Négy természetes módszer köhögés ellen

Fontos tudni, hogy milyen típusú a köhögése, de jó eséllyel minden esetben enyhítheti a panaszokat

A köhögésnek két fajtája van. Hurutos köhögéskor váladék képződik, és általában allergia, nátha és légzőszervi fertőzések váltják ki. A száraz köhögés is lehet megfázás következménye, de gyakrabban a dohányzás, por, füst és egyéb környezeti ártalom a felelős érte. Jobbára a torok irritációja okozza. Télen a megfázás és az influenza is köhögéshez vezet. A felső légzőszervi gyulladás nyálkahártya-duzzanatot okoz, az irritált nyálkahártya ráadásul váladékot is termel, amely slejm formájában távozik köhögéskor. A nem produktív köhögés, sípoló légzés hátterében asztmás roham is állhat.

A hurutos köhögést nem kell gátolni, mert a szervezet ezen a módon szabadul meg a slejmtől. Ilyenkor bátran köhögjön, hogy mihamarabb megszabaduljon a váladéktól és magától a köhögéstől is. Száraz köhögéskor viszont kösse be a torkát és enyhítse a köhögési ingert.

Cukorkúra
Hurutos köhögés esetén szopogasson a drogériában kapható pemetefű-cukorkát. A pemetefű keserédes gyógynövény, amely köptetőként segít felköhögni a váladékot.

A száraz köhögést a vörös szilfa kérgéből készült cukorkával kezelje. A zselés tabletta védőréteget képez a torokban, ami enyhíti a köhögést.

Nem kap sehol vörösszilfa-cukorkát? Száraz köhögéskor bármely cukorka megteszi, mert fokozza a nyálképződést, emiatt többször fog nyelni, ami csökkenti a köhögést. Pár csepp citrom is sokat segíthet.

Hatásos szert készíthet mentacukorkából, citromléből és mézből. Olvassza fel a cukorkát meleg citromlében, majd adja hozzá a mézet, és keverje fel. Szükség szerint fogyasszon belőle egy-két teáskanállal.

Enyhítő kenet
Kenjen a nyakára, illetve a mellkasára kámfort és mentolt tartalmazó balzsamot. Csillapítani fogja a köhögést, de nem kerülhet a szájába.

Ha nincs otthon bolti balzsam, készítsen mustárkrémet. Adjon két rész mustárporhoz egy rész lisztet, majd vízzel keverje krémesre. Kenje a mustárkrémet konyharuhára, amit hajtson félbe, és úgy nyomja a mellkasára, hogy a krém ne érjen közvetlenül a bőréhez. Időnként ellenőrizze a bőrét, hogy nem pirult-e ki, mert akkor abba kell hagyni a kezelést. A víz helyett tojássárgáját is szoktak használni, mert úgy kevésbé éget a krém.

PárásítóKöhögjön másként!
Ha torkát megerőlteti a folyamatos köhögés, próbálja ki ezt a módszert: amikor köhögési ingert érez, kényszerítse magát arra, hogy kicsiket köhögjön, és csak a végén köhögjön egy nagyot. A kisebb köhintések a légutak felső részébe tolják a váladékot, amelytől így könnyebben szabadul meg egy nagy köhögéssel.

Éjjel párásítson!
Az éjszakai köhögésrohamokat megelőzheti, ha párásítóval nedvesíti a szoba levegőjét. Ez télen mindenképpen javasolt.

Mikor kell orvost hívni?
Általában 7-10 nap alatt elmúlik a köhögés. De ha két hétnél tovább tart, vagy vér is kerül a köpetbe, orvoshoz kell fordulni. A tartós köhögés súlyosabb betegségek – például asztma vagy krónikus obstruktív légúti betegség – tünete is lehet.

Szívelégtelenségre utalhat, ha a köhögést zihálás, légszomj vagy a láb duzzanata kíséri. Amennyiben a köhögés mellett éles mellkasi fájdalmat és hidegrázást érez, illetve a láza 38 °C fölé emelkedik, tüdőgyulladása vagy mellhártya-gyulladása lehet.

Vote it up
316
Tetszett?Szavazzon rá!