Ne legyen a tolvajok áldozata!

Így védje meg magát a zsebmetszőktől, a biciklijére pályázóktól és az otthonát fenyegető betörőktől

Így kerülje el a bajt
Magyarországon évente több tízezer alkalommal lopnak meg valakit közterületen. Ön is sokat tehet azért, hogy ne váljon áldozattá.

• A cipzáras pénztartó öv jól védi az értékeinket, de kevés benne a hely. Egy nagyobb hátizsákot vagy táskát úgy tehet biztonságosabbá, hogy tépőzárat varr a szája köré. – A tépőzár zajt csap, ha valaki megpróbálja kinyitni – magyarázza Lorrain Gamman professzor, a londoni Design Against Crime (Dizájn a bűnözés ellen – DAC) kutatóközpont igazgatója.

• Még jobb, ha látja is a táskáját. – Tömegközlekedési eszközön, ha a táska úgy lóg, hogy hátrafelé van fordítva, a cipzárt könnyen kinyithatja egy illetéktelen – mondja Varga Balázs rendőr alezredes az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályáról. – A táskát úgy viselje, hogy mindig a látóterében legyen, vagyis fordítsa a mellkasa vagy a hasa elé. Ahol sok az ember, a hátizsákot tartsa kézben vagy a hóna alatt.

• Számos mobiltelefont lopnak el úgy, hogy egyszerűen kitépik azt a tulajdonosa kezéből. A tolvajnak akkor van igazán könnyű dolga, ha ön telefonálás közben másvalamire figyel, például mert éppen le kell szállnia a buszról. Ilyenkor lehetőleg hagyja abba a mobilozást.

• Ha azonban mégis ellopnák az okostelefonját vagy a laptopját, segít a visszaszerzésében, ha minél hamarabb telepíti a preyproject.com angol nyelvű weboldalról ingyen letölthető programot. Ennek segítségével ugyanis – amint a tolvaj csatlakozik a géppel az internetre – a masina felveszi a kapcsolatot a jogos tulajdonossal, elküldi a koordinátáit, megmutatja, hogy éppen mire használják (például megjeleníti a tolvaj Facebook-oldalát) – és akár felvételt is készít az illetőről.

• Ne könnyítse meg a tolvajok munkáját azzal, hogy az értékeit egy helyen tartja. Legyen a bankkártya az egyik zsebében, a készpénz a másikban, a kulcsok a táskában, és ha több kártyája van, lehetőleg ne hordja magával mindet egyszerre. És eszébe ne jusson, hogy a bankkártya mellett ott tartsa a PIN kódot tartalmazó cédulácskát is!

• Takarja el a PIN kódját, ha pénzt vesz fel. Egy DAC-hallgató egyetlen óra alatt négy ember kártyakódját fényképezte le megfelelő objektívvel. – A tolvajoknak is van fényképezőgépük – jegyzi meg Gamman.

• Az is veszélyben van, aki épp egy bankfiókból jön ki, hiszen az utcai rabló joggal feltételezheti, hogy pénzt vett fel. Egy merész bűnöző akár motoron ülve is kitépheti a kezéből a táskát. Ha nagyobb összegre van szüksége, kérjen meg valakit, hogy kísérje el.

• Álcázza értékeit! A DAC egyik hallgatója olyan laptoptáskát tervezett, amely pizzásdoboznak néz ki (itt keresse). – Viccnek szánta, mégis eladott belőle 15 ezer darabot – mondja Gamman. – Egy másik hallgató újságnak álcázott táskával rukkolt elő. – Legyen kreatív, és találja ki, hogyan „változhat át” az értékeit rejtő táska!

• Bolondos ötletnek hangzik, de varrjon zsebet a fehérneműjébe – ott biztosan nem keresik értékeit a tolvajok! Ha nem akar ennyire extrém megoldással kísérletezni, legalább tartsa a tárcáját a ruhája valamelyik belső zsebében.

