Negyven fogorvosi titok

Ha ők egyszer kinyitják a szájukat! Nos, akkor elárulnak egy csomó olyan dolgot, amitől önnek tátva marad a szája

Használ ön egyáltalán fogselymet? Több időt tölt a fogkrém kinyomásával, mint magával a fogmosással? A fogorvosok észreveszik az ilyesmit. S ez még nem minden. Tudják azt is, mikor vezet kiábrándító eredményre a kért beavatkozás, sőt azt is, hogy ha takarékosságból lemond például egy minőségi fogtömésről, mennyi kárt okoz magának.

Megkértünk 25 fogorvost, mondják el őszintén, mire gondolnak pácienseik fogait vizsgálva. Ha elolvassa, amit megosztottak velünk, másképp áll majd a szájhigiénia kérdéséhez.

Nem értik meg
Még a művelt emberek némelyike is azt hiszi: ha nem fáj a foga, akkor minden rendben. Pedig a magas koleszterinszint sem fáj, mégis komoly probléma. Meggyőződésem szerint az emberek többsége nem fogja fel, hogy a száj is egy testrész.
dr. Danine Fresch Gray általános fogorvos, Arlington, Virginia

Ha kézmosásnál vérezne a keze, azonnal orvoshoz rohanna, ugye? A vérző fogínyt viszont a legtöbben rendben lévőnek találják. Pedig – hacsak nem sikálja valaki kegyetlen erővel – még az enyhe fogínyvérzés is periodontális (fog körüli) betegségnek számít.
dr. Ron Schefdore általános fogorvos, Chicago, Illinois

Az a tanács, hogy évente kétszer keresse fel a fogorvosát, csak egészséges íny esetén érvényes. Márpedig a legtöbb embernek nem egészséges az ínye.
dr. Chris Kammer esztétikai fogszakorvos, Middleton, Wisconsin

Számos páciensemnek a hátsó fogait érintő periodontális betegsége van, az első fogaik jó állapotúak. Láthatóan csak azt mossák, ami látszik.
dr. Joel Slaven általános fogorvos, Valencia, Kalifornia

Sok fogorvos ajánlja a fogselyem gyakoribb használatát az előrehaladott ínybetegségben szenvedőknek. Holott a fogselyem ekkor már nem sokat használ. Mintha az ingzsebe sarkát az ujjára kötött zsineggel próbálná meg kitisztítani.
dr. Reid Winick holisztikus fogszakorvos, New York

Szeretünk mindent a génekre, a hajlamra fogni, hogy csökkentsük a felelősségünket. A fogágybetegségekről előszeretettel mondják, hogy örökletesek, pedig ez nem igaz. A fogkő okozza, ami lerakódik, s különösen a fognyak táján károsítja az ínyt. Így a fogkő szakszerű és rendszeres eltávolítása nem esztétikai, hanem általános egészségi kérdés.
dr. Sárkány Kálmán, Békéscsaba

Amikor megismerkedünk valakivel, először a szemére figyelünk fel, a második a fog, a harmadik a haj. Mégis jóval többet költünk a hajunkra, mint a fogainkra.
dr. Damian Dachowski általános fogorvos, Horsham, Pennsylvania

Minden fog eltávolításakor úgy kell hozzáállnia az orvosnak is és a betegnek is, mintha az lenne az utolsó. Ugyanis akár már néhány fog hiánya is problémákat, például emésztési zavarokat okozhat.
dr. Szabó Helga, Salgótarján

A megfelelő szájhigiénia napi tíz perc fogmosást és fogselymezést igényel. A felnőttek átlag két-három percet szánnak erre összesen, a gyerekek pedig még kevesebbet.
dr. Joel Slaven fogorvos

Az orrunk még működik
Nem említjük meg, hogy bűzös a lehelete, csak ha rákérdez.
dr. Gary Herskovits családi fogorvos, Brooklyn, New York

A dohányosok megpróbálják mentollal vagy szájvízzel eltüntetni a kellemetlen szagot, pedig az átitatja a szájüreg lágyszöveteit.
dr. Jennifer Jablow esztétikai fogszakorvos, New York

A fogkefe nem hatol elég mélyre a fogak között ahhoz, hogy elérje a szájszagot okozó lepedéket. Naponta kell használni fogselymet is, és néhány havonta fogkő-eltávolítást kérni. Ha még így is marad a szájszag, elemzem a páciens táplálkozását, illetve további vizsgálatokra küldöm.
dr. Ned Windmiller általános fogorvos, Stillwater, Minnesota

Az alkoholos szájvíz kiszárítja a szájat – kellemes mentolos illatot eredményez egy fél órára, de aztán visszatér a szájszag, ráadásul még erősebben.
dr. Gary Herskovits fogorvos

„Új és továbbfejlesztett”? Igen, van ilyen
Semmi nem indokolja a fogkefe fertőtlenítését, kivéve ha mások is használják. Az UV-eszközök és egyéb antibakteriális szerek teljesen szükségtelenek.
dr. Joel Slaven fogorvos

