátához, például Alton Brown következő receptjéhez a Food Networkről. Vágjon ketté hosszában két fej római salátát, a vágott felüket kenje meg olívaolajjal, sózza és borsozza. A fél fejeket megkent felükkel lefelé helyezze a grillre, és közepesen meleg parázs felett süsse 1-2 percig. Tegye tányérokra, szórja meg reszelt parmezánnal, és hintsen rá vörösborecetet.

Piskóta
A grillezéstől a sütemények belseje átmelegszik, szélük karamellizált kérget kap – eredendően édes ízük pedig kiegyensúlyozza a füstös aromát. Vágjon másfél cm vastag szeleteket piskótából vagy kevert tésztából, vajazza meg mindkét felüket, és közepes hő felett, egyszer megfordítva grillezze addig, amíg aranyszínűvé válnak, azaz oldalanként kb. 2 percig, írja a Food and Wine. Pakoljon rá gyümölcsöket, fagylaltot, vagy öntse le csokiöntettel.

Édesburgonya
Steven Raichlen, a barbecue-próféta e narancssárga gumókat az általa füstpirításnak nevezett eljárással készíti. A két sütési technika ötvözetének eredménye egy krémes, édeskés burgonya, amely nem túlságosan szirupos. A következőt ajánlja: vonjuk be vajjal az egész édesburgonyákat, és tartsuk közepesen magas hő fölött addig, amíg a héjuk megbarnul, húsuk pedig megpuhul; ehhez 40 perc és 1 óra közötti időre van szükség. A parázsról levéve vágjuk el hosszában, kenjük meg vajjal és szórjunk rá barna cukrot.

Vote it up
399
Tetszett?Szavazzon rá!