Nem igaz!

Egyesek, ha lebuknak, bőszen tagadnak. Vajon ön is bedőlne ezeknek az ordas hazugságoknak?

– Persze hogy minden kérdésre kapásból tudom a választ a Legyen ön is milliomos!-ban.
– Á, én soha nem keresek rá a volt pasijaimra / barátnőimre a Facebookon…
– Csak nyugodtan próbáld fel az egész tavaszi kollekciót, addig majd én elüldögélek a fülke előtt, úgy sincs más dolgom…

Akár beismered, akár nem, hazudsz. Valamennyien hazudunk, úgy átlagosan minden tíz percben kétszer-háromszor – állítja egy tanulmány (már ha hihetünk neki). Elég helytelen gyakorlat, nem igaz? De gondoljunk csak bele az ellenkezőjébe!

„Nem lehet teljesen beszüntetni a hazugságot – nyilatkozta Robert Feldman, a Massachusetts Egyetem pszichológusa a U. S. News & World Reportban. – A társadalom lebénulna.” Legtöbbünk ugyanis füllentéssel igyekszik megkímélni önmagát és másokat a rossz érzésektől. A túl sok igazság fáj. Amikor a Cosmopolitan magazin a legszörnyűbb randiélményeikről kérdezte olvasóit, egy Don nevű fickó elmesélte, mekkora fájdalmat okozott neki, amikor egy vakrandin a lány kerek perec közölte: „A bátyád szuper pasi… kár, hogy egy csöppet se hasonlítotok.”

De míg a legtöbbünk azért füllent, hogy elkerülje az efféle tapintatlanságot, mások úgy hazudnak, mint a vízfolyás. Ott van például az a brazil focista, aki – csak hogy megússza a pénzbüntetést, amiért elkésett az edzésről – azt állította, elrabolták. Letartóztatták a hatóság félrevezetéséért. Mégis mit gondolt a balfácán?

Abszolúte semmit, jelenti ki Jeff Hancock, a Cornell Egyetem professzora. Nem árt észben tartani ezt a képletet: Kétségbeesés + Időhiány = Ostoba hazugság. Az efféle emberek jobban teszik, ha nem hozzák magukat olyan helyzetbe, hogy hirtelen kelljen valami hazugságot rögtönözniük. Mert tuti lebuknak. Ahogy az alábbi esetek is mutatják.

Nemzeti Tudományos…
Pár éve a Washingtonban székelő National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap) több alkalmazottja ellen vizsgálat indult, mert munkaidőben pornóoldalakat nézegettek a neten. A főbűnösnek az a tisztviselő bizonyult, aki 331 napon át csevegett meztelen hölgyekkel a világhálón, adta hírül a Washington Times. De az adófizetők pénze – mintegy 58 ezer dollár – mégsem ment pocsékba, hangoztatta a bajba jutott hivatalnok.

A hazugság: Azzal, hogy különböző pornóoldalakra klikkelt, hivatalnokunk a hölgyek megélhetéséről gondoskodott. Elmagyarázta, hogy ezek a fiatal nők szegény országokból származnak és el kell tartaniuk a szüleiket, amit a weboldalak segítségével tehetnek meg – mesélte a vizsgálat egyik lefolytatója.

Volt, aki ezt bevette? Önzetlensége dacára a hivatalnok azóta „visszavonult”. Tevékenysége következményeként az alapítvány megszigorította az ellenőrzést a nemkívánatos (!) internetcímek kiszűrése érdekében.

Nők ordas hazugságai a párjuknak
1. Nem is ittam olyan sokat

2. Jól vagyok, minden rendben

3. Nem volt előjele

4. Nem volt túl drága

5. Hazafelé tartok

6. Dugóba kerültem

7. Nem nagy benne a feneked

8. Nem tudtam felvenni, amikor hívtál

9. Lefogytál

10. Mindig ilyenre vágytam

Disznóhús, a legújabb tiltott szer
A clenbuterol olyan hatóanyag, amelyet az állattenyésztésben alkalmaznak az állatok túlzott elhízásának a megakadályozására. Mivel a sportolók nem szeretnének vánszorogva célba érni, néhányan kísértésbe esnek, hogy kipróbálják a clenbuterolt, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság betiltotta a használatát. De amikor Tung Vennek, Kína olimpiai cselgáncsbajnoknőjének tavaly egy verseny után pozitív lett a clenbuteroltesztje, az edzője készséggel elmagyarázta a BBC-nek, hogyan került a szer Tung szervezetébe.

