Nizzai saláta

Bárhol megállja a helyét a menüben: előétel, főfogás és saláta is lehet

Hozzávalók 4 személyre
50 dkg újkrumpli 1 fej saláta 40 dkg konzervtonhal 3 db kisebb paradicsom 1 db kis fej lila hagyma só, frissen őrölt bors 20 dkg ceruzabab 6 evőkanál főtt tojás 4 evőkanál nizzai olajbogyó pár szardellafilé (tetszőleges) 2 evőkanál kapribogyó (tetszőleges)

Az öntethez: 1,2 dl citromlé 1,8 dl extra szűz olívaolaj 1 db apróra vágott mogyoróhagyma 1 evőkanál frissen aprított kakukkfű 2 evőkanál frissen aprított bazsalikom 2 kiskanál frissen aprított oregánó 1 kiskanál dijoni mustár só, frissen őrölt bors

Elkészítés
1.
A felsorolt hozzávalókból elkészítjük a salátaöntetet. A megtisztított és négybe vágott krumplit bő sós vízben puhára főzzük, majd egy tálba szedjük (a főzővizet félretesszük), és még melegen meglocsoljuk 4 evőkanálnyi salátaöntettel.

2. Amíg a krumpli fő, a megmosott, megszárított salátaleveleket darabokra tépkedjük, meglocsoljuk 4 evőkanálnyi öntettel, és jól átforgatjuk, hogy az öntet mindenhol bevonja a leveleket. A salátaleveleket egy (esetleg két) nagy tányérra rendezzük.

3. A tonhalat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megforgatjuk egy kis salátaöntetben, és a salátaágy közepére halmozzuk. A kimagozott és nyolcba vágott paradicsomokat és a vékonyra szelt lila hagymát összekeverjük 3 evőkanál öntettel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd szintén a salátaágy egy szegletébe halmozzuk. A félretett krumplival ugyanígy teszünk.

4. A krumpli főzővizét 1 evőkanál sóval újra felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított és félbevágott zöldbabot, 3-5 percig főzzük (még éppen ropogós maradjon), majd az edényből kivéve fél percre jéghideg vízbe tesszük. Megszárítjuk, megöntözzük 3 evőkanálnyi salátaöntettel, sóval és borssal ízesítjük, és a krumpli mellé halmozzuk.

5. A négybe vagy félbevágott főtt tojást, az olajbogyót és a szardellát kis halmokban szintén elrendezzük a salátaágyon. A tojást megöntözzük a maradék 2 evőkanál öntettel, az egészet megszórjuk kapribogyóval, és azonnal tálaljuk.

Tipp
Konzerv helyett még jobb, ha friss tonhalat használunk: két, egyenként 20 dkg-os halfilét egy kevés olívaolajban 1 órán át pácolunk, majd a halszeletek mindkét oldalát felforrósított serpenyőben 2-3 perc alatt hirtelen átsütjük.

Vote it up
82
Tetszett?Szavazzon rá!