Nyári piskótatekercs

A tésztát akár előre is kisütheti, aztán göngyölje fel, csomagolja fóliába, és egy napra beteheti a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe

Hasonló receptek

Hozzávalók
3 db tojás 12 dkg cukor 1 csipet só 12 dkg liszt vaj a tepsi kikenéséhez

A töltelékhez: 15 dkg habtejszín 0,5 kiskanál őrölt vanília 7,5 dkg túró 12 dkg kis szemű földieper 1 db érett őszibarack vagy nektarin 2 evőkanál porcukor

Elkészítés
1. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk, vagy sütőpapírral kibéleljük.

2. A piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval forró vízfürdő fölött habosra keverjük. Rászitáljuk a liszt felét, és habverővel óvatosan beleforgatjuk. Rászitáljuk a maradék lisztet, és belekeverjük, végül 1 evőkanál langyos vizet adunk hozzá.

3. A tésztát a tepsiben egy 25×30 cm-es lappá nyújtjuk, és a forró sütőben 10–12 perc alatt aranysárgára sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha szépen felemelkedett és a tűpróba szerint átsült. A kisült piskótát egy nagyobb sütőpapírra borítjuk, és az aljáról vigyázva lehúzzuk a sütőpapírt.

4. A keményre sült széleket körben levágjuk, és az egyik hosszabb oldaltól 2,5 cm-re kissé behasítjuk a tésztát, hogy könnyebben felgöngyölhessük majd.

5. A piskótalapot a bevágott hosszabb oldalától indulva a sütőpapírral együtt lazán feltekerjük. A göngyöleg végét lefelé fordítva süteményes rácsra tesszük és kihűtjük. megmossuk az epret, leszedjük a kocsányát, és négyfelé vágjuk. Megmossuk a nektarint vagy az őszibarackot, félbevágjuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.

6. A piskótalapot kigöngyöljük, a sütőpapírt eltávolítjuk. A tejszínt a vaníliával kemény habbá verjük. A túrót krémesre keverjük, és összeforgatjuk a tejszínhabbal. Rákenjük a piskótára úgy, hogy a széleken egy 1 cm-es sávot szabadon hagyunk. A feldarabolt gyümölcsökből egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit rászórjuk a krémre, majd a süteményt a hosszabbik oldalánál indulva feltekerjük. Tálalótálra tesszük, meghintjük porcukorral, és a maradék gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Tippek
Málnás-csokoládés piskótatekercs A lisztből 3 evőkanálnyit ugyanennyi kakaóval helyettesítünk, a töltelékhez pedig 17 dkg friss málnát veszünk. Tálalás előtt a kész piskótatekercset vastagon meghintjük kakaóval és porcukorral.

Kávés piskóta A piskótatésztához itt víz helyett 1 evőkanál feketekávét használunk. A tésztát 20–22 cm átmérőjű kapcsos sütőformában, 190 °C-ra (légkeveréses sütő 170 °C, gázsütő 3-as fokozat)előmelegített sütőben 30–35 percig sütjük. Kivesszük a formából, és hűlni hagyjuk. A tortalapot középen, vízszintesen félbevágjuk, és megkenjük baracklekvárral.

Vote it up
108
Tetszett?Szavazzon rá!