Napszemüveg télen?!

Sokan felvágásnak, netán divatőrületnek tekintik a napszemüveg viselését ilyenkor, pedig egyáltalán nem butaság

Miért kell télen napszemüveg?
Az összefüggő hóréteg a napfény 80 százalékát visszaveri – ez háromszorosa a víz és ötszöröse a homok által visszavert mennyiségnek! A visszavert napsugarakkal pedig káros UVA és UVB sugarak is érik a szemet.

A kontaktlencse nem nyújt elég védelmet?
A kontaktlencsék bár adnak némi védelmet az ultraibolya sugarak ellen, de közel sem olyan erőset, mint egy jó napszemüveg – azonban az igaz, hogy a szemek széleit jobban védelmezik az átlagos napszemüvegnél. Nem veheti fel azonban a kontaktlencse a versenyt a szemet teljesen körbeölelő napszemüvegekkel; a legbiztosabb, ha mindkettőt viseli!

A sapka csak a hideg ellen véd
Egy széles karimájú kalap az UVB sugárzás akár 50 százalékát is kiszűrheti. Kutatások szerint a széles karimájú kalap és egy protektív napszemüveg együttes viselésével felére csökkentheti a sárgafolt elfajulás (makuladegeneráció) kockázatát, és harmadára a szürkehályog esélyét.

A napszemüveget nem elég csak dél körül viselni
Japán kutatók szerint a reggeli és késő délutáni órákban az alacsony napállás miatt a szem kétszer annyi káros sugárzásnak van kitéve, mint az egyébként napfényben úszó déli órákban.

Mi alapján kell lencsét választani?
A színválasztás sokkal több, mint divat kérdése: a különböző színű lencsék különböző körülményekre valók. Télen a barna, a sárga és a rózsaszín ajánlott, védelem szempontjából pedig a legbiztonságosabb, ha a választott színt tükröződő felülettel vagy polarizált lencsével kombinálja. A lencse sötétsége nem árul el semmit arról, hogy mennyire véd a káros sugarakkal szemben, vásárláskor az UV-szűrő képességre kell figyelni.

Vote it up
345
Tetszett?Szavazzon rá!