Neveljen fát cserépben!

Akár gyümölcsfát is tarthat cserépben. A sikerhez csak egy elég nagy méretű tartóra és megfelelő földre van szükség

Egy fa nemcsak szép látványt nyújt, amint kimagasodik a többi cserepes növény közül, hanem egész évben különlegessé varázsolja a kertet. Első lépésként válassza ki, milyen fajta fát szeretne:

Inkább az örökzöld lombok állandóságát értékeli, vagy szívesebben figyeli az évszakok váltakozását egy lombhullató fán?

 Tavasszal virágzó, ősszel termést hozó fát szeretne, vagy inkább olyat, ami nyáron a teraszon tartható, télen pedig a melegházat díszíti?

 Délre néző udvaron a fák jóleső árnyékot adnak, erkélyen vagy tetőteraszon pedig az árnyékolás mellett takarnak is.

 A szokatlan, érdekes lombozatú fák vonzzák a tekintetet. Az aranylombú akác friss, aranysárga tavaszi levelei csillámló színben pompázva hajladoznak a szélben.

 A törpe juharfajták szétterülő lombja a halvány rózsaszíntől az élénk bíborszínig és narancssárgáig különféle megkapó árnyalatokat vehet fel. A fehér som pedig télen, a levelek lehullása után kerül előtérbe, mikor feltárul szép élénkvörös kérge.

Formás körvonalak
Egy jellegzetes alakú fa az udvar vagy terasz középpontjaként szolgál. Az öt legfontosabb forma, amelyből választhat: a juharokra jellemző lapos, ernyőszerű alak, a szokásos kerek lomb, a kúp- vagy piramisforma, a ciprus magas, vékony, oszlopszerű alakja, valamint a népszerű lecsüngő lombozat.

Szokatlan körvonalai és lágy, kékes színű levelei miatt ajánljuk például a csüngő atlaszcédrust. Más tűlevelű fajták is kaphatók sokféle alakban, méretben és színben – ezek a fák ráadásul cserépben is gyorsan nőnek.

Bizonyos fák lombja érdekes formájúra nyírható vagy alakítható. A lassú növekedésű, tömzsi csipkéslevelű magyal puszpángra hasonlító leveleit például labda- vagy kúpformájúra lehet alakítani.

Virágok és gyümölcsök
A fák cserépben is képesek arra, hogy gyümölcsöt hozzanak. A meggy például még északi fekvésű helyen tartva is terem. Formálja legyezőszerű alakra egy fal mellett, hogy az ágak minél jobban felvegyék a falból sugárzó hőt és a lehető legtöbb napfényt.

Egy körtéből, őszibarackból és nektarinból álló cserepes gyümölcsöskert nemcsak a tavaszi virágzáskor szép, hanem meleg, szélvédett helyen bőséges őszi termést hoz. Ha szűkös a hely, válasszon oszlop alakúra nemesített alma- és vadalmafákat, melyek nem terjeszkednek szét.

Ha mediterrán hangulatra vágyik, tartson fügét vagy olajfát! Ne feledje azonban, hogy az olajfákat, bár nyáron jól érzik magukat kint a kert napos részein, télire be kell költöztetni egy fagymentes helyre.

Neveljen miniatűr erdőt
Akkor is örömét lelheti a fákban, ha csak korlátozott hely áll rendelkezésére: tartson bonsai-t! Az erdei fák, például a lucfenyő, vörösfenyő vagy bükk elbűvölő látványt nyújt kicsiben. A legsikeresebben alakítható fajok a szívós, természetesen apró levelű és virágú fafélék, például a galagonya, gyertyán, boróka és lucfenyő.

Vote it up
239
Tetszett?Szavazzon rá!