Néha lehet hazudni

Köztudott, hogy nem mindig az őszinteség a leginkább célravezető, olykor jobb a „kegyes hazugság”. De pontosan mikor is?

Mikor és miért szabad hazudni?
– A szavak gyilkosak lehetnek, és könnyű ily módon mély sebeket ejteni egy kapcsolaton, miközben a színtiszta igazság hangzik el – állítja Jamie Turndorf párkapcsolati terapeuta. – Gondolja végig, hogy vajon amit szándékában áll mondani vagy tenni, az segít-e, illetve építő jellegű lesz-e a másik ember vagy a kapcsolat szempontjából! Ha nem, akkor a következő kifejezések segíthetnek fenntartani a békét:

„Igazad van!” – hogy a vita lezáruljon
Zárja rövidre a kisebb összezördüléseket, azzal, hogy enged, még akkor is, ha nem ért egyet partnerével! – A csata hevében abbahagyni a védekezést az ösztöneinkkel ellentétesnek tűnhet, de valójában nagyon hatékony dolog – állítja Melody Brook szakíró.

„Remekül nézel ki!” – hogy elkerüljük a gondolatolvasást
Ez a megfelelő válasz arra a kérdésre, hogy „Kövérít engem ez a farmer?” Ha bármi mást mond, azzal csupán fájdalmat okozhat. – Sokat árthat a kapcsolatnak, hogy minden apró dolgot kimondunk, ami csak átfut a fejünkön – írja Bernstein.

„Mindennél jobban szeretlek!” – mint megtévesztő gyengédség
A DePaul Egyetemen egy nemrégiben elvégzett vizsgálat során Sean Horan kapcsolatkutató ezt a típusú hazugságot vizsgálta, amely „megtévesztő gyengédségként” is ismeretes. Úgy találta, hogy a résztvevők hetente legalább három alkalommal fejeztek ki megtévesztő módon pozitív érzelmeket. – Abban az esetben, ha a valódi érzelmek jelen vannak a háttérben, akkor a „megtévesztő érzelem” kifejezés segíthet fenntartani a kapcsolatot – mondja Horan.

„Jól vagyok” – mint védelmi módszer – a másik védelmében
– Vannak olyan helyzetek, amikor partnere őszintén tudni akarja, hogy mi a baj – írja Elizabeth Bernstein, a Wall Street Journal párkapcsolati publicistája. – Néha azonban csak egy kis megerősítésre van szüksége a másiknak. A szakértők ezt a füllentést „védelmi pufferezésnek” nevezik. Ezt a módszert azzal a szándékkal használják, hogy megvédjék párjukat a tehetetlenség érzéséhez kapcsolódó stressztől.

„Megértelek” – a törődés kifejezésére
Még ha nem is ért minden apró részletet teljesen, fontos, hogy megmutassa, hogy rá tud hangolódni partnere gondjaira. – Az empátia (annak képessége, hogy valaki felismeri a másik érzelmeit, és együtt tud érezni vele) talán a legfontosabb része minden emberi kapcsolatnak – mondja Albert Maslow pszichológus. Ehhez nem kell semmit hozzáfűzni.

Vote it up
298
Tetszett?Szavazzon rá!