Nem butaság a tajcsi!

A kívülállók gyakran nevetnek a tajcsi híveinek mozgásán, ám utóbbiak tudnak valamit, amit mi nem: a tajcsi gyógyít

A tajcsit, ezt az ősi kínai mozgásművészeti irányzatot néha „mozgó meditációként” jellemzik. Folytonos, áramló mozdulatok sorozatából áll, melyek megnyugtatnak és erősítenek. Lehet, hogy ez a testgyakorlat az ön számára is ideális lenne?

Amellett, hogy megnyugtat és segíti a koncentrációt, a tajcsinak több, a szervezet egészére gyakorolt kedvező hatását is feljegyezték. Ezek közé tartozik a fokozódó hajlékonyság, a javuló egyensúly, izomtónus és a fejlett testtudat.

Egy tajcsiedzés áramló mozdulatok folytonos egymásutánjából épül fel, melyeket együttesen egy formának nevezett sorozatban gyakorolnak. A mozdulatok célja az, hogy segítse a csi (belső energia) szabad mozgását a testben, és harmóniát teremtsen a test és szellem között. A csíbe vetett hittől függetlenül is kétségtelen, hogy az irányított, lebegő mozdulatoknak mérhető haszna van.

Előnyök
A tajcsi gyakorlása közben tudatára ébredhet saját testének. A precíz, ismétlődő mozdulatok, melyek a fokozatos megfeszítés és ellazítás szabályozott alkalmazására helyezik a súlyt, segítenek abban, hogy magasabb szinten ismerje fel egész teste mozgását. Mindez pedig fejleszti a testtartást, koordinációt és egyensúlyt, lazítja a feszült izmokat, és csökkenti a csontok és ízületek egyenlőtlen terhelését.

A gyakorlatok lassú és irányított mozgásai erősítik a csontokat, és olyan testrészeken is megmozgatják az izmokat, melyeket a hagyományosabb súlyzós edzések gyakorta elhanyagolnak. Egy, a Tajvani Nemzeti Egyetem kórházában elvégzett kutatás úgy találta, hogy a hat hónapon át napi 30 percig végzett tajcsi akár 20 százalékkal is megnövelte a láb izmainak erejét az újonnan tajcsizni kezdő 50 és 60 év közötti önkénteseknél.

Egy új kutatás szerint a tajcsi akár a Parkinson-kór tüneteit is enyhítheti.

Nem szükséges felszerelés
A tajcsi egyik nagy előnye, hogy bárki gyakorolhatja. Nem jár magas terheléssel, és kicsi a sérülések kockázata, ezért idősebbeknek, valamint csont- és ízületi bántalmaktól szenvedőknek is megfelel. A gyakorlatok egyensúlyfejlesztő hatása következtében az elesés és törések kockázatát is csökkenti. Az artritiszes betegek pedig azt tapasztalhatják, hogy a finom mozdulatok hatására oldódik az ízületek merevsége, és javul a hajlékonyság.

A tajcsi formái
A századok alatt sokféle tajcsistílus fejlődött ki. A nyugaton ma legelterjedtebb Yang-stílust a túlnyomórészt függőleges testhelyzetek és nyugodt mozdulatok jellemzik, melyeket lassú ritmusban, nyugodt, egyenletes légzéssel kiegészítve hajtanak végre.

Mindegyik stílus több formát is kialakított: a mozdulatok száma egy-egy formában változó, 12-től egészen 108-ig terjedhet. Egy mozgássorozat végrehajtása általában 5-15 percig tart.

Lassan, de biztosan
Amikor egy tajcsiformát tanul, először a sorozat egy-két mozdulatát próbálja meg elsajátítani, majd gyakorolja ezeket rendszeresen. Lépésről lépésre adjon hozzá több mozdulatot, hogy ideje legyen mindegyiket alaposan megtanulni. Bár lehet, hogy tíz perc elég egy teljes sorozat végrehajtásához, akár több hónapig is eltarthat, míg a formát kitevő összes mozdulatot megtanulja.

Legyen türelemmel – minél lassabban dolgozza fel a gyakorlatokat, annál jobban megérti őket, és annál nagyobb előnye származik belőlük. Akár már néhány alkalom után érezhet javulást a hajlékonyság, egyensúly és testtartás terén, de előfordulhat az is, hogy az eredményességhez sokkal tovább kell gyakorolnia.

Vote it up
335
Tetszett?Szavazzon rá!