Nem is egészségtelen az ünnepi szezon

Túlevés? Stressz? Nem csak ilyen a karácsony! Tudja meg, miért jótékony hatású testnek-léleknek

A kakaó jót tesz az egészségnek
Ez a finomság csökkenti mind a rossz LDL-koleszterin szintjét, mind a vérnyomást, növeli ugyanakkor a jó HDL-koleszterinét, és ráadásul serkenti a kognitív funkciókat és az emlékezőkészséget! Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2012-ben közzétett jelentése szerint napi 200 milligramm kakaóból származó flavonol fogyasztása már jelentősen hozzájárulhat az egészséges érfalak fenntartásához. Egyetlen csészényi, egy evőkanál édesítetlen kakaóból készült ital már akár többet is tartalmazhat ennél a mennyiségnél! Hogy a csomósodást megelőzze, a kakaóport az előzetesen megmelegített tejben keverje el! Ízesítse fűszerekkel, például fahéjjal, illetve édesítse kevés cukorral vagy mézzel, hogy tompítson a kesernyés ízén. Ismerje meg a mexikói fűszeres forró kakaó receptjét!

A karácsonyi ének nyugtató hatású
Az éneklés egyszerre mérsékli a stresszhormonok és serkenti az oxitocin, a „szeretethormon” termelését, amely erősíti a bizalom és a másokhoz való kötődés érzését. Egy tavaly megjelent svéd kutatás során mutatták ki, hogy a jógázáshoz hasonlóan az éneklés során is nyugodtabb légzési ritmust vesz fel az ember. A csoportban való éneklés pedig növeli az önbizalmat és erősíti a valahova tartozás érzését, így űzve el a magányosságot. Ha nem indul is azonnal ajtóról ajtóra énekelni, otthoni ténykedés során vagy épp vendégségbe menet az autóban énekeljen a családdal.

A karácsonyi vásárlás során kalóriát éget
Egyórányi shoppingolás közben testméretétől függően akár 200-300 kalóriát is elégethet! Már önmagában az is jótékony hatású, hogy végre huzamosabb időn át talpon van: a munkahelyen, illetve otthon ülve töltött túl sok idő a 2-es típusú diabétesztől kezdve a rákos betegségekig rengeteg kockázattal jár. Minél több „nem tudatos testedzést” tud becsempészni a hétköznapokba, annál jobb – erre különösen jó alkalom az ünnepi szezon, amikor lehet létrára föl-le szaladgálni a lakás díszítése közben, a pincéből felhozni az égőket, vagy épp a konyha és az étkező között sürögni-forogni.

Hálás lehet a karácsonyi üdvözlőlapokért
Ne teherként gondoljon a karácsonyi üdvözlőlapok írására, inkább használja ki a lehetőséget, hogy kifejezze szeretteinek, mennyit jelentenek önnek! Egy kutatás során azok a résztvevők, akik minden héten leírták, hogy miért hálásak, általánosan optimistábban álltak hozzá az életükhöz, több testmozgást végeztek, és ritkábban kellett orvoshoz menniük – szemben azokkal, akik bosszantó, vagy akár csak számukra semleges dolgokat soroltak fel hétről hétre.

Ha élményt ajándékoz, azzal több boldogságot szerezhet magának
A szakértők kutatásokra hivatkozva állítják, hogy nagyobb boldogságot jelenthet, ha megfogható tárgyak helyett élménnyel ajándékozza meg szeretteit! Egy új felmérés szerint ennek a magyarázata a tervezésben rejlő öröm: a Cornell Egyetem 2014-es kutatása azt mutatta ki, hogy a résztvevők nagyobb örömről számoltak be pusztán már akkor is, ha valamilyen elektronikus eszköz vásárlása helyett egy síoktatás befizetését tervezgették.

Vote it up
180
Tetszett?Szavazzon rá!