Nyakas fájdalmak

Ne próbálja egy vállrándítással elintézni, ugyanis egyéb tünetekkel együtt súlyos betegséget is jelezhetnek

Tudja, hol található testében a forgolya? Nos, ha most (tagadóan) ingatja a fejét, akkor megvan a megoldás: a fej forgatásában központi szerepet játszó második nyakcsigolyát nevezték így nyelvújító eleink. Ezzel alkot forgó ízületet az első nyakcsigolya, melyen már a mintegy másfél kilós koponya nyugszik. Persze a hét nyakcsigolya és a koponyaalap között számos más ízület is szerepet játszik abban, hogy most csak a fejemet fordítom balra és döntöm kissé lefelé, miközben megkérem lábatlankodó fiacskámat, távozzon egy kis időre a szobából.

A nyakcsigolyák természetesen nem egyedül látják el feladatukat. A nyakat és a fejet mozgató izomcsoportok részben a csigolyanyúlványokon, részben a vállat alkotó csontokon, bordákon, részben a koponyaalapon tapadnak. (Közéjük tartozik a misztikus hangzású musculus sternocleidomastoideus – fejbiccentő izom –, amelyet az anekdota szerint egy anatómusprofesszornak sikerült totyogó gyermekének az első szavak között megtanítania.)

A nyaktekergetés jó móka. Egészen addig, amíg akadálytalanul lehet űzni ezt a sportot. Ugyanis a nyakra is vonatkozik a régi aranyszabály: ami el tud romlani, az el is romlik. Márpedig a nyak olyan precíziós eszköz, hogy egyik-másik alkatrésze óhatatlanul felmondja a szolgálatot. Különösen, ha nem ügyelnek rá.

A nyakfájás hátterében a legtöbbször izomgörcs áll: a nyak izmai – főleg a tarkótájékon – könnyen „beállnak”, ha túl sokáig erőlteti őket, például mereven bámulja az utat a volán mögött ülve, napestig nézi a számítógép képernyőjét, görnyed az íróasztalánál, vagy rossz testtartással alszik, és elfekszi a nyakát. Ilyenkor az izmok megfeszülnek, romlik vérellátásuk, és begörcsölnek.

Eleinte az ember jegelheti, melegítheti, masszírozhatja, kenegetheti izomlazítókkal, szedhet rá fájdalomcsillapítót vagy csak sopánkodhat, egy biztos: ha valóban csak izomgörcs az ok, pár napon belül megszűnik. Ha viszont ismételten jelentkezik (vagy csak nem akar elmúlni), érdemes elgondolkodni, önmaga mit tehet.

Bizonyos esetekben elmúlhat magától. Ám ha nem, ön is sokat tehet a fájdalom ellen 

Sokszor beválik, ha átállítja a képernyő magasságát, rendszeresen szünetet tart, és nyaki karbantartó tornát végez (ha már amúgy is a gépet fürkészi, weboldalunkon is talál remek gyakorlatokat nyaka tornáztatására – persze csak néhány perc pihenés után).

Az ízületi problémák okozta nyakfájás másféle kezelést igényel. Idetartoznak az ízületi gyulladások, például a reumatoid artritisz. Ezt sokan csak az ujjakat érintő betegségnek gondolják, pedig gyakran az első tünet a csigolyák közötti kisízületek gyulladása és az ezzel járó fájdalom. Idősebb korban az ízületi felszínek elfajulása, porckopás következhet be.

Szintén az idősebbeket fenyegeti a csigolyák közötti porckorongok fáradása is: ahogy az életkorral rugalmasságuk egyre csökken, a csigolyák „egymásba csúsznak”, és a közöttük kilépő idegek nyomás alá kerülhetnek. Porckorongsérv esetén a porckorong belső magva kitüremkedik, és így nyomja a gerincvelőt. Nem ritkák a csigolyatesteken a meszes lerakódások sem, ezek szintén nyomhatják az idegeket. Ezeket otthoni trükkökkel már nem tudja megszüntetni. Orvosa gyógyszerekkel, gyógytornával, valamint a nyakat körülvevő, tehermentesítő gallérral (Schantz-gallér) enyhítheti a kellemetlenséget.

Ha a nyakfájdalom mellett egyéb idegrendszeri tünetek jelentkeznek (végtaggyengeség, karba sugárzó fájdalom vagy az ujjak bizsergése, zsibbadása, esetleg hirtelen vizelet- vagy széklettartási zavarok): irány az orvos! Ebben az esetben TILOS a házi patikára hagyatkozni. Ezek a jelek fenyegető idegbénulásra hívhatják fel a figyelmet, aminek az elkerülésére gyors kivizsgálásra (például CT- vagy MR-vizsgálatra) és sürgős műtétre lehet szükség.

Vote it up
274
Tetszett?Szavazzon rá!