Nyolc gyors módszer takarításhoz

Így tüntesse el egyszerűen a makacs szennyeződéseket a falakról, a sütőből vagy épp a vécéből

Piszkos konyhafalak
Ha az olaj, a gőz és a por találkozik a konyha falán vagy más felületen, abból csak valami nagyon rossz sülhet ki: ragadós üledék. Tömény fehérecetbe mártott szivaccsal szabadítsa meg a makacs szennyeződéstől a falakat, szekrényajtókat vagy épp a szagelszívót, majd az ecetet vizes szivaccsal mossa le, végül papír törlőkendővel töröljön minden szárazra. Nézzen rá a hűtőszekrény tetejére, mert bár nehezen észrevehető, de könnyen lehet, hogy az is tisztításra szorul! A falak tisztításához itt talál további ötleteket!

Fröcskölésnyomokkal tarkított mikró
Ha a mikrohullámú sütő belseje már kezd egy absztrakt festményre hasonlítani, használja ki a gőz tisztító erejét! Egy üvegedénybe öntsön fél csésze desztillált ecetet és fél csésze vizet, majd melegítse a mikróban, míg forrni nem kezd. Óvatosan vegye ki a meleg edényt, majd egy törlőkendővel törölje le a forró gőz által felpuhított szennyeződést. Egyébként nem is hinné, mi mindenre jó a mikró!

Kuka baja
Sokszor a kukába dobott ételmaradék, folyadék és egyéb szemét szaga átterjed magára a szemetesre is, így hiába üríti ki azt, a kellemetlen bűz marad. Mosogató- vagy felületi tisztítószerrel dörzsölje végig a szemetes belsejét egy nejlonsörtéjű kefe segítségével, majd vízzel mossa le és törölje szárazra – minderre a legmegfelelőbb helyszín valószínűleg a kád lesz.

A sütő, háború után
Tisztítsa meg a sütőt használat után, az aljára ragadt maradékok igen kellemetlen szagot képesek árasztani, főleg ha a következő használat során még füstölni is kezdenek. Ha sütőjében nincs öntisztító mód, szórófejes üvegből spricceljen bele vizet, szórjon rá szódabikarbónát és néhány csepp fehérecetet, hagyja, hogy a keverék kicsit felbuborékosodjon, majd egy dörzsölő szivaccsal vakarja le a piszkot. Nem árt, ha végezetül nedves törlőkendővel teljesen lemossa a sütő belsejét.

Foltos fürdőszoba
A szappanmaradék és a kemény víz csúnya foltokat hagyhat a csempén és a zuhanykabinon. Törlőkendővel vagy egy szivaccsal dörzsöljön az érintett felületre szoba-hőmérsékletű fehérecetet – az ecet savtartalma segíteni fog a szennyeződés feloldásában, így utána nedves törlőkendővel könnyen lemoshatja. Próbálkozhat ammóniával is. Egyébként az ilyen és ehhez hasonló szennyeződések kialakulását megelőzheti, ha fürdés után gumibetétes ablaktörlővel lehúzza a vizet a csempéről, illetve a kabin faláról. 

Ha a vécécsésze nem egészen tiszta
A vécé tisztításakor az idő hasznos társa lehet. Öntsön egy csésze desztillált fehérecetet vagy folyékony tisztítószert a csészébe, és hagyja ott pár órára, lehetőleg egész éjszakára, majd egy kefével dörzsölje át, mielőtt a vécét leöblítené.

Ablakpucolás
A tiszta ablak világosabbá teszi a szobát és ehhez még csak speciális ablaktisztítót sem kell beszereznie – spricceljen folyékony tisztítószert vagy vizes-ecetes keveréket az üvegre, majd mossa le papír törlőkendővel vagy újságpapírral! Ha lehet, felhős időben mossa le az ablakokat, hogy azok lassabban, azaz foltmentesen száradjanak meg!

Minden tiszta állatszőr
Persze, használhat szőrfelszedő hengert és száraz szivacsokat is, de ha siet, próbálja ki a következőt: egyszerűen vizezze be a tenyerét, és lefelé irányuló mozdulatokkal söpörje le az állatszőrt. Kipróbálhatja a szőrtelenítést gumikesztyűvel is, de akár egy nagyobb címke vagy matrica ragadós oldala sem lehet hasztalan! Ha pedig ezen felül szagtalanítani is szeretné a szövetbútorokat vagy a szőnyegeket, itt a megoldás.

Vote it up
283
Tetszett?Szavazzon rá!