A fogkrémmel, még a legújabb típusúakkal is csak a felületi foltok távolíthatók el. Arra nem képesek, amire a fehérítés.
dr. Careen Young fogpótló szakorvos, Beverly Hills, Kalifornia

Az elektromos fogkefe az egyik legjobb eszköz, amely a fogápolás számára elterjedt. Az újabb típusok már-már professzionálisan tisztítanak – bár alig érnek a fogíny vonala alá, de sokkal jobbak a szokásos fogkeféknél. Az olcsó készülék jó a gyereknek, de érdemes egy igazán jó elektromos fogkefére is költeni tartalék fejekkel.
dr. Danine Fresh Grey fogorvos

Bárcsak mindenki használna szájzuhanyt! Minden fogat baktériumokkal, rothadó nyálkával teli árok övez. Ha ezt az árkot naponta kitisztítja, a szája tisztább és az ínye egészségesebb lesz.
dr. Chris Kammer fogorvos

A legújabb találmány, az ultrahangos fogkefe tényleg hasznos. Pótolja a fogselymet is, vagyis a nagyon zárt fogközöket is eredményesen tisztítja. Márpedig a szuvasodás mindig itt, a zugokban kezdődik el.
dr. Sárkány Kálmán, Békéscsaba

A szülő a felelős a tejfogakért
Gyakran látok olyan, jómódú családokból származó tizenéveseket, akiknek tele a szájuk lyukas fogakkal. Mindez a szülői felügyelet teljes leépülésére utal.
dr. Joel Slaven fogorvos

Húsz éve mondogatjuk a szülőknek, hogy a cumisüveg fogszuvasodást okozhat és ne engedjék a babákat cumisüveggel a szájukban elaludni. De nem sok változást tapasztalunk e téren.
dr. Winifred J. Booker gyermekfogorvos, Owings Mills, Maryland

A szuvasodást okozó baktériumokat az anya is átadhatja a kisbabának a nyálával. Akinek rosszak a fogai, az kockáztatja a gyerek egészségét, ha ugyanazzal a kanállal eteti a kicsit, amellyel ő maga megkóstolta az ételt.
dr. Mark Helpin gyermekfogorvos, Philadelphia, Pennsylvania

A rossz fogú gyerekek szenvednek az iskolában. A tanárok azt hiszik, figyelmetlenségük magatartási probléma, pedig csak fáj a foguk.
dr. Winifred J. Booker gyermekfogorvos

Lehetőség szerint ne húzasson ki tejfogat, főként az utolsókat hagyja békén kihullani. Ha ezeket túl korán eltávolíttatják, szinte biztos, hogy torlódni fognak a maradó fogak. Fontos, hogy ne nézze tejfognak az első maradó fogakat, amelyek úgy nőnek ki, hogy helyükön nem volt tejfog, előtte tehát általában nem esik ki tejfog. Ezekre a szinte észrevétlenül megjelenő fogakra fogmosáskor feltétlenül oda kell figyelni!
dr. Kiss György főorvos, Chí-Dental Intézet, Zalaegerszeg

A szénsavas üdítőket folyékony láncfűrésznek nevezem. Szabályosan átvágják a fogakat. Nem csak a cukor árt, hanem a sav is.
dr. Chris Kammer fogorvos

Ingyenes jó tanácsok
Ha csökkenteni akarja a szájában lévő káros baktériumok mennyiségét, sok xilitolra [a rágógumiban lévő cukorpótlékra] van szüksége. Ez megváltoztatja a szájüreg vegyi összetételét. Napi hat vagy hét xilitolos rágó megelőzheti a szuvasodást.
dr. Chris Kammer fogorvos

Némelyek feladják a fogfehérítést, mert a gél irritálja a fogaikat és az ínyüket. Próbálják ki, hogy fluoridos öblítőszert vagy gélt használnak a fehérítés előtt és után – ez jelentősen csökkenti a fognyak érzékenységét.
dr. Ned Windmiller fogorvos

Minden szájpiercing esetén magas a fertőzés kockázata, ha nem tökéletesen steril körülmények között helyezik fel. Láttam már olyat, amikor a súlyos fertőzés miatt amputálni kellett a nyelv egy részét. Még ha minden jól megy is a nyelvpiercing felhelyezésekor, gyakorlatilag minden érintettnek sérül elöl a fogzománca. Ne viseljen nyelvékszert!
dr. Jay Grossmann esztétikai fogszakorvos, Brentwood, Kalifornia

Bár a fogkefe elengedhetetlen, többet kellene használnunk a természet adta fogtisztítókat. Ezek a gyümölcsök, mifelénk például az alma. Egyes afrikai népek egyfajta gyökeret rágcsálnak fogmosás helyett, és tökéletes a fogazatuk.
dr. Szabó Helga, Salgótarján

