Nincs több fúrás!

Már dolgoznak az új fejlesztéseken, hogy ne kelljen annyira rettegnie, ha fogorvoshoz készül. Segít majd az őssejt- és a nanotechnológia is

Dorothy Sanfordot nem különösebben zavarja, ha a fogorvosa szuvas fogat talál, mivel ilyenkor sem kell érzéstelenítő injekcióra és kellemetlen fúrásra számítania. A szakember ugyanis lézerrel, fájdalom nélkül távolítja el a fog beteg részeit, mielőtt betömné. A csúcstechnológiájú eljárás lehetővé tette, hogy a hagyományos fogtömés már csak távoli rossz emlék a 77 éves floridai nő számára. – Ég és föld a különbség – mondja Sanford. – Nincs kellemetlen érzés, és pillanatok alatt kész van. Azt hiszem, ez a jövő.

A fogorvosok és a kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy széles körben hozzáférhetővé tegyék az ehhez hasonló úgynevezett minimál invazív fogászati beavatkozásokat. – Őszintén reméljük, hogy sok beteg számára meg tudjuk változtatni a fogorvosi látogatás élményét – mondja Nigel Pitts, a londoni King’s College Fogászati Innovációs Központjának igazgatója. – Ha nincs injekció és fúrás, nem úgy tekintenek majd a fogorvosi rendelőre, mint egy kínzókamrára.

Talán csak néhány év kell ahhoz, hogy fogorvosa az alábbiakhoz hasonló kezeléseket kínáljon.

Szuvas fogak fájdalommentes kezelése
Egyes betegeknek, mint például Sanfordnak már lézerrel kezelik a fogszuvasodását, de a módszer még nem mindenki számára elérhető. A lézeres berendezés 30 ezer euróba kerül, és a fogorvosoknak külön képzésen kell elsajátítaniuk a használatát.

– Az európai fogorvosok legfeljebb 5-10 százaléka használ lézert a fogtömés előkészítéséhez – mondja Andreas Moritz, a Szájüregi Lézeres Alkalmazások Nemzetközi Társaságának elnöke. Ez azonban változóban van. – A fogorvosok új nemzedéke már biztos benne, hogy ez a módszer kedvezőbb.

A fúrós és lézeres tömést egyaránt kipróbáló páciensek 90 százaléka a lézert választaná. A fogorvosok is jobban kedvelik, mert pontosabb munkát tesz lehetővé. – A lézerrel kifúrt fog felszíne jobb a hagyományos módszerrel kialakítottnál – mondja Moritz, aki egyben a Bécsi Orvosi Egyetem fogászati karának dékánja is. – A tömés betapadásához ideális felszínt kapunk anélkül, hogy károsodnának a fog belső struktúrái.

Egy másik minimál invazív kezelés, amely akár már három év múlva is megjelenhet a fogorvosi gyakorlatban, az elektromosan gyorsított és feljavított ásványianyag-visszakötés. Ennél a módszernél a fúrás helyett elektromos áram segítségével, fájdalom nélkül építenek be ásványi anyagokat a fogba, amelyek helyrehozzák a károsodásokat, s tömés nélkül szüntetik meg a szuvasodást.

– Ugyanazokat az ásványi anyagokat juttatjuk vissza, amelyek elvesztek a fogból: a kalciumot és foszfátot – magyarázza Nigel Pitts. – A természetes folyamat felgyorsításával állítjuk helyre a természetes fogzománcot.

Egészségesebb gyökércsatornák
A hagyományos gyökérkezelés során a károsodott fogcementet eltávolítják, és mesterséges anyaggal pótolják. A kutatók azonban úgy vélik, hogy őssejtinjekciókkal elérhető a cement regenerálódása, bár az efféle kezelésekre még évtizedeket kell várnunk.

A lézersugár a gyökércsatornába is bejut, és ott elpusztítja a baktériumokat

– A gyökércsatorna-rendszert őssejtekkel töltjük fel, általában úgy, hogy a sejteket valamiféle vázhoz kötjük – mondja George Huang, a Tennesseei Egyetem egészségtudományi központjának biológiai kutatásokért felelős igazgatója. – Az állatokon végzett kutatásokból kiderült, hogy a fogcement néhány hónap alatt regenerálódik, és a fog az eredeti állapotába kerül vissza, minimális töméssel.

