Ne fájj, térd!

Recseg, sajog, elmerevedik? A túlsúly mellett ennek számos oka lehet. Az alábbi módszerekkel mérsékelheti a fájdalmat

Miután a térde jó néhány éve viseli az ön súlyát, előfordulhat, hogy nem tűri tovább észrevétlenül a terheket – recseg, sajog, elmerevedik. Ennek sok esetben artrózis (porckopás) az oka, különösen idősebb vagy túlsúlyos egyéneknél. Emellett a szabadidős megerőltetések olyan bajokhoz vezethetnek, mint a tokszalagszakadás és az íngyulladás.

Az ideális megoldás természetesen az, ha eleve megelőzi a térdbántalmakat. Ennek pedig az egyik a legjobb módja, ha vigyáz a kilóira. Azoknál a túlsúlyos személyeknél, akik csak 10-12 kilót leadnak, akár 50 százalékkal enyhülhet a térdfájás. – Láttam már olyan térdpanaszos betegeket, akiknél a testsúlycsökkenés nyomán számottevően csökkent az állapotromlás – mondja dr. John Reveille, a Texasi Egyetem Houstoni Egészségügyi Kutatóközpontjának munkatársa.

Az alábbi módszerek is mérsékelhetik a térdfájdalmakat:

Ellenőriztesse a lábfejét! Egyes térdproblémák a nem megfelelő alátámasztásból erednek. – Ha nem egészséges a lábfej, illetve ha járás vagy futás közben kifelé dől a boka, akkor fájdalom alakulhat ki, amelynek oka nem feltétlenül a térd elváltozása – magyarázza Reveille doktor. Figyelje meg, hogyan kopik a cipőtalpa, továbbá keressen fel egy jó sportcipőüzletet, és kérje meg az eladót, hogy véleményezze a járását. Talpbetét vagy gyógytorna ellensúlyozhatja a problémát, és ettől megszűnik a panasz.

Gyarapítsa izmait! Sok testmozgással erősítheti a térd megóvásában szerepet játszó izmokat. – Az edzett izmokkal körülvett ízület sokkal jobban bírja a megerőltetést – hangoztatja dr. Reveille. Kerülje viszont az olyan gyakorlatokat, amelyek szükségtelen terhet rónak a térdre, például a guggolást és a kocogást.

Hűtse vagy fűtse! – A jég természetes fájdalomcsillapító, enyhítheti a gyulladást – mondja dr. Wayne M. Goldstein ortopéd szakorvos, az Illinois-i Egyetem professzora. Heveny térdfájásnál alkalmazzon jeges borogatást, idült esetben pedig forró vizeset.

Próbálkozzon gyógyszerekkel! Az ibuprofen és más gyulladáscsökkentő szerek átmeneti segítséget nyújthatnak. A porckopásos betegeknek olyan táplálékkiegészítőkkel is érdemes megpróbálkozniuk, mint a glükozamin és a kondroitin-szulfát.

Vote it up
592
Tetszett?Szavazzon rá!