Népi gyógymódok: megérnek egy próbát

Bár furcsák, akár még hathatnak is. A kristályok például tényleg gyógyító energiákkal bírnak?

Viseljen kristályokat
Sokan állítják, hogy a kristályok és a drágakövek gyógyító erejű energiát bocsátanak ki – a hiedelem valójában több ezer éves múltra tekint vissza. A gyógymód gyakorlói szerint mindegyik drágakő más és más hatású: az ametisztről és a mézkalcitról például azt tartják, hogy az emlékezőkészséget javítja. Hordja mindig, vigye magával mindenhova, hogy segítségükkel serkentse szellemi képességeit!

Mézzel a szénanátha ellen
Ez talán nem is akkora őrültség – az Angliában népszerű gyógymódot elismert népi gyógyítók is ajánlják. A közelben termelt mézbe belekerülhetnek az allergiát kiváltó pollenek is – így ha még télen is mindennap elfogyaszt egy kanállal, elképzelhető, hogy az olyan jótékony hatással lesz a szervezetére, mint az allergiás reakciót tompító allergia elleni oltás. Ártani nem fog, finomnak finom, és akár még segíthet is, hiszen tényleg sok mindenre jó. (Vigyázat: egyéves kor alatt kisbabának ne adjon mézet!)

Paradicsomleves-fürdő a testszag ellen
Egy régi, hagyományos szagtalanító kúra szerint legjobb, ha a fürdővízhez hozzáad 2-3 pohár paradicsomlevet, és megmártózik benne 15 perc erejéig. A módszer hatékonyságát semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá, azonban tény, hogy a szabadban bűzös borzzal találkozó túl kíváncsi kutyákat is paradicsomleves-fürdővel szokták hazavárni – talán nem véletlen.

Bőrkeményedés kezelése
Ez is elég furcsán fog hangzani: áztasson be almaecetbe egy fél szelet száraz kenyeret, amit aztán ragasztóval rögzítsen az érintett bőrfelületen. Húzzon rá egy jókora pamutzoknit, és feküdjön le aludni – reggelre a bőrkeményedés állítólag el fog múlni. Az almaecet egyesek szerint éjszakai lábgörcs ellen is jó.

Különös lázcsillapító
Próbálja ki a vizes zoknis technikát – azzal, hogy a lábfejbe több vért juttatva az egész testben serkenti a vérkeringést, tényleg segíthet a láz enyhítésében. Legjobb, ha először meleg vízben áztatja a lábát, közben pedig egy pár pamutzoknit beáztat hideg vízbe. A zoknikat csavarja ki, lefekvés előtt még nedvesen vegye fel, de húzzon rá egy száraz gyapjúzoknit. Mire felkel, a vizes zokni száraz és meleg lesz, az ön közérzete pedig sokkal jobb.

Kávéval a kötőhártya-gyulladás ellen
A kávéfőzést (és -fogyasztást!) művészi szintre emelő olasz kultúránál annyira nem nagy meglepetés, hogy a forró italt orvoslásra is használják – a hidegen főzött eszpresszót például a kötőhártya-gyulladás kezelésére. Furcsának furcsa, de nem elképzelhetetlen, hogy hatékony is: a kávé pH-értéke hasonló a bórsavéhoz. Az viszont orvosilag bizonyított tény, hogy a kávé a szívnek jót tesz.

Elterelő hadművelet
A következő módszer úgy szünteti meg a csuklást, hogy egyszerűen eltereli róla a figyelmét. Szorítson két lábujja közé egy pénzérmét, és adja át a másik lábának anélkül, hogy az érme leesne a földre! Passzolgassa így a pénzt addig, míg teljesen meg nem feledkezik a csuklásról.

Nem tud elaludni? A vöröshagyma segíthet
Erre aztán egészen biztosan nincs semmi magyarázat – hacsak nem az, hogy a hagyma mégis tartalmaz egy olyan összetevőt, amelyet eddig valahogy senki sem vett eddig észre. Kipróbálhatja, de csak ha már tényleg kifogyott az ötletekből! A módszer a következő: szeleteljen fel egy vöröshagymát, öntse egy befőttesüvegbe, és zárja rá a tetejét. A befőttesüveget tartsa az éjjeliszekrényen, és ha nem tud elaludni, vagy esetleg felriad éjszaka, nyissa ki a befőttesüveget, jó mélyen szippantson néhányszor bele, majd dőljön vissza. Más dolga már nincs is, mint hogy idézzen maga elé megnyugtató képeket, és reménykedjen, hogy mire kinyitja a szemét, már reggel lesz. Ha nem is hat, influenza ellen mégis jó lehet. 

