Narancslekvár

A téli szezon közkedvelt gyümölcséből ízletes lekvárt vagy narancsos karamelles szirupot is készíthet

Hasonló receptek

A narancs kiváló alapanyagául szolgálhat egy ízletes lekvárnak vagy egy narancsos karamelles szirupnak. Ezeket tetszés szerint ízesíthetjük fahéjjal vagy akár szegfűszeggel is. A legjobb narancslekvár a sevillai narancsból készíthető, de arra mindenképp figyeljünk, hogy a gyümölcs teljesen érett legyen!

Hozzávalók
1,5 kg narancs 3 liter víz 2 citrom leve 2,5 kg fehér kristálycukor 5 dkg finomra vágott, szárított gyömbér

Elkészítés
1. Mossuk meg a narancsokat forró vízben, hogy eltávolítsuk a viaszréteget.

2. Zöldséghámozóval húzzuk le a narancs héját, és vágjuk vékony csíkokra. Tegyük egy lábasba a víz és a citromlé felével együtt. Forraljuk fel, fedjük le, és hagyjuk 1,5-2 óra hosszat csendesen főni, vagy amíg a héj megpuhul.

3. Kockázzuk fel a narancsot, és tegyük lábasba a maradék vízzel együtt. A vékony fehér hártyát és a magokat is bele kell főzni. Forraljuk fel, fedjük le, és hagyjuk csendesen főni 1,5 óra hosszat.

4. Törjük át a narancspépet finom lyukú szitán abba a lábasba, amelyben a héjakat főztük. Forraljuk fel, és mérsékeljük kissé a lángot, mielőtt a cukrot beletennénk. Forraljuk fel gyorsan, és addig főzzük, amíg a lekvár tányérra cseppentve megszilárdul. Kavarjuk bele a gyömbért (tetszés szerint).

5. Merjük a lekvárt előmelegített, sterilizált üvegekbe, és zárjuk le őket légmentesen. 4 liter lekvár lesz belőle.

NARANCSOS KARAMELLES SZIRUP
Hozzávalók

1 kg mag nélküli narancs víz 22,5 dkg cukor 2,5 dl narancslikőr

NarancsszirupElkészítés
1.
Tegyük a narancsokat egy nagy lábasba. Öntsünk rá vizet, és hagyjuk főni, amíg a narancshéj megpuhul.

2. Öntsük le róla a vizet. Hagyjuk állni a narancsot, amíg annyira lehűl, hogy meg tudjuk fogni, majd vastagon szeleteljük fel, a végeket dobjuk ki. Tegyük a szeleteket sterilizált üvegbe.

3. Főzzük meg a cukrot 2,5 dl vízben. Eleinte kavargassuk, amíg a cukor feloldódik, majd forraljuk nagy lángon, amíg a szirup karamellizálódik.

4. Vegyük le a lángról. Adagoljunk hozzá 2,25 dl forrásban lévő vizet, keverjük jól össze, majd várjuk meg, amíg kihűl. Öntsük az üvegbe.

5. Öntsük rá a narancslikőrt. Zárjuk le az üveget légmentesen, és érleljük a narancsszeleteket körülbelül hat héten át.
Körülbelül 7,5 dl lesz belőle.

Jó tanács
Ha a cukrot előmelegítve tesszük a gyümölcshöz, hamarabb feloldódik. A cukrot úgy melegítjük fel, hogy szétterítjük egy nagy tepsiben, és mérsékelten meleg (180°C) sütőbe tesszük 10 percre.

Vote it up
379
Tetszett?Szavazzon rá!