Nemcsak a fogakra figyelnek

A fogorvosok elsőként észlelhetik számos súlyos betegség jeleit, például a cukorbetegségét is

– Sokan azt hiszik, csak a fogakat ellenőrizzük – mondja Gigi Meinecke fogorvos, az amerikai Általános Fogorvosi Akadémia szóvivője –, miközben a szájüreg egészét, az azt bélelő nyálkahártyát átvizsgáljuk. – Ennek köszönhetően a fogorvosok a diabétesztől a refluxbetegségig a szájat közvetlenül nem érintő betegségek tüneteit vehetik észre; sokszor hamarabb, mint a beteg vagy a háziorvosa. Ezek közül gyűjtöttük most össze a leggyakoribbakat.

Crohn-betegség
A Crohn-betegségben, azaz az idült bélgyulladás egyik típusában szenvedő betegek mintegy 20 százalékánál alakulnak ki elváltozások a szájban. Ezek megelőzhetik a hasüregi tüneteket, így a görcsöket és a hasmenést is – derül ki a Charlestoni Orvosi Egyetem 2010-ben végzett kutatásából. Meinecke azt állítja, volt olyan betege, akinek a szájában érme méretű afta vagy súlyos ínygyulladás hívta fel a figyelmet a betegségre. Alaposan átvizsgálja a beteg kórtörténetét, gyógyszerezését. – Ha sehogy sem találok elfogadható magyarázatot a tünetekre, azt ajánlom a betegeimnek, mindenképp keressék fel háziorvosukat.

Diabétesz
Vérző, sorvadt, száraz fogíny, száraz száj, mozgó fogak – ezek a cukorbetegség tünetei. Sam Morhaim parodontológus szerint a cukorbetegeknél általában nagyobb a fogágybetegségek kockázata. Ugyanakkor ezek a tünetek nem biztos, hogy betegséget jeleznek – sokszor egyszerűen a rossz higiénia következményei. Ha a diabétesz gyanúja fennáll, el fogják küldeni vérvizsgálatra. A szájüreg egészsége és a cukoranyagcsere állapota szorosan összefügg, teszi hozzá dr. Morhaim: a stabilabb, az egészséges szinten tartott vércukorszint csökkenti az fogágybetegségek veszélyét.

Szájrák
A szájrák az Amerikában leggyakrabban előforduló rákos betegségek közül a hatodik: évente 30 ezer új esetet diagnosztizálnak. A rendszeres rutin fogorvosi vizsgálatnak köszönhetően a betegség legkorábbi szakaszában, amikor a túlélési esély még 80 százalék fölött van, fel lehet ismerni a betegséget. Általában a nyelven, a szájfenéken és a lágy szájpadon jelennek meg a betegségre utaló fehér és vörös elváltozások formájában. Ezek az elváltozások eleinte fájdalommentesek, és saját szemmel nehezen észrevehetők – kérje orvosától, hogy a rutinvizsgálat során a szájrák tüneteit is keresse! Ez különösen fontos, ha a betegség kockázata önnél magasabb, például mert dohányzik, az átlagnál több alkoholt fogyaszt vagy HPV-fertőzött (a HPV vagy humán papillomavírus egyébként a méhnyakrákot is okozza).

Vérszegénység
A feltűnően sápadt nyelv anémiát vagy más néven vérszegénységet jelezhet; ilyenkor a szervezetben nem kering elegendő vörösvérsejt, magyarázza dr. Meinecke. Egyes anémiákra az is jellemző, hogy nyelv felszíne nem rücskös, hanem sima.

Refluxbetegség 
A refluxbetegség (gasztroözofageális reflux, GERD) során a gyomorsav, amely savasabb az ecetnél is, visszajut a nyelőcsőbe és akár a szájba is. Itt megtámadhatja és károsíthatja a fogzománcot. Bár sokan a kényelmetlen gyomorégés alapján tudják, hogy refluxbetegségük van, vannak, akiknél az csak éjszaka jelentkezik, így mivel átalusszák, nem is tudnak róla. – Gyakori, hogy alvászavarra panaszkodnak a páciensek: valami miatt felriadnak az éjszaka közepén – mondja dr. Meinecke. Refluxra utaló tünetekkel érkező betegeinek azt tanácsolja, vegyék fontolóra gyomorsavtermelést gátló szerek alkalmazását.

Erős stresszhatás
Valószínűleg senki előtt sem rejtély, ha egy fárasztó hét áll mögötte, de elképzelhető, hogy a sok idegeskedést a szervezete jobban megszenvedi, mint gondolná – és ennek is a szájban jelentkeznek a tünetei. Gyakori például, hogy az ember csikorgatja a fogát (szaknyelven ez a bruxizmus), ami kifejezetten árthat a fogaknak, lecsiszolhatja azokat. Megesküdne, hogy márpedig ön sosem tesz ilyet? Dr. Morhaimot nem fogja meghatni: az ő betegeinek a többsége sem tud róla, álmában csinálja. A megoldás speciális műanyag sín, amelyet alváskor kell hordani.

Vote it up
320
Tetszett?Szavazzon rá!