Ne így mosson!

Bizonyára évek óta mos, mégis lehet, hogy elköveti az alábbi meglehetősen gyakori hibákat, melyek károsíthatják ruhái anyagát, tartását

Ne csak a világos és a sötét ruhákat válogassa szét
Minél aprólékosabban válogatja szét a szennyest, annál frissebbek lesznek a ruhák mosás után. A mocskosabb ruhákat különítse el az alig foltosaktól, a nehezebb, durvább anyagokat, mint a farmer, a finomaktól. (A farmereket kifordítva mossa hideg vízben, kis fordulatszámon, hogy ne fakuljanak ki.) Ha nem akarja, hogy az ingek összetekeredjenek, ne mossa az egész családét egyszerre, valamint csempésszen kisebb ruhákat is a mosásba, például alsóneműket. Ezek megakadályozzák az ingek összecsavarodását.

A mosószert ne közvetlenül a ruhákra szórja
Ha hiszi, ha nem, nem mindegy, hogyan tölti fel a mosógépet. A tisztább ruhákat eredményező megfelelő mosószerelosztás érdekében először tegye be a szennyest, utána adjon hozzá vizet, és végül a mosószert. Ha fehérítőt is használ, akkor más a sorrend: először a víz, utána a ruhák, és végül a mosószer.

A zoknikat ne keverje össze a ruhákkal
Elege van a folyton eltűnő zoknikból? Tegye őket előbb, még a többi ruha előtt be a mosógépbe! Így kisebb az esélye, hogy beleragadnak valami másik ruhába, és ott örökre eltűnnek.

A cipzárat mindig húzza fel
A cipzár kárt okozhat a finomabb ruhák anyagában, és összekarcolhatja az elöltöltős mosógép ablakát is. Mindig ellenőrizze, hogy teljesen felhúzta-e őket! Hasonlóképp veszélyesek a kibontott melltartók, amelyek kitágíthatják a ruhákat, illetve tönkretehetik a mosógép dobját, ha szabadon szálldosnak. Vásároljon mosózsákot a fehérnemű számára, vagy alternatív megoldásként használjon egy régi párnahuzatot.

Vigyázzon a piros ruhákkal
Először mossa új piros pólóját? Előtte mindenképp tesztelje le, nehogy baj legyen belőle: egy nem látható ponton nedvesítse be, és itassa fel a vizet egy fehér ruhával. Ha megfogja, a ruhát csak magában mossa! Egy használaton kívüli fehér zoknival alkalmanként ellenőrizheti, hogy szükség van-e még az elkülönítésre.

Van szárítója is? Ne feledkezzen meg a szűrőjéről
Minden mosás után ürítse ki a szárító szűrőjét, mert ha megtelik, tűzveszélyes lehet! Évente legalább egyszer érdemes alaposan ki is pucolni: egy mosószerbe mártott fogkefével dörzsölje végig, majd öblítse le és hagyja a levegőn megszáradni. Évente egyszer a gép hátulján csatlakoztassa le a kifúvót, és egy hosszú kefével toljon ki belőle minden maradékot. Leginkább onnan fogja tudni, hogy erre szükség van, ha már több mint egy órába kerül egy adag ruha megszárítása.

Vote it up
385
Tetszett?Szavazzon rá!