Ne dobja ki!

Meg fog lepődni, mennyi mindenre hasznosítható a banán, a hagyma vagy a dinnye héja és jó pár más eddig kidobott konyhai hulladék

Banánhéj mint sebtapasz
Mindenki kidobja, pedig használhatná bőrfelületek fényezésére (a külső oldalával dörzsölje végig, majd egy puha ronggyal törölje le), gyógyíthat vele sebeket (káliumtartalmának köszönhetően érdemes a héj belső oldalával karcolásokat, horzsolásokat átdörzsölni), sőt alkalmas trágyázásra is. Akár meg is eheti: az Applied Biochemistry and Biotechnology című szaklap által 2011-ben közölt vizsgálat szerint rengeteg antioxidánst tartalmaz, így például karotinoidokat és polifenolokat (amelyektől a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzését remélik a kutatók). Alaposan mossa meg, majd turmixolja le és adja egy gyümölcsös smoothie-hoz!

Sütőtök mint arcpakolás
A sütőtök gazdag A-, C- és E-vitaminban, továbbá sok benne az exfoliáló retinolsav és a nyugtató hatású cink – tökéletes arcpakolást alkot tehát. Keverjen össze 2 teáskanálnyi konzerv sütőtökpürét ½ teáskanál mézzel, ½ teáskanál tejjel és ¼ teáskanál fahéjjal, kenje fel az arcára és legalább 10 percig hagyja fenn, mielőtt lemosná. Ha száraz a bőre, adjon a keverékhez barnacukrot is, annak exfoliáló és hidratáló hatása miatt. Ha olajos a bőre, akkor néhány csepp tőzegáfonyalével egészítse ki a pakolást, amely a benne található antioxidánsoknak köszönhetően segíti fenntartani a bőr egyensúlyát.

Hagymahéj mint gyulladásgátló
A hagyma réteges borítása kivételesen gazdag olyan értékes tápanyagokban, mint például a kvercetin nevű növényi pigment, amely megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vércukorszintet és gátolja a gyulladásokat. Ennek ellenére egy 2011-es felmérés szerint csak az Európai Unióban 500 ezer tonna hagymahéjat dobnak ki évente. Hiába nem ehető a hagyma héja, élvezheti jótékony hatásait, ha levesbe vagy pörköltbe főzi, és csak tálalás előtt távolítja el! Ráadásul a hagyma héja nemcsak vitaminokban, hanem ízben is gazdag!

Krumplihéj mint a fiatalság titka
Kényeztetés az arcnak krumplimaradékból és -héjból! A krumpli az uborkához hasonlóan segít eltüntetni a sötét karikát a szeme alól. Ez a polifenol oxidáz nevű enzimnek köszönhető, amely bőrhalványító tulajdonsággal bír – egyes házi praktikák szerint érdemes egyenesen beledörzsölni a krumplit a bőrbe, ha például szeplőket vagy időskori foltokat szeretne eltakargatni. Ha maradt krumpli a főzés után, vágjon belőle két vékony szeletet, és 10 percre fedje le vele a szemét – a növény nedve fel fogni szívódni a bőrébe, hogy ott csodákat művelhessen! A legnagyobb hatás érdekében hetente kétszer végezze.

Dobja fel szexuális életét dinnyehéjjal
A görögdinnyének a héja is tele van értékes tápanyagokkal: nemcsak hogy C- és B6-vitamint tartalmaz (amelyek óvják a bőrt és serkentik az immun-, illetve az idegrendszert), de szexuális életét is feldobhatja vele! A Texas A&M Egyetemen 2008-ban végeztek egy kutatást, amelynek az eredménye szerint a görögdinnye héjában nagy koncentrációban található a citrullin nevű összetevő. A citrullint a szervezet olyan vegyületté tudja alakítani, amely serkenti a vérkeringést és ellazítja az ereket – igen, ott is. Fogyasztásához legjobb, ha leturmixolja és egy gyümölcsös smoothie-hoz adja, de akár szortírozhatja, majd egy wokban egyéb zöldségekkel meg is piríthatja. A cukkinihoz hasonló lesz az állaga, enyhén édesebb ízzel.

Lejárt olívaolaj mint sminklemosó
Elveszítette az ízét a konyhai szekrény hátuljában elbújt olívaolaj? Ne öntse ki! Kiszabadíthatja vele a beszorult cipzárat, vagy épp lemoshatja vele a sminket is; ha fáj a kutyája talpa, masszírozzon olívaolajat bele; kenje be a cserepes növény leveleit, és máris egészségesebben fognak kinézni; de a cipője fényezéséhez is használhatja. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Mángoldszár, az immunerősítő
Bár a mángoldnak inkább a levele szokott szerepelni a receptekben (különösen, ha mediterrán konyháról van szó), megéri a szárral is foglalkozni! Egy német kutatás szerint tömve van antioxidánsokkal, illetve glutaminnal is, amely az immunrendszer számára különösen fontos aminosav – műtét vagy bármilyen sérülés után különösen nagy segítség a gyógyuló szervezetnek. Vágja fel 2-3 centiméteres kockákra, süsse 20 percig, majd ízesítse citromlével, aprított fokhagymával, sóval-borssal. Ha inkább egy italra vágyik, akkor egy egész mángoldot (szárát és leveleit egyaránt) turmixoljon le, és adja hozzá egy smoothie-hoz: így a finomság rengeteg A- és C-vitaminnal, és csak alig néhány kalóriával gazdagodik.