Nelson Mandela bölcsessége

Elhunyt 95 évesen a hős államférfi, akit sokan annyira szerettek, hogy csak törzsbeli nevén szólították: Madiba

Kapcsolódó cikkek

Mandela 1918. július 18-án született, és az elnyomó, fehérek által uralt Dél-Afrikában nőtt fel. Életének már egész korai szakaszában eldöntötte, hogy ügyvéd lesz, és a fekete többség szabadságáért és egyenlőségéért fog harcolni. Ügyvédi irodát nyitott, egyre feljebb került az aktivista Afrikai Nemzeti Kongresszus ranglétráján, részt vett az apartheid rendszer megdöntésében, Nobel-békedíjjal tüntették ki, majd megválasztották Dél-Afrika elnökének. Az útját szegélyező akadályok azonban borzalmasak és könyörtelenek voltak – például közel 30 évet töltött börtönben.

Mandela fogsága alatt az egész világ szemében hősként tűnt fel. Amikor a halálos ítélet lehetőségével nézett szembe, Mandela olyan vallomást tett a bíróság előtt, mely messze visszhangzott szerte a világon: „Egész életem során az afrikai népért folytatott küzdelemnek szenteltem magam. Harcoltam a fehérek dominanciája ellen, és harcoltam a feketék dominanciája ellen. Olyan demokratikus és szabad társadalom eszméjét dédelgettem magamban, ahol minden ember harmóniában és egyenlő lehetőségekkel él együtt. Ez az eszme az, amelyért remélem, hogy élhetek, és elérhetem. De ez az eszme az, amelyért, ha szükséges, készen állok a halálra.”

Évekkel később Mandela ismételten visszautasította politikai pozíciójának feladását azért cserébe, hogy kevesebb időt kelljen rácsok mögött töltenie, ezáltal tovább erősítve megbecsülését, melyet a világ leghíresebb politikai foglyaként érdemelt ki. Most következzenek a leginspirálóbb idézetek ettől a csodálatos személyiségtől.

„Az én országomban az ember először börtönbe megy, és aztán válik elnökké.”

„Senki sem születik úgy, hogy gyűlöli a másik embert a bőrszíne, a származása vagy a vallása miatt. Az embereknek meg kell tanulniuk a gyűlöletet, és ha ezt megtanulhatják, akkor a szeretetre is meg lehet tanítani őket, mivel a szeretet sokkal természetesebben fakad az emberi szívből, mint az ellenkezője.”

„Bármilyen ember vagy intézmény, mely megpróbál megfosztani engem a méltóságomtól, vesztésre van ítélve.”

„Ha valakinek helyén van az esze és a szíve, az mindig hatalmas erejű párosítás.”

„Hosszú utat tettem meg a szabadságig. Igyekeztem nem megtorpanni; egész úton meg-megbotlottam. De felfedeztem egy titkot: egy magas hegy megmászása után az ember csak arra jön rá, milyen sok más hegy várja még. Megálltam itt egy pillanatra, hogy megpihenjek, hogy titokban megszemléljem az engem körülvevő káprázatos kilátást, és hogy visszatekintsek a megtett távolságra. Ám csak egy pillanatig pihenhetek, mivel a szabadsággal felelősségek járnak, és nincs idő a késlekedésre, mivel a hosszú út még nem ért véget.”

„Megtanultam, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem a felette aratott győzelem. Nem az a bátor ember, aki nem fél, hanem az, aki legyőzi a félelmét.”

„Ha olyan nyelven beszélsz valakihez, amit megért, az a fejéhez jut el. Ha viszont az ő nyelvén beszélsz, az a szívéhez jut el.”

„A legnagyobb dicsőség az életben nem abban áll, hogy soha nem hibázunk, hanem hogy minden esés után talpra állunk.”

„Nincs ahhoz fogható, mint visszatérni egy helyre, ami változatlan maradt, hogy felismerjük, hogyan változtunk meg mi magunk.”

„Afrika egységének megvalósításáról álmodom; arról, hogy a vezetők egyesítik erőiket e kontinens problémáinak megoldása érdekében. Végtelen sivatagainkról és erdőinkről, az egész hatalmas vadonról álmodom.”

„A szabadsághoz nem elég, ha levetjük láncainkat: úgy kell élnünk, hogy ezáltal tiszteletben tartsuk és elősegítsük mások szabadságát.”

Vote it up
235
Tetszett?Szavazzon rá!