A torokgyulladás ellenszere
Ki tudja miért, de a népi szokások között a torokgyulladás orvosságaként a gesztenyehéj tűnik fel. Az utasítások szerint úgy kell elrágni a héjat, mintha csak rágógumi lenne a szájában. Teljes őrületnek hangzik, ugyanakkor egy 2007-es kutatás azt mutatta ki, hogy a gesztenye héja valóban tömve van antioxidánsokkal.

Pattogatottkukorica-leves émelygés ellen
Nem étvágygerjesztő, de lehet, hogy valakinek beválik: készítsen el egy adag pattogatott kukoricát, öntse egy tálba, borítsa be forrásban lévő vízzel és hagyja állni 15 percig. Utána sem kell elkapkodni: körülbelül negyedóránként egyen egy kiskanállal. Kíváncsi más pattogatott kukoricás receptekre?

Egyszerű megoldás egy komoly bőrproblémára
Gondolná, hogy akár csak egy sebtapasz is elegendő lehet az olyan komolyabb bőrbajok gyógyítására, mint például a pikkelysömör? Nos, van olyan, akinek tényleg ekkora szerencséje volt. A Johns Hopkins kórház orvosa, Ronald N. Shore az 1980-as években lett rá figyelmes, hogy ha a pikkelysömörös bőrt sebtapasszal takarta le, a sima ragasztós rész alatt 3 hét alatt teljes gyógyulás ment végbe – ellenben a sebtapasz gézes része által fedett bőrfelülettel. Dr. Shore szerint legjobb együtt alkalmazni ezt a kezelést más, hagyományosabb gyógymódokkal – önmagában csak a páciensek kisebb részénél volt hatékony. Íme, pár további házi gyógymód pikkelysömör ellen!

Szeplős arcú fiatal lányTüntesse el a szeplőket
Nem véletlenül Írországból származik a következő szeplőket eltüntető népi gyógymód: szedjen össze a kertben egy marék lonclevelet és -virágot, és estére áztassa be vízbe. Másnap az egyveleget dörzsölje a szeplős bőrfelületre, és lesse, történik-e valami!

Nyomásgyakorlás
Csak utánozza a régi korok gyógyítóit: az akupresszúra egy ősi kínai gyógymód, tulajdonképpen olyan, mint az akupunktúra, csak tű nélkül. Bal hüvelyk- és mutatóujjával fejtsen ki nyomást az orra és a szeme között, ezzel párhuzamosan szorítsa a gerincét a jobb kéz ujjai és a tenyere közé. Ezt tartsa ki körülbelül egy percig.

Akármilyen furcsán hangzik is, az arcüregek feletti terület masszázsa serkenti a vérkeringést és segít a fájdalmak csillapításában. Mutatóujjaival nyomja meg erősen az orrcimpát az orr tövénél, tartsa ki 30 másodpercig, majd ismételje meg 3-4 alkalommal!

Fogfájásra mogyoróvaj és mustár?
Vészhelyzet esetére ezt ajánlják a természetes gyógymódok szakértői. Ez a mustártapasz emészthető változata: a mogyoróvajra szórjon mustárport, és a mustáros résszel lefelé nyomja a fájós fogra. A mustárban az egyik vegyület, a paprikában is megtalálható kapszaicinhez hasonló bőrizgató hatású, amely megzavarhatja az agyba érkező fájdalomüzeneteket. A mogyoróvaj igazándiból csak a mustár rögzítéséhez kell.

Lábadozás
Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a következő népi gyógymód nem alkalmas a fekély kezelésére – talán annyira nem meglepő, hogy a tudományos bizonyításnak még csak a gondolata sem merült fel. De sosem lehet tudni, hátha birtokában voltak a régi gyógyítók egy azóta elveszett tudásnak. Az biztos, hogy ártalmatlan: reggel, mielőtt zoknit és cipőt húzna a lábára, a talpát dörzsölje át almaecettel, és várja meg, míg megszárad. A procedúrát ismételje meg vacsora előtt is. Az viszont tény, hogy az almaecet sok mindenre jó.

Vote it up
229
Tetszett?Szavazzon rá!