Ne így használja a mosogatógépet

Kerülje el az alábbi gyakori hibákat, hogy az edényei biztosan szép tiszták és ragyogóak legyenek

Teljesen elöblíti az edényeket, mielőtt beteszi a mosogatógépbe?
Úgy tudja, hogy nem szabad a piszkos tányérokat az asztalról a mosogatógépbe tenni – mert az odaszáradt étel nem fog teljesen lejönni a mosogatógép programja végéig teljesen lejönni? Amikor a fogyasztók tájékoztatása céljából a Consumert Report amerikai szervezet munkatársai tucatnyi mosogatógépet teszteltek, és a fellelhető legpiszkosabb tányérokkal töltötték meg azokat, úgy találták, hogy „kiváló” vagy „nagyon jó” eredménnyel tisztították meg az edényeket. Ha közvetlenül egy kifejezetten zsíros, és koszos edényeket eredményező, kiadós étkezés után indít be egy menetet, akkor előtte elég csupán a legnagyobb ételmaradékokat eltávolítani a tányérokról és nem kell átöblítenie azokat. A mosogatógép mosószerének az a dolga, hogy hozzákapcsolódjon az edényeken maradt ételhez, és segítsen eltávolítani azt. Előfordulhat azonban, hogy napok is eltelnek, amíg a mosogatógép eléggé tele lesz ahhoz, hogy be lehessen indítani. Ebben az esetben nagyjából öblítse le az edényeket, hogy elkerülje azt, hogy a mosogatógépből kellemetlen szagok kezdjenek áradni!

Nem elég meleg a víz?
A mosogatógépek optimális működéséhez 50 fokos víz szükséges, hogy az ételmaradékok leoldódjanak az edényekről. Leellenőrizheti egy húshőmérővel a víz hőmérsékletét otthonában, melyet egy pohár frissen kiengedett forró vízbe merít. Ha a víz hőmérséklete kevesebb, mint 50 fok, akkor változtasson a bojler beállításain. (Ne állítsa azonban magasabbra a hőmérsékletet, mint 50°C, mert ezzel növeli a kockázatát annak, hogy akár ön, netalán a gyermekei megégessék a kezüket fogmosás vagy kézmosás során!)

Tányérokat tesz a felső rácsra?
A tányérokat mindig az alsó rácsra kell tenni, mert azokat kifejezetten erre tervezték. – A kis tányértartó rekeszeket úgy alakítják ki, hogy minél több edényt lehessen bepakolni úgy, hogy a forró víz még át tudjon jutni közöttük, és meg tudja azokat tisztítani – magyarázza Mike Nerdig, a GE háztartási eszközökért felelős marketing menedzsere. Ha tányérokat próbál a mosogatógép felső részébe zsúfolni, azzal más edények megfelelő bepakolását és tisztítását akadályozhatja!

Folyékony vagy por formátumú mosószert használ?
Talán eljött az ideje, hogy a por helyett tablettát használjon. Habár a hagyományos folyékony és por jellegű mosogatószerek szintén elvégzik a tisztítás feladatát, a tabletták (illetve a precízen adagolt, géllel töltött csomagocskák) vagy az egyéb kombinált mosogatógép-töltetek jobb teljesítményt nyújtanak. – Az előre adagolt tölteteket, tablettákat, csomagocskákat tartom a legjobb megoldásnak – mondja Nerdig. – A márkás mosogatószereket előállító cégek sokat fektetnek termékeik teljesítményébe – fejti ki a szakértő. A fogyasztók érdekében termékteszteléseket végző Consumer Reports csoport szintén ezeket a mosogatószereket javasolja. A különböző, mosogatógépben használható szerek kipróbálása során úgy találták, hogy a tabletták és az előre gyártott patronok tisztították meg az edényeket a legjobban anélkül, hogy vízkőfoltokat, vékony lerakodásréteget hagytak volna, és nem is fakították ki az edények színét. (Ügyeljen arra, hogy ezeket a mosogatószereket a kisgyerekektől biztonságosan elzárva tárolja, mert ezek őket is kíváncsivá tehetik kis méretük és élénk színű vegyszertartalmuk miatt!)

Az edényei mind ugyanabba az irányba néznek?
A tányérok és a tálak elhelyezése hatással van a mosogatás folyamatának eredményére és színvonalára. A kisebb tálak a felső rácsra kerüljenek! A hátsó részre helyezett edények nézzenek előre, míg az elöl lévők nézzenek hátrafelé; ez biztosítja ugyanis, hogy a víz elérje az összes edényt! A tányérok pedig akkor lesznek a legtisztábbak, ha mind nagyjából a mosogatógép alsó rácsozatának közepe felé néznek.

Bögréket és poharakat tesz az alsó rácsra?
Amikor a mosogatógép már lassan tele van, akkor nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy néhány kimaradt poharat bele ne szuszakoljon akárhová, ahol maradt valami kis hely. Pedig a felső rácsozat az, amit speciálisan arra a funkcióra terveztek, ahol poharakat és bögréket lehet tisztítani. Az üveg-, és a (mosogatógéppel mosogatható típusú) műanyag poharakat szájukkal lefelé helyezze a gépbe, hogy a víz bejuthasson a belsejükbe! Vannak olyan géptípusok is, amelyeket nagyméretű poharak befogadására is alkalmassá tettek (mint amilyen a professzionális vörösboros pohár vagy a söröskorsó) az egyik oldalon, és kisméretű vagy átlagos poharak tisztítására a másik oldalon, sőt még palackmosó vízsugár-funkcióval felszerelt mosogatógépek is vannak. Ez utóbbiak a nehezen elérhető, kimosható területeket is alaposan ki tudják öblíteni – teszi hozzá Nerdig.

Szétválogatja az evőeszközöket?
Logikusnak tűnik a villákat, a kanalakat és a késeket saját rekeszükbe helyezni, mégis, ha összekeveri őket, az segít a tisztításukban. A kanalakra különösen jellemző, hogy egymásba csúsznak, és ezáltal a vízsugarak kevésbé tudják elérni a felszínüket. Ezen segíthet, ha az evőeszközöket váltogatva, nyéllel föl-, illetve lefelé pakolja be a mosogatógépbe. Ha az evőeszközkosárba egyenként lehet betenni a kanalakat, késeket, villákat, akkor pedig nyugodtan összekeverheti azokat!

Összevissza pakolja be az edényeket és a tálakat?
A salátástálak, valamint az egyéb nagyméretű tálak és főzőedények nemigen férnek be a mosogatógépbe. Próbálja meg a pecsenyéstálakat, kannákat, serpenyőket és egyéb tálakat közvetlenül az alsó rácsozat széleinél elhelyezni, mert ott többnyire nagyobb a tér! – Az oldalak mentén és a sarkokban a rácsozatok úgy vannak kialakítva, hogy nagyobb edényeket is el lehessen helyezni rajtuk. Ráadásul, mivel nagyobb terük van, az edények sem fognak beleakadni a fölső rácsozatba – fejti ki Nedig. A kisebb méretű főzőedények és tálak szájukkal lefelé a felső rácsozat széle mentén is elhelyezhetők, ily módon a víz és a mosogatószer habja könnyűszerrel eléri a legszennyezettebb részeiket.

Vote it up
159
Tetszett?Szavazzon rá!