Nem, ez még nem a vég

Attól még, hogy fáj a feje, egyáltalán nem biztos, hogy agydaganata van. Mely tüneteket kell tényleg komolyan venni?

Izomhúzódás vagy szívroham?
Egy meghúzódott mellizom fáj, ha megböködi a mellkasát, nagy levegőt vesz, köhög vagy nevet. A fájdalom éles, enyhe, visszatérő, és kis területen körülírt. A szívroham jellemzően egyszeri alkalommal jelentkező heves fájdalom, amely több mint fél óráig tart, és olyan érzéssel jár, mintha mázsás súly nehezedne a mellkasa közepére. A fájdalom átterjedhet a nyaki tájékra vagy a bal karra. Egyéb tünetek is kísérhetik.

Tenziós fejfájás vagy agydaganat?
A tenziós fejfájás olyan érzés, mintha nyomást gyakorolnának a fejére, vagy szoros kötést tekertek volna rá, és ez hónapokon vagy éveken át vissza-visszatérhet. Az agydaganat okozta fejfájás napok vagy hetek alatt rohamosan súlyosbodhat, és olyan tünetek kísérik, mint hányás, epilepsziás görcsrohamok, erős bizonytalanságérzés, zavart idegállapot és ködös látás.

Aranyér vagy vastagbélrák?
Az aranyér tágult visszereket tartalmazó csomó a végbélben, amely székletürítéskor élénkpirosan vérezhet. Egyéb tünete nincs. A vastagbélrák testsúlyvesztést, visszatérő hasmenést, hasi fájdalmat, vérzést okozhat, és a végbélnyílásból nyálkaszerű váladék ürülhet, de tünetmentes is lehet, ezért bármiféle végbéli vérzéssel azonnal forduljon orvoshoz, különösen, ha elmúlt negyvenéves!

Becsípődött ideg vagy szélütés?
Az idegbecsípődés egyetlen területen okoz zsibbadást, bizsergést. A tünetek időközönként szünetelhetnek, és mozgás hatására változhatnak. A szélütés (stroke) tartós tüneteket okoz, gyakran az egyik testfél elgyengülésével, esetleg az arcfél bénulásával. Az úgynevezett TIA (mini-stroke) esetén a tünetek pár perc után elmúlnak – viszont felhívják a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell menni, mert súlyos stroke fenyeget.

Gyomorégés vagy gyomorrák?
Ha az alábbi tüneteket nem tapasztalja, valószínűleg csak túlzott gyomorsavtermelés a baja: indokolatlan testsúlyvesztés, nyelési nehézségek, makacs hányás, fekete, szurokszerű széklet. Ha bármelyiket észleli, forduljon orvoshoz!

Gyomorbaci vagy vakbélgyulladás?
A gyomorban megtelepedett Helicobacter pylori baktérium hányást, megszakításokkal jelentkező hasi fájdalmat és hasmenést okoz. A vakbélgyulladás hasközéptáji fájdalommal kezdődik, amelyből körülbelül tizenkét óra alatt állandó fájdalom alakul ki a köldök jobb oldalán és alatta. Ez a terület érzékennyé válik, súlyos fájdalmai lesznek, összegörnyed, képtelen felállni. Jó, ha ezt nem várja meg és még előtte elmegy az orvoshoz.

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!