Narancsos-diós kalács

Szívesen harapna valamit, amiben alig van zsiradék? Ne keressen tovább, itt a megoldás!

Hasonló receptek

Hozzávalók
50 dkg fehér kenyérliszt (BL 80) 17,5 dkg porcukor 1 zacskó szárazélesztő 3 dl félzsíros tej 7 dkg vaj 1 db felvert közepes tojás 5,5 dkg finomra aprított pörkölt dióbél 3,5 dkg mazsola 3 db narancs reszelt héja 12,5 dkg szitált porcukor a máz elkészítéséhez 2 evőkanál frissen facsart narancslé só ízlés szerint

Elkészítés
1. Egy nagy tálban összekeverünk 22,5 dkg lisztet és 7 dkg porcukrot az élesztővel és a sóval. A tejhez 5,5 dkg vajat adunk, meglangyosítjuk, majd összekeverjük a liszttel. Beleütjük a tojást. Beledolgozunk még 17,5 dkg lisztet úgy, hogy 2-3 percig erősen keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától.

2. A maradék liszttel beszórjuk a munkafelületet. Kiborítjuk a nyers masszát a pultra, és 10 percig dagasztjuk, hogy sima és ruganyos tésztát kapjunk, közben annyi lisztet dolgozunk bele, hogy ne ragadjon. Egy nagy tálat kikenünk 1 kiskanál olívaolajjal. Beletesszük a tésztát, majd körbeforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj. Nedves konyharuhával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.

3. Közben kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. A diót és a mazsolát összeforgatjuk a maradék porcukorral és 1 evőkanál reszelt narancshéjjal, majd félretesszük. Megolvasztjuk a maradék vajat, ezt is félretesszük. A tésztát a tepsibe helyezzük, és kialakítunk belőle egy 35x23 cm-es ovális formát.

4. Bekenjük az olvasztott vajjal. Hosszában három egyenlő szélességű részre osztjuk, de nem vágjuk szét. A két szélsőrészt legfeljebb 7,5 cm hosszú és 2,5 cm széles csíkokban bevagdaljuk. A diós tölteléket ráterítjük a középső részre. Ráhajtjuk a csíkokat, a végeket jól lenyomkodjuk. Letakarjuk egy konyharuhával. Meleg helyen körülbelül 45 percig kelesztjük, vagy addig, amíg a térfogata csaknem a kétszeresére nő.

5. Közben a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). Körülbelül 20 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot. Rácsra tesszük, és 15 percig hűlni hagyjuk. Ezalatt a mázhoz összekeverjük a porcukrot a maradék narancshéjjal és a narancslével. A keveréket a még meleg tészta tetejére csurgatjuk. Melegen vagy langyosan tálaljuk.

Tippek
A fehér lisztet helyettesítsük fele részben teljes kiőrlésűvel, ami több élelmi rostot tartalmaz. Mazsola helyett aszalt áfonyát, cseresznyét is használhatunk.

Miért egészséges?
A házi készítésű gyümölcskenyér zsír-, só- és cukortartalmát magunk határozhatjuk meg. Képzelőerőnkre hagyatkozva nagyszerű alkalom nyílik arra, hogy élelmi rostokban gazdag nyersanyagokat, például dió- és mandulaféléket vagy különféle magvakat süssünk a tésztába.
 

Ismerjen meg további kalácsrecepteket is: őszibarackos kalács, citromos kalács, fonott kalács.

Vote it up
261
Tetszett?Szavazzon rá!