Banánhéj mint sebtapasz
Mindenki kidobja, pedig használhatná bőrfelületek fényezésére (a külső oldalával dörzsölje végig, majd egy puha ronggyal törölje le), gyógyíthat vele sebeket (káliumtartalmának köszönhetően érdemes a héj belső oldalával karcolásokat, horzsolásokat átdörzsölni), sőt alkalmas trágyázásra is. Akár meg is eheti: az Applied Biochemistry and Biotechnology című szaklap által 2011-ben közölt vizsgálat szerint rengeteg antioxidánst tartalmaz, így például karotinoidokat és polifenolokat (amelyektől a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzését remélik a kutatók). Alaposan mossa meg, majd turmixolja le és adja egy gyümölcsös smoothie-hoz!
Sütőtök mint arcpakolás
A sütőtök gazdag A-, C- és E-vitaminban, továbbá sok benne az exfoliáló retinolsav és a nyugtató hatású cink – tökéletes arcpakolást alkot tehát. Keverjen össze 2 teáskanálnyi konzerv sütőtökpürét ½ teáskanál mézzel, ½ teáskanál tejjel és ¼ teáskanál fahéjjal, kenje fel az arcára és legalább 10 percig hagyja fenn, mielőtt lemosná. Ha száraz a bőre, adjon a keverékhez barnacukrot is, annak exfoliáló és hidratáló hatása miatt. Ha olajos a bőre, akkor néhány csepp tőzegáfonyalével egészítse ki a pakolást, amely a benne található antioxidánsoknak köszönhetően segíti fenntartani a bőr egyensúlyát.
Hagymahéj mint gyulladásgátló
A hagyma réteges borítása kivételesen gazdag olyan értékes tápanyagokban, mint például a kvercetin nevű növényi pigment, amely megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a vércukorszintet és gátolja a gyulladásokat. Ennek ellenére egy 2011-es felmérés szerint csak az Európai Unióban 500 ezer tonna hagymahéjat dobnak ki évente. Hiába nem ehető a hagyma héja, élvezheti jótékony hatásait, ha levesbe vagy pörköltbe főzi, és csak tálalás előtt távolítja el! Ráadásul a hagyma héja nemcsak vitaminokban, hanem ízben is gazdag!
Krumplihéj mint a fiatalság titka
Kényeztetés az arcnak krumplimaradékból és -héjból! A krumpli az uborkához hasonlóan segít eltüntetni a sötét karikát a szeme alól. Ez a polifenol oxidáz nevű enzimnek köszönhető, amely bőrhalványító tulajdonsággal bír – egyes házi praktikák szerint érdemes egyenesen beledörzsölni a krumplit a bőrbe, ha például szeplőket vagy időskori foltokat szeretne eltakargatni. Ha maradt krumpli a főzés után, vágjon belőle két vékony szeletet, és 10 percre fedje le vele a szemét – a növény nedve fel fogni szívódni a bőrébe, hogy ott csodákat művelhessen! A legnagyobb hatás érdekében hetente kétszer végezze.
Dobja fel szexuális életét dinnyehéjjal
A görögdinnyének a héja is tele van értékes tápanyagokkal: nemcsak hogy C- és B6-vitamint tartalmaz (amelyek óvják a bőrt és serkentik az immun-, illetve az idegrendszert), de szexuális életét is feldobhatja vele! A Texas A&M Egyetemen 2008-ban végeztek egy kutatást, amelynek az eredménye szerint a görögdinnye héjában nagy koncentrációban található a citrullin nevű összetevő. A citrullint a szervezet olyan vegyületté tudja alakítani, amely serkenti a vérkeringést és ellazítja az ereket – igen, ott is. Fogyasztásához legjobb, ha leturmixolja és egy gyümölcsös smoothie-hoz adja, de akár szortírozhatja, majd egy wokban egyéb zöldségekkel meg is piríthatja. A cukkinihoz hasonló lesz az állaga, enyhén édesebb ízzel.
Lejárt olívaolaj mint sminklemosó
Elveszítette az ízét a konyhai szekrény hátuljában elbújt olívaolaj? Ne öntse ki! Kiszabadíthatja vele a beszorult cipzárat, vagy épp lemoshatja vele a sminket is; ha fáj a kutyája talpa, masszírozzon olívaolajat bele; kenje be a cserepes növény leveleit, és máris egészségesebben fognak kinézni; de a cipője fényezéséhez is használhatja. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Mángoldszár, az immunerősítő
Bár a mángoldnak inkább a levele szokott szerepelni a receptekben (különösen, ha mediterrán konyháról van szó), megéri a szárral is foglalkozni! Egy német kutatás szerint tömve van antioxidánsokkal, illetve glutaminnal is, amely az immunrendszer számára különösen fontos aminosav – műtét vagy bármilyen sérülés után különösen nagy segítség a gyógyuló szervezetnek. Vágja fel 2-3 centiméteres kockákra, süsse 20 percig, majd ízesítse citromlével, aprított fokhagymával, sóval-borssal. Ha inkább egy italra vágyik, akkor egy egész mángoldot (szárát és leveleit egyaránt) turmixoljon le, és adja hozzá egy smoothie-hoz: így a finomság rengeteg A- és C-vitaminnal, és csak alig néhány kalóriával gazdagodik.
Hozzászólás