Nyújtsunk vagy ne nyújtsunk?

A sportsérülések elkerülése érdekében edzés előtt sokan végeznek izomnyújtó gyakorlatokat. Tényleg szükség van erre?

Dr. Jonathan Folland, a Loughborough-i Egyetem Sport- és Edzéstudományi Intézetének munkatársa úgy véli, viszonylag egyenletes igénybevétel (kocogás, kerékpározás, gyaloglás) esetén ruganyosságunkat fokozza ugyan a nyújtás (stretching), de arra nincs különösebb bizonyíték, hogy az izomsérülések megelőzésében is segítene.

A szakember az izomnyújtás helyetti bemelegítésként inkább ötperces könnyű, a terhelést fokozatosan emelő tornát javasol: – Fontos, hogy egyenletesen javítsuk az izmok és a szív vérellátását, és ne erőltessünk hirtelen változást, különben izmaink hamarabb elfáradnak.

Dr. Folland szerint eredményesebb a nyújtás olyan gyakorlatoknál, amelyeknél a láb újra meg újra erőteljesen ütközik a talajhoz, vagy gyors megállások és elindulások követik egymást (rövidtávfutás, tenisz és labdajátékok). Minél rugalmasabbak az izmok, annál erősebb behatást képesek elviselni. Ez a súlyemelésre is vonatkozik.

– Alighanem helyesebb azonban a nyújtás edzés után, amikor a test melegebb – tanácsolja a doktor. – Próbálkozzanak inkább statikus nyújtással, testtartások több mint húsz másodperces kimerevítésével, semmint lendületes mozgással, például magas rúgásokkal, mivel az ilyesmi önmagában véve is sérülést okozhat.

Vote it up
295
Tetszett?Szavazzon rá!