Növényt a gyerekszobába?!

Igen! Ha követi tanácsainkat, nemcsak egészségileg, de más szempontból is a gyerek javára válik az együttélés

Az első időszakban természetesen célszerű a mérgező fajokat kizárni a kicsi birodalmából, vagy a növényeket számára elérhetetlen módon elhelyezni, például egy plafonról csüngő ámpolnacserépben vagy a felső polcok valamelyikén. Ám mire a gyerek óvodáskorba lép, elhelyezheti az első szobanövényeket a szobájában.

A nyilvánvaló egészségi előnyökön (a növények növelik a levegő pára- illetve oxigéntartalmát, sőt egyes fajok kiszűrnek számos káros anyagot) túl más haszna is lesz a dolognak. A gyerek ugyanis a növényeket megfigyelve, gondozva megtanulja, hogyan bánjon más élőlényekkel.

Hoppá, itt nő valami! – ismeri fel a kicsi. Egyetlen magból egy teljes növény fejlődik! S milyen trükkösen táplálkoznak a húsevő növények! A mimózák pedig „éreznek” is: érintésre és esténként összezárják leveleiket.

Sok más növénynek van szokatlan tulajdonsága. A csokrosindákon például kis utódnövények fejlődnek. A palka dugványai gyorsan meggyökeresednek, ezért a türelmetlen gyermek számára is izgalmas dolog megfigyelni őket. Érdekes tanulmányozni az elevenszülő fésűs korallvirág leveleinek szélén „ülő” utódnövényeit is.

Mikor? Mit? Miért?
0–3 év: ámpolnás kúszók, szívlevelű filodendron, hármaslevelű délszőlő – kellemes hatásúak, növelik a levegő oxigéntartalmát
3–6 év: csokrosinda, oromvirág, sárkányfa – a csokrosinda és az oromvirág ivartalanul szaporodik
6–9 év: palka, csokrosinda, zebrapletyka és egyéb pletykafélék – a gyerekek is könnyen szaporíthatják őket
9–12 év: rovarfogó növények (például vénuszlégycsapó) és tillandsziák – szokatlan életmód, változatos formák és fajok
12 év felett: kaktuszok és más pozsgások – változatos formák, felébreszthetik a gyerekek gyűjtőszenvedélyét.

A gyerek így könnyedén megismerkedik a növények életével, például azzal, hogy a kis élőlények megfelelő körülményeket igényelnek ahhoz, hogy akár a szobában, akár a természetben életben maradjanak. Egy növényt nem rakhatunk el a szekrénybe, hogy csak szükség esetén vegyük onnan elő, mert ezzel a létfontosságú fénytől fosztanánk meg.

A fény mellett még néhány alapvető dologra szükségük van, így a gyerekeket játékosan vezethetjük rá a helyes növényápolás módszereire. Ha a kicsi rendszeresen öntözi a saját növényeit, tápoldattal kényezteti, hamar kialakul a felelősségtudata. A hervadó, szomorúan lekonyuló levelekkel a növény könnyen felfogható módon hozza gazdája tudtára, hogy bizony elmaradt a rendszeres ápolás. Szép új hajtások, tarka virágok, sőt például egy szamóca esetében akár ízletes termések jelentik a jutalmat a saját növény gondos ápolásáért.

A gyerek szobanövényeinek edzettnek kell lenniük. A dzsungelérzésről a sárkányfa, a szívlevelű filodendron és a bunkóliliom gondoskodikHagyja, hogy önt is megfertőzze a gyermekben természeténél fogva meglévő tudásszomj, és fedezzék fel velük együtt a növények világát! Közösen olyan izgalmas kérdésekre is kereshetik a választ, mint például, hogy miből lesz az új hajtás a növényen.

Abból is kiindulhatnak, hogy sok szobanövényt fantáziadúsan neveztek el. Honnan kapta a nevét a sárkányfa? Talán onnan származik, ahol a sárkányok élnek? A flamingóvirággal, a zebrapletykával, a kengurupáfránnyal vagy a krokodilpáfránnyal egzotikus élőlények népesítik be a gyermekszoba ablakpárkányát.

A szarvasagancspáfrány a sötét erdők mélyéről bukkant fel, s leveleivel valóban a szarvasok csodálatos fejdíszére emlékeztetnek. A cicafülű korallvirággal vagy a kengurumanccsal a plüssállatok helyett élő kedvencek költöznek a gyermekek birodalmába. A lantlevelű fikusz, a viaszvirág, a szégyenlősvirág – mind olyan nevek, amelyek ébren tartják a gyermeki fantáziát, és saját játékok, történetek, esti mesék ihletői lehetnek.

Vote it up
289
Tetszett?Szavazzon rá!