Nyolc dolog, amiről a fülzúgás árulkodik

Mit is jelent valójában, ha minden hanginger nélkül búgást, sistergést, morajlást vagy csengést hall?

Miért zúg a füle?
– Árulkodó tünet a fülzúgás – állítja Sean Kinden klinikai audiológus. – Azt tudatja velünk, hogy nem működik megfelelően a belső fül.

A szaknyelven tinnitusz néven ismert jelenség fiatalokat és időseket egyaránt érinthet. Lehet állandó vagy átmeneti, különösen bosszantó és alig észrevehető. A fülzúgás számos okra vezethető vissza. Amennyiben két hétnél hosszabb ideig tapasztalja, orvoshoz kell fordulnia, figyelmeztet Kinden. Nézzük, miről árulkodik a fülzúgás.

„Halkítsa le a zenét!”
A fülzúgáshoz elsősorban a túl erős hanghatások vezetnek. A hangos szerszámokkal, például láncfűrésszel dolgozók és akik rendszeresen feltekerik a hangerőt, amikor zenét hallgatnak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Védekezzen a tartós károsodás ellen. – Ha futni megy, állítsa a hangerőt a legmagasabb fokozat felére – javasolja Kinden –, és viseljen fülvédőt akár fűnyírás közben is.

„Ideje pucolni”
Gyakran a fülzsír (orvosi nevén cerumen) eltömíti a külső hallójáratot, és emiatt léphet fel tinnitusz. – Mosassa ki a fülét szakorvossal – javasolja Kinden. – Amint eltűnik a fülzsír, a zúgás is megszűnhet. Ne használjon fültisztító pálcikát, azzal ront a helyzeten.

„Nézesse meg a fejét!”
Beütötte nemrég? A fülzúgás az agyrázkódás egyik tünete lehet, különösen ha csak az egyik fülében hallja. Az agyrázkódás további tünetei a fejfájás, szédülés és émelygés. Mindig hordjon védősisakot, ha olyan sportot űz, mint a hoki, vagy ha veszélyes helyen, például építkezésen dolgozik.

„Menjen fogorvoshoz!”
Az állkapocs-ízületi betegség (TMJ) is okozhat fülzúgást, pedig a TMJ-nek nincs kapcsolata hallással. – Mindig megkérdezem a betegeimet, hogy részesültek-e nemrég fogászati kezelésben, illetve van-e problémájuk az állkapcsukkal – mondja Kinden. – Nekik ugyanis fogorvosi segítségre lehet szükségük.

„Álljon le a gyógyszerekkel!”
Több gyógyszer is okozhat fülzúgást, különösen ha nagyobb adagban szedik őket. Ezek közé tartoznak bizonyos antibiotikumok, depresszió elleni gyógyszerek, de még a túladagolt aszpirin is. – Gyakran elég abbahagyni a gyógyszer szedését, s a fülzúgás is elmúlik – mondja Kinden.

„A csontozatát okolja!”
A középfülben lévő csont néha túl nagyra nő, ami egy örökletes betegség, az otoszklerózis következménye. Az elváltozással járó hallásvesztés és fülzúgás már a beteg harmincas éveiben is jelentkezhet. Szerencsére műtéttel gyógyítható. Ha családjában tud otoszklerózis esetekről, már korai fázisban megkezdheti a kezelést.

„Vizsgáltassa ki magát!”
A fülzúgás olyan betegségek tünete lehet, mint a Meniére-kór (megnő a belső fülben a folyadék nyomása), a jóindulatú hallóideg-daganat, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az allergia. Ha nem tudja, mi okozza fülében a különös hangokat, beszéljen háziorvosával, aki segít megállapítani a pontos okot. Jó esély van rá, hogy betegsége gyógyítható.

„Nyugi!”
A stressz is hozzájárulhat a fülzúgáshoz. – A folyamatos feszültség nem tekinthető közvetlen kiváltó oknak – mondja Kinden –, de olyan, mint a hangrendszerben az erősítő. Ha egész nap idegeskedik, este erősebb zúgást érezhet a fülében. – A kávé is hasonló hatást gyakorolhat. Audiológus segíthet a tünetek csökkentésében. – Fülzúgás esetén fontos szerepet játszik a szaktanácsadás.

És ha nem gyógyítható?
Ha a fület tartós károsodás éri, a zúgás nem szüntethető meg, de több módszerrel is enyhíthető. A hallókészülékhez hasonló szerkezet által kibocsátott fehér zaj elnyomhatja a zúgást. Sajnos ez csak rövid távon segít. Egy speciális terápia segíthet megtanítani, hogyan szűrje ki a zajt. Egy másik szerkezet kellemes hangot – tengerhullámzást vagy hangszeres zenét – játszik a zúgással megegyező hullámhosszon. Végül megtanulhatja, hogyan legyen érzéketlen a fülzúgás hangjára. – Ehhez hosszú tréningre van szükség, de működhet – mondja Kinden.

Vote it up
181
Tetszett?Szavazzon rá!