• Gondoljon az olyan helyzetekre, amikor nem áll módjában szem előtt tartani a táskáját. Klasszikus táskalopási trükk, hogy a bűnöző kirúgja azt onnan, ahová letették, például egy éttermi asztal alól. Ezt megakadályozhatja azzal, ha a szíjat rátekeri a szék lábára, ráteszi a lábát, esetleg egy apró lakattal erősíti a székhez.

• Ha úgy érzékeli, hogy utcai rablók szemelték ki áldozatuknak, és még van ideje reagálni, kérjen hangosan segítséget a környezetétől – mondja Varga alezredes. Ám ha nincs segítsége, és rablás sértettjévé válik, igyekezzen eleget tenni a rabló(k) utasításainak. Figyelje meg az elkövető ruházatát, testalkatát, menekülési útvonalát, és az eset után azonnal értesítse a rendőrséget!

A házam a váram
Az elmúlt években lassan, de biztosan nőtt a lakásbetörések száma. Íme, pár tipp, hogyan védheti meg magát.

• Legyen őszinte önmagához: biztosan megfelelően gondoskodik az otthona biztonságáról? Egyesek nyitva hagyják az ablakot, amíg elszaladnak a boltba. Vidéken az emberek szubjektív biztonságérzete jobb. Ettől persze az otthona nem lesz tényleg biztonságosabb, sőt! Ragasszon cédulát belülről az ajtóra, amin felsorolja, mi mindent kell ellenőriznie, mielőtt elmegy hazulról vagy lefekszik aludni. És legyen éber akkor is, ha otthon van: ne hagyja a kertben a táskáját.

• Gondolkozzon egy bűnöző fejével! Regényekben általában különleges, fantasztikus bűncselekményekről olvasunk, ám a valóság jóval kisszerűbb. A bűnözőknek általában készpénz kell, és minél gyorsabban szeretnék megszerezni. Képzelje magát fél órára betörőnek! Sétáljon egyet az utcában, és nézze meg a többi ingatlant. Melyikbe tudna könnyedén bejutni? Hánynak van nyitva az ablaka? Ha a saját háza biztonságosabbnak tűnik, mint a többi, kevésbé lesz vonzó a tolvajok számára.

• Biztonságosabbak a kulcsra zárható kilincsű ablakok. (A betörő azért zúzza be az ablakot, hogy az üvegen átnyúlva kinyithassa, nem pedig azért, hogy a lyukon bemásszon.) Varga alezredes szerint még jobb a betörésvédelmi biztonsági fólia alkalmazása: – Egybefogja az üveget, így a betörő nem tud gyorsan átjutni.

• Az elektromos riasztórendszert és a kamerát szerelje magasra, hogy a betörő ne tudja tönkretenni. Kaphatók álkamerák is: kinézetre olyanok, akár a valódiak. Egy ilyen a kevésbé tapasztalt betörőket távol tarthatja, de nem mindenkit: – Azok a betörők, akik oda mernek menni egy riasztóval és kamerával ellátott házhoz, a gyakorlottabbak közül valók – magyarázza Varga alezredes.

• A kerítés lehetőleg ne takarja el az előkertet. Egyesek úgy vélik, a vastag, sűrű sövény megvédi őket, azonban a tolvaj valahogyan biztosan bejut – és ha egyszer bent van, órákon át dolgozhat nyugodtan, mivel a járókelők éppen a sövény vagy a deszkakerítés miatt nem fogják észrevenni.

• – Ha elutazik, ezt ne tegye közzé közösségi oldalakon – figyelmeztet Varga alezredes. Egy ilyen üzenet egyértelműen jelzi, hogy egy ideig üres lesz az otthona. – Beszéljen a szomszédokkal és kérje meg őket, hogy időnként ürítsék ki a postaládáját, ezáltal kívülálló számára nem tűnik fel, hogy távol van az otthonától.