A fogmosást is túlzásba lehet vinni. Ha túl kemény sörtét választ, nagyon rányomja, túl gyakran sikálja, károsodhat az íny, amely visszahúzódhat, illetve a fogzománc, amely elvékonyodhat a fog nyaki részén. Szélsőséges esetben akár a fogágy is sérülhet!
dr. Kiss György főorvos, Chí-Dental Intézet, Zalaegerszeg

Savas italok és ételek fogyasztása után közvetlenül nem szabad fogat mosni, mert felpuhítják a fogzománcot, amely így a sikálástól könnyebben sérül. Nagyjából húsz perc elteltével célozza meg a fürdőszobát.
dr. Sárkány Kálmán, Békéscsaba

A fogak állapota betegségre utalhat
A szabálytalan fogak fejfájást okozhatnak. Ha szabályozzuk a fogsort és helyrehozzuk a harapást, gyakran elmúlik a fájdalom is.
dr. Mai-Ly Ramirez általános fogorvos, San Francisco, Kalifornia

A cukorbetegség egyik első jele lehet a vérző íny. Vérmintákat kezdtem venni a vérző ínyű és fogcsontritkulás jeleit mutató pácienseimtől, és azt tapasztaltam, hogy közülük sokan cukorbetegek voltak, vagy magasabb volt a normálisnál a vércukorszintjük.
dr. Ron Schefdore fogorvos

Nem vagyunk csodatévők
Egyik-másik páciens hírességek képét mutogatva mondja: „Így akarok kinézni.” Ezen el szoktam gondolkozni. Képtelenség, hogy olyan mosolya legyen, mint Angelina Jolie-é, hiszen az illető arcformájába bele sem férnének a filmsztár fogai. Ez olyan, mint a hajfestés – nem lehet mindenki hajából ugyanazokat a világos vagy sötét árnyalatokat kihozni.
dr. Jay Grossmann fogorvos

A fogak fehérebbek lesznek, ha kiszáradnak. Egyes fogorvosok azt ígérik, hogy a módszereikkel négy árnyalattal fehérebb fogakat lehet elérni. De ha az ember egy órán át nyitva tartja a száját, máris könnyedén két árnyalattal fehérebb lesz a foga, pusztán a fogak szárítása miatt.
dr. Careen Young fogorvos

A túl gyakori fogfehérítés elvékonyíthatja a zománcot. Végül a fog szinte áttetszővé válik.
dr. Jennifer Jablow fogorvos

Ne aggódjon
Az amalgámtömés a kopás során valóban kibocsát egy csekély mennyiségű higanyt a szájban. De a legkisebb fokú kockázattal járó higanyszint eléréséhez is körülbelül 300 fogtömésre lenne szükség.
dr. Edmond Hewlett fogpótló szakorvos, Los Angeles, Kalifornia

A fémtartalmú fogtömések eltávolításakor több higany szabadulhat el, mintha a helyükön hagynánk ezeket.
dr. Brody Hildebrand fogszabályozó orvos, Dallas, Texas

A fogszínű kompozit tömések közkedveltek, de a fémtartalmú tömések tartósabbak, kivált a nagyobb méretűek.
dr. Brody Hildebrand

A saját fogaim is amalgámtömésűek. Nincs bizonyíték az ártalmas voltukra. Sarlatánság egészségi okokra hivatkozva az ilyen tömések lecserélésére ösztönözni a pácienseket.
dr. Michael Alkon általános fogorvos, Holmdel, New Jersey

Sok páciens tart attól, hogy a fogröntgen rákot okozhat, de ez a veszély elhanyagolható. Engem inkább az aggaszt, hogy ha nem csináltatok röntgent, esetleg nem veszek észre valamit, amit pedig kellene.
dr. Bryan Tervo fogorvos

Mi így választunk fogorvost
Porcelánhéjak felhelyezéséből élek, de meg kell mondanom, túlzásba viszik a használatát. Egyes rendelőkben még azokat a betegeket is rábeszélik, akik csak fogtisztításra mennek. A héj kiválóan alkalmas a fog élettartamának meghosszabbítására, de ha az ember csak fehérebb fogakat szeretne, használjon fehérítőt. Ha pedig szabálytalanul nőttek a fogai, fogszabályzóra van szüksége.
dr. Careen Young

Amikor fogorvost választ, nézze meg, hogy frissek-e a magazinok a váróban. Ez elárulja, hogy az illető ügyel-e a részletekre.
dr. Michael Alkon fogorvos

Az emberek feltételezik, hogy minél többet kér a fogorvos, annál jobb is. Én nem látok ebben összefüggést. Inkább a baráti körében vagy a munkatársainál érdeklődjön, hogy kit ajánlanának, de csak akkor fogadja meg a tanácsot, ha az illető már legalább öt éve jár ahhoz a fogorvoshoz. Ennyi idő alatt derül ki, hogy jól sikerültek-e a koronák és a tömések.
dr. Paul Hettinger

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa az állatorvosok, a kórházi nővérek, a pilóták, a profi fotósok, a sebészek, a tévészakácsok, a pincérek, a kardiológusok és a rendszergazdák műhelytitkait!

Vote it up
537
Tetszett?Szavazzon rá!