Nyolc betegség, amely az arcára van írva

A jó orvos észreveszi páciense arcán a betegségre utaló jeleket, de ezt ön is megteheti

Száraz, hámló ajak és bőr
Gyakori jele a kiszáradásnak, de komolyabb, a verejtékmirigyek működését zavaró betegség tünete is lehet: ilyen többek között a pajzsmirigy-alulműködés (amely során nem termelődik elég pajzsmirigyhormon) és a cukorbetegség – figyelmeztet Roshini Raj, a New York-i Egyetem orvosi karának adjunktusa. A pajzsmirigy-alulműködés további jele lehet a fázósság, a fáradékonyság és az elhízás. A cukorbetegség klasszikus tünetei a túlzott szomjúság, a gyakori vizelési kényszer és a homályos látás (ám vigyázat: ezek sokszor nincsenek jelen, és mégis fennáll diabétesz).

Puha, sárga csomók a szemhéjon
A szemhéjon jelentkező, xantelezma nevű csomók valójában a koleszterinlerakódást jeleznek, és a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatára figyelmeztethetnek. Egy 2011-ben elvégzett dán kutatás során közel 13 ezer személyt vizsgáltak meg, akik közül 4 százaléknak a szemhéján fedezték fel a sárga csomókat. Akik ehhez a 4 százalékhoz tartoztak, azoknál 70 százalékkal nagyobb volt az érelmeszesedés, és közel 50 százalékkal nagyobb volt a későbbi szívroham veszélye.

Táskás szem
A szemtáskák nemcsak a fáradtság miatt alakulhatnak ki: idült allergiára is felhívhatják a figyelmet! Dr. Raj szerint gyakori, hogy allergiásoknál a szem alatti érzékeny bőr bedagad és sötét kékes-lilás árnyalatot kap.

Aszimmetrikus arc
A stroke egyik első tünete lehet, hívja fel rá a figyelmet Leana Wen, a George Washington Egyetem sürgősségi orvosa. – Gyakran úgy írják le a jelenséget a betegei, mintha a tükörbe nézve megváltozott volna az arcuk – teszi hozzá. További tünet lehet, ha fél arcát zsibbadtnak érzi, és mintha nem tudna vele rendesen mosolyogni; akár a beszéd is nehézkessé válhat. Nyelvnyújtáskor nyelve egyik oldalra húz. Ha ezek alapján felmerül a stroke lehetősége, azonnal hívja a mentőt!

Megváltozott bőrszín
A bőrszín elváltozása is betegségre utalhat. A sápadtság gyakran vérszegénységhez; a sárga tónus májbetegséghez; a körömágyon vagy az ajkakon megjelenő kékes árnyalat pedig szív- vagy tüdőbetegséghez társulhat – sorolja Mallika Marshall, a Massachusettsi Általános Kórház belgyógyász gyermekorvosa.

Kiütések és pattanások
Egyes, emésztési zavarok bőrtüneteket is okozhatnak – mondja dr. Raj. A viszkető, piros kiütéseket vagy bőrhólyagokat cöliákia okozhatja, amely egy a glutén által kiváltott betegség. Ha pillangó alakú elváltozás tűnik fel az arc- és az orrcsonton, a mögött a lupusz nevű autoimmun betegség állhat. Az allergiák, az ekcéma és a rosacea ugyancsak kiütéshez vezető reakciót válthatnak ki az arcbőrön.

Csapott áll
Ha a csapott áll vastag nyakkal és kicsi állkapoccsal együttesen áll fenn, az gyakran alvási apnoéval jár. Az alvási apnoé során a beteg a légzése alvás közben rendszeresen, akár tíz másodperces időszakokra is le-leáll– részletezi dr. Raj. Ha hangosan szokott horkolni, gyakran fejfájással ébred, esetleg napközben indokolatlan fáradtságot tapasztal vagy elbóbiskol, akkor legjobb, ha kivizsgáltatja magát!

Női arcszőrzet
Szőrszálak nőnek az állán, az arcélén vagy a felsőajkánál? Ezt policisztás ovárium szindróma (PCOS) okozhatja. A PCOS egy olyan, nőket érintő hormonzavar, amely során megemelkedik a férfi nemi hormonok szintje. Becslések szerint csak az Egyesült Államokban körülbelül ötmillió nőt érint!

Vote it up
326
Tetszett?Szavazzon rá!