Növényápolási trükkök

Számtalan egyszerű praktikát bevethet, hogy szobanövényei a lehető legjobb formájukat nyújtsák

Védekezzen a sárgulás ellen almaecettel
A savas talajt kedvelő növények, például az azálea, a gardénia és a hortenzia leveleinek sárgulása a vasbevitel visszaesését, vagy a talaj kedvező (5-ös körüli) pH-értékének túlzott megemelkedését jelezheti. Mindkét problémát megoldhatja azzal, hogy összekever 2 evőkanál almaecetet és 1 liter vizet, majd az oldatból 1 pohárnyival 3 héten át hetente egyszer megöntözi az érintett növények körül a talajt. Apropó, almaecet! Tudta, hogy önmagát is gyógyíthatja vele?

Akadályozza meg a talajeróziót harisnyával
Amikor nagyobb vagy szebb virágtartóba ültet át egy szobanövényt, tegyen a cserép aljába egy harisnyanadrág-darabot! A nejlonalátéten keresztül a felesleges víz kiszivároghat, ugyanakkor a harisnya nem engedi át a virágföldet.

Űzze el a rágcsálókat paprikával
Az erős paprika égeti a szánkat. Ha a rágcsálók legközelebb megtámadják a dísznövényeit, velük is ismertesse meg ezt az érzést! Az erős paprika számos rágcsáló elleni szer összetevője. Szerezze be a lehető legcsípősebb paprikát, aprítsa fel, és keverje össze 1 evőkanál őrölt Cayenne-borssal meg 2 liter vízzel! 15-20 percig főzze, majd hagyja kihűlni! Szűrje át, adjon hozzá 1 evőkanál folyékony mosogatószert, és öntse egy flakonba! Ötnaponta bőségesen spricceljen belőle a növényekre! A paprika egyébként sok más mindenre is jó.

Trágyázzon zaccal
Ne dobja azonnal a szemétbe a kávéfőzés során keletkező zaccot! Tele van ugyanis olyan tápanyagokkal, amelyeket a savkedvelő növények boldogan felszívnak. Tegye félre a rózsabokrok, azáleák, rododendronok, örökzöldek és kaméliák trágyázására! A hagyományos kávéfőzőben visszamaradó zacc erre a célra sokkal jobban megfelel, mint a kávéfőző gépből származó. A „csepegtetős” berendezésben keletkező zacc nitrogénben jóval gazdagabb. Íme, a zacc négy további felhasználási módja.

Irtson rovart zacskóval
Rovarok támadták meg a cserepes virágokat? Helyezze a növényt egy átlátszó nejlonzacskóba, tegyen bele néhány naftalingolyót, és zárja le egy hétre! Amikor kiveszi a virágot a nejlonból, a kártevőknek hűlt helyét találja. A módszerrel egy ideig távol lehet tartani a molylepkéket is.

Locsoljon madzaggal
El kell utaznia egy rövid időre? Könnyebben meg lehet oldani a virágok öntözését, mint gondolná. Töltsön meg egy nagyméretű edényt vízzel, és helyezze a cserepes virágok közelébe! Vágjon le olyan hosszúságú spárgadarabokat, hogy az egyik végük elérje az edény alját, a másikat pedig 5-10 cm mélyen a cserépben lévő virágföldbe lehessen temetni. Áztassa be alaposan a spárgákat, és tegye a megfelelő helyekre! Amikor a tartókban a föld már kezd kiszáradni, a hajszálcsövességnek köszönhetően a víz átszivárog a spárgán keresztül a cserepekbe.

Előzze meg a víz túlfolyását
Cserepes szobanövényei túl hamar kiszáradnak a locsolás után? A legközelebbi átültetéskor a virágföld nedvességtartalmának megtartása érdekében próbálja ki a következőt! Mielőtt feltölti virágfölddel, tegyen egy nedves szivacsot a cserépbe! A szivacs víztartályként működik. Amennyiben véletlenül túl sok vizet öntene a növényre, megakadályozza, hogy az kifolyjon a cserépből.

Tartson „teadélutánt” a páfrányoknak
Tartson időnként „teadélutánt” a páfrányoknak és a többi savkedvelő növénynek! Locsoláskor víz helyett teával öntözze meg a növényeket, vagy dolgozzon nedves tealeveleket a földjükbe! Meglátja, milyen buján zöldellnek majd kedvenc virágai. A használt teafilter másként is a növények javára válhat.

Öntözzön főzőlével
Tojásfőzés után ne öntse a lefolyóba a vizet! Inkább hagyja kihűlni, és öntözze meg a növényeket a tápanyagban gazdag folyadékkal! Egyébként maga a tojáshéj is remekül hasznosítható a növények érdekében.

Űzze el a rovarokat
Nincs bosszantóbb dolog, mint amikor egy egész rovarhad rágcsálja bimbózó virágait. Alighogy kibújtak a kis növények, már meg is érkeztek a bogarak, és nekiláttak a lakmározásnak. Keverjen össze fekete borsot és lisztet, szórja szét a növények köré, és a rovarok máris szedhetik a sátorfájukat!

Vote it up
141
Tetszett?Szavazzon rá!