• Olcsó és hasznos eszköz az időzített kapcsoló is. Ezt beállítva az ön távollétében fel- és lekapcsolódnak a lámpák, mintha lenne valaki otthon.

• Ha készpénzt tart otthon, legjobb, ha van egy széf vagy kisebb pénzkazetta. – Ma már a tárolandó pénzösszegnek megfelelő védelmi szintű kazettákat lehet vásárolni – részletezi Varga alezredes. – Ám ügyeljen rá, hogy Mabisz által minősített termék legyen. Ez vonatkozik minden biztonsági eszközre.

• Ha nincs széfje, próbálja meg elrejteni a pénzt. – A betörő nem akar sok időt a házban tölteni – mondja Simon Hall brit bűnügyi újságíró és krimiszerző. – Én személy szerint bakelitlemezeket gyűjtök. Tegyük fel, hogy van egy csomó bankjegyem. Ha néhányat betennék a polcomon álló 500 lemezből néhánynak a tokjába, vajon megtalálná a betörő?

• Rendszeresen hallani trükkös csalókról, akik valamilyen kitalált történettel csöngetnek be a lakókhoz. – Általában idősebbekhez mennek, akik sokszor hiszékenyebbek, vágynak a jó szóra – magyarázza Varga alezredes. Gyakran adják ki magukat például vízóraleolvasónak, vagy azt állítják, hogy hamis húszezresek kerültek a kiküldött nyugdíjba, és azokat szeretnék ellenőrizni. Mindez természetesen minden alapot nélkülöz.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatók a személyes megkeresés előtt levélben is értesítik a lakosokat a várható látogatásról. Ha egy szolgáltató állítólagos küldötte bármilyen ügyben pénzt kér, kezdjen gyanakodni!

Hajtson rá a biciklitolvajokra!
Magyarországon az elmúlt évekbenmegkétszereződött a biciklilopások száma. Gondoskodjon róla, nehogy ön miatt romoljon még tovább a statisztika!

• Szerezzen be két biciklizárat! A tesztek szerint az úgynevezett U-lakatok a legjobbak, de még biztonságosabb egy ilyet lánccal kombinálni, mert a tolvajnál jó eséllyel nem lesz szerszám egyszerre mindkettőhöz.

• A biciklit lehetőleg mozdíthatatlan tereptárgyhoz erősítse, könnyen látható, forgalmas helyen; még jobb, ha nem minden alkalommal ugyanoda. A váz és a kerekek minél nagyobb részét rögzítse. A lakat ne a földön heverjen, mert ott kalapáccsal vagy vésővel könnyen tönkre lehet tenni. A kulcslyuk a talaj felé nézzen, mert akkor nehezebb kinyitni.

• Csúfítsa szándékosan el a bringát! A dominicwilcox.com weboldalon például olyan matricákat rendelhet, amelyektől a bicikli úgy néz ki, mintha rozsdás lenne.

• Ha észreveszi, hogy lelakatolt biciklijének defektes a kereke, azonnal vigye el onnan. Lehet ugyanis, hogy egy tolvaj lyukasztotta ki a gumit, hogy amíg ön elmegy a gumijavító készletért, ő gyorsan meglovasíthassa a kétkerekűt.

• Gondoljon a kiegészítőkre is, a biciklit nem csak egészben vihetik el! Egy komolyabb nyereg például önmagában is csábító egy tolvaj számára, és ha nincs külön nyereglakat rajta, akkor a szokásos biciklilánc nem védi meg.

• A lakat és lánc mellett egyéb biztonsági intézkedésekre is költhet. Ilyen például a DataDotDNA technológia, amely ezernyi, szabad szemmel szinte láthatatlan és gyakorlatilag eltávolíthatatlan azonosítójelet rak a gépre. Ez persze nem akadályozza meg a lopást, de ha később előkerül a jármű, akkor a jelek azonosítják a jogos tulajdonost.

Vote it up
267
Tetszett?Szavazzon rá!