A lézer egyébként a gyökérkezelésben is segíthet. – A lézersugárral a gyökércsatornában levő baktériumokat is el lehet pusztítani – mondja Moritz. – Nincs olyan öblítőoldat, amely képes lenne eljutni a gyökérben lévő baktériumokig, de a lézer még a fog mélyén is megöli ezeket a kórokozókat.

Erősebb implantátumok
Az elmúlt évtizedben népszerűvé váltak a fogbeültetések, számuk lassan a fogpótlásokét is leelőzi. A kutatók olyan megoldásokat keresnek, amelyek révén az implantátum jobban rögzülhet az állkapocsban.

– Az iparág érdeklődésének középpontjában olyan új anyagok állnak, amelyek megakadályozzák a csontok felszívódását, illetve pótolják a hiányzó csontot – állítja Christian Berger bonni szakember, az Európai Fogászati Implantológusok Szövetségének elnöke.

Az egyik lehetséges megoldás nanotechnológiás eljáráson alapul. A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a nanogyémánt-részecskék (szabad szemmel nem látható, apró gyémántszemcsék) serkenthetik az implantátum körüli csontnövekedést. Bejuttatásukhoz nem kell műtét, elég lehet egy injekció vagy néhány szájöblítés is.

A fogtechnikusok időnként már 3D-s nyomtatási technológiával állítanak elő egyedi implantátumokat, s a jövőben ez a módszer is elterjedhet. – A 3D-s nyomtatásnak is szerepe lehet – mondja Berger –, de ahhoz olyan, jobb minőségű anyagokat kell találni, amelyek lehetővé teszik a teljes fogpótlás nyomtatással történő előállítását.

A beültetés előtt olykor muszáj kihúzni a régi fogat. A foghúzás, sajnos, nem lesz kellemes, de a lézerek gyorsíthatják a sebgyógyulást. – Lézerfény hatására a seb jobban gyógyul, mert az serkenti a gyökér környéki terület regenerálódását is – magyarázza Moritz.

Az őssejtkutatók már dolgoznak azon, miként tudnának egész fogakat előállítani, hogy aztán azokat ültessék be. – Az egész fog regenerálásához az egyik lehetőség egy biomérnöki módszerekkel létrehozott fogcsíra beültetése az állkapocsba, ahol az növekedésnek indulva áttöri az ínyt – fejtegeti Huang. – A másik lehetőség, hogy a mesterséges fogcsírát máshol hagyják foggá alakulni, és kifejlődött állapotában ültetik be.

Az állkapocs-ízületi szindrómás fájdalom enyhítése
A fogukat gyakran összeszorító vagy csikorgató emberek egy részénél állkapocs-ízületi szindróma alakul ki, ami állkapocsfájdalmat és fejfájást okozhat. A betegek gyakran a fogorvosuktól kérnek segítséget.

A kutatók újabban átmeneti izombénulást okozó botoxinjekciókkal teszik mozgásképtelenné a szindrómáért felelős izmokat. A módszert eddig csak néhány esetben alkalmazták, de idővel többen is élvezhetik majd az így elért enyhülést. – A kollégáim nagyon derűlátóan ítélik meg a hasznosságát – mondja Jukka Meurman, a Fogászati Kutatások Nemzetközi és Amerikai Szövetségeinek elnöke.

Az állkapocs-ízületi fájdalom ellen a lézer is hasznos lehet: segítségével eltávolíthatók a kényelmetlen érzést okozó szövetek. Az ilyen beavatkozásokat azonban Moritz szerint nem fogorvosok végzik majd.

A fogászati beavatkozás elkerülése
Bár a fogászati kezelések egyre kíméletesebbé válnak, az a legjobb, ha nem is kell beülni a fogorvosi székbe (a rendszeres vizsgálatokat leszámítva). Ebben sokat segíthet a jó szájhigiénia.

– A fogbetegségek többsége egyszerűen megelőzhető – állítja Meurman, aki egyben a Helsinki Egyetem Kórház száj- és állkapocs-gyógyászati osztályának vezető főorvosa is. – Mosson fogat, használjon fogselymet és táplálkozzon ésszerűen, így nem lesz probléma a fogazatával. De ha elmulasztja a fogmosást, akkor lesz.

Vote it up
149
Tetszett?Szavazzon rá!