A hazugság: Sok clenbuterollal szennyezett disznóhúst evett.

Volt, aki ezt bevette? Az olimpiai tisztviselők híresek az éberségükről. Tíz évvel ezelőtt, amikor a futósztár Dennis Mitchell arra hivatkozott, hogy magas tesztoszteronszintjét a sok szex és sör okozta, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség két évre eltiltotta a versenyzéstől. De Tung disznóra áthárított védekezése lényegében bevált. A bajnoknőt a sportügyi döntőbíróság egy formai hiányosság miatt felmentette: a sportolónő nem volt jelen a tartalék vizeletminta vizsgálatánál. A Nemzetközi Cselgáncsszövetséget felháborította a döntés, amely álláspontjuk szerint „rendkívül kedvezőtlen hatással lesz” a sportvilágra.

A 101. átverés
Amikor a 23 éves dr. Antwon B. Womack elindult a helyi választáson az Alabama állambeli Birmingham Oktatási Tanácsának egyik képviselői helyéért, azt állította magáról, hogy a birminghami West End középiskolában érettségizett, és az alabamai A&M Egyetemen szerzett bachelor fokozatot pedagógiából. Mindez lenyűgöző, kivéve, hogy Womack 21 éves volt, soha nem szerzett doktorátust, nem járt főiskolára, és soha nem érettségizett. Ezektől eltekintve mindenben az igazat mondta, nyilatkozott a Birmingham News riporterének.

A hazugság: – A kampányom nem hazugságokon alapul – hangoztatta.

Az igazság: – Mindössze néhány téves információt közöltem az emberekkel.

A színtiszta igazság: – A leleplezések súlyosan visszavethetik a karrieremet.

Volt, aki ezt bevette? Igen, 117-en. Ennyi ember szavazott Womackre, aki az öt jelölt közül a negyedik helyen végzett.

Férfiak ordas hazugságai a párjuknak
1. Jól vagyok, minden rendben

2. Fogalmam sincs, hol lehet

3. Nem volt túl drága

4. Nem is ittam olyan sokat

5. Fáj a fejem

6. Leértékelve vettem

7. Hazafelé tartok

8. Ó, ez már száz éve megvan

9. Nem, nem dobtam ki

10. Mindig ilyenre vágytam
OnePoll

Durrbele-hanta
Amikor Jayson Williams Mercedes-Benz városi dzsipje karambolozott, a rendőrök az egykori kosarassztárt az anyósülésen ülve találták. Arra a kérdésre, hogy ki okozta a balesetet, Williams elhárított magáról minden felelősséget.

A hazugság: – Nem én voltam – hajtogatta. – Valaki más vezetett.

Volt, aki ezt bevette? A tényből, hogy a tanúk Williamst látták a volán mögött, valamint hogy nem találtak senki mást a kocsiban, a hatóságok arra voltak kénytelenek következtetni, hogy a hajdani sportoló helyet cserélt (önmagával). És igen, nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy az alkoholnak is volt valamicske szerepe az ügyben.

Mutyus vagy Kicus?
Barry Maher háztulajdonos szigorúan megtiltotta Santa Barbara-i bérházában a kutyatartást. Macskát lehet, kutyát nem. Így amikor a szomszédok kutyaugatásra panaszkodtak, Maher felhívta a bérlőt.

A hazugság: – Ó, én soha nem tartanék kutyát.

A nagyobb hazugság: – Nekem különleges fajta cicám van.

Az ordas hazugság: – Ez egy úgynevezett macskutya. Kutya-macska keverék.

Volt, aki ezt bevette? Majdnem. – Olyan őrülten hangzott, hogy egy percre elgondolkoztam, hátha tényleg létezik ilyen – mesélte Maher a realestate.msn.com-on.  A bérlőnek kutyástul-macskástul kitették a szűrét.

Vote it up
43
Tetszett?Szavazzon rá!