Nézze más szemmel a világot

Lássuk be: saját érdekünk a természet óvása. Íme, néhány tipp ehhez a Tudatos Vásárlóktól

Kapcsolódó cikkek

Hogyan hatok a természetre? A nap mint nap használt energia legnagyobb része fosszilis energiahordozók elégetéséből származik. A szennyező anyagok kibocsátását a felhasznált energia mennyiségének csökkentésével mérsékelheti a legegyszerűbben.

Otthon
Használjon energiatakarékos eszközöket! Válasszon a legkevesebb energiát felhasználó modelleket.

Fürdés helyett zuhanyozzon! A zuhanyozás – különösen víztakarékos zuhanyrózsával – akár a negyedére csökkentheti a vízmelegítésre használt energiát.

Kapcsolja le, húzza ki! Az üres helyiségekben kapcsolja le a villanyt, a nem használt elektromos készülékeket húzza ki a hálózatból. A készenléti állapot is áramot fogyaszt!

Nyáron állítsa a termosztátot 2 fokkal magasabbra, télen pedig 2 fokkal alacsonyabbra, inkább vegyen fel pulóvert.

Használjon kevesebb meleg vizet! Csak akkor kapcsolja be a mosó- és a mosogatógépet, ha tele van.

A piacon
Vásároljon helyi, szezonális bioételeket! Ezek rövidebb szállítást, vagyis kevesebb üzemanyagot igényelnek. A bioélelmiszerekhez nem használnak növényvédő szereket és más kemikáliákat.

Vásároljon okosan! Válassza az újratölthető vagy a nagy kiszerelésű termékeket. Ezek előállításához nem kell annyi energia, és a hulladék is kevesebb.

Ennél többre vágyik?
A Tudatos Vásárlók Egyesülete közhasznú, nonprofit szervezet. Az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgoznak. Céljuk, hogy hozzájáruljanak a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásokhoz.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének célja, hogy a magyar társadalom fenntarthatóvá és etikusabbá váljon, a társadalom tagjai elkötelezetté váljanak e célok elérése iránt. A TVE célja továbbá, hogy tudatosítsa az egyéni felelősséget a fenntartható fogyasztás megvalósulásában. Ennek érdekében a TVE elsősorban előremutató programokkal tájékoztatja a fogyasztókat a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás mibenlétéről, kézzelfogható megvalósítási lehetőségeiről, s ösztönzi őket a fenntartható fogyasztást elősegítő egyéni vagy közösségi kezdeményezések létrehozására és működtetésére. A fogyasztók tájékoztatása mellett a TVE programjait önálló kutatásokkal alapozza meg, illetve érdekérvényesítő, nyomásgyakorló és közösségépítő tevékenységet folytat céljai eléréséért.

Az úton
Pattanjon biciklire! Az üzemanyaggal működő járművel óriási mennyiségű üvegházhatású szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Vezessen kevesebbet és óvatosan! Ha lehetősége nyílik rá, válassza a tömegközlekedést vagy a kerékpárt. Ha mégis szükséges az autó, tartsa be a sebességkorlátozást, és kerülje a hirtelen gyorsulásokat.

Figyeljen a megfelelő abroncsnyomásra! A rendesen felfújt kerekek mintegy 3 százalékkal csökkenthetik a felhasznált üzemanyag mennyiségét.

Mindenhol máshol
Csökkentse a hulladék mennyiségét! Az apró változtatások is igen fontosak: ha például vásárolni megy, használjon inkább állandó vászontáskát az eldobható műanyag zacskók helyett. Így a szemét mellett a zacskók gyártására fordított energia mennyisége is csökkenthető.

Ne feledje: a kulcsszó az újrahasznosítás! Így energiát takarít meg és óvja a természeti erőforrásokat.
 

Ismerjen meg további spórolási trükköket!

Vote it up
274
Tetszett?Szavazzon rá!