Nyolc dolog, amit a szúnyogok utálnak

Remek riasztószereket kapni a boltban, de az alábbi módszerek is igen hatékonyak – ráadásul olcsóbbak

Egy jó ventilátor
Ha meleg, szélcsendes estén kiül a ház elé, vigyen magával egy ventilátort, és kapcsolja be magas fokozatra. A szúnyogok nem túl jól repülnek, és utálják a ventilátor szelét. Íme, tíz ok, amiért imádják csipkedni önt.

Bő ruha
A legjobb védekezés a csípés ellen, ha nem engedjük a vérszívót a bőrünkkel érintkezni. De nem elég felöltözni, mert az apró rovarok a ruhán keresztül is tudnak csípni. Ezért hordjon bő inget és nadrágot. Szívják csak a levegőt!

Józanság
Mint mindenki más, a szúnyogok is szeretnek mulatni, talán ezért tudták kutatók kimutatni, hogy a sörivók jobban vonzzák a kellemetlen rovarokat. – Az alkoholfogyasztók alighanem más illatot árasztanak – mondja Susan Paskewitz, a madisoni Wisconsin Egyetem rovartudósa. A szúnyogok egyébként odavannak a nyirkos, verejtékes bőrért. Márpedig az alkohol megemeli a bőrhőmérsékletet, ez pedig izzadással jár, teszi hozzá Joe Conlon, az amerikai szúnyogellenőrzési szövetség tanácsadója.

Világos öltözék
A szúnyogok a rovarvilág hippijei: vonzódnak az élénk színekhez. Öltsön fehér, világos ruhát, és a rovarok szúrósertéiket másra fogják irányítani.

Citrusfélék
Végy egy kis citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, mentát... ezekből egész finom salátaalap készíthető. De ne hívjon meg szúnyogokat a vacsorára – ki nem állhatják a felsoroltakat. A gyöngymentát kifejezetten utálják. A citrusfélék egyike sem tartozik a kedvenceik közé. Sétányrózsával se kedveskedjen nekik, kesernyés, citrusos illatától valósággal rosszul lesznek. A PLOS One tudományos folyóirat kísérlete során 231 tanzániai család kertjébe ültettek sétányrózsát, és 90 családéba egyet se. A felmérés végén azt tapasztalták, hogy 50%-kal kevesebb a szúnyog azoknál a házaknál, ahol a kertben sétányrózsa illatozott.

Füst
A szúnyogok nem rajonganak a füstért. Íme, egy egyszerű ötlet: nem kell hozzá más, csak egy tojástartó karton. Gyújtsa meg a sarkát, és tegye biztonságos helyre (például a grillsütő tetejére), majd hagyja füstölögni. Azt is kipróbálhatja, ha legközelebb táborozik vagy a kerti tűzhely körül ücsörög, hogy pár ágat dob a lángok közé: levendulát, mentát, citromfüvet, zsályát vagy citronellát, hogy elűzze a vérszívókat.

Citromos eukaliptusz illóolaj
A zika vírus ellen küzdő amerikai járványügyi központ (CDC) citromos eukaliptusz illóolajat ajánl a szúnyogok távol tartására. Amikor az Új-Mexikói Egyetem kutatói szúnyogriasztó termékeket vizsgáltak, a citromos eukaliptusz illóolajat tartalmazó készítmények legalább annyira hatékonynak és tartós hatásúnak bizonyultak, mint a vegyszereket tartalmazó termékek.

Szárazság
Köztudott, hogy a szúnyogok az állóvizet kedvelik, oda rakják le a petéiket. A madárfürdető, a háziállat kint felejtett itatótálkája, a ponyva hajlatai, az ereszcsatorna alatti terület, a hinta belső csöve mind-mind „veszélyforrás”. Hetente egyszer ürítse ki, törölje ki, fordítsa fel, takarja le, dobja ki az összes olyan alkalmatosságot, amelyben víz gyűlhet össze, a fentieken túl ilyen például a régi autógumi, a vödör, az ültetőgép, a játék, a medence, a virágcserép alatti tálka vagy a szeméttároló.

Vote it up
159
Tetszett?Szavazzon rá!