Nyolc hatékony házilagos tisztítószer

Makacs szőnyegfoltok? Ragacsos konyhapult? Penészes csempe? Ne költsön méregdrága tisztítószerekre!

Szőnyegtisztító
Egy nagy vödörbe öntsön 8 liter meleg vizet, 5 dl alumínium-szulfátot (mezőgazdasági boltokban kapható), 2,5 dl ecetet és ¾ csésze fahéjteát. Mártsa bele a felmosófejet az oldatba, csavarja ki a felesleget, és a szőnyegen egyszerre csak egy részt töröljön át vele. Ahogy halad végig a szőnyegen, minden egyes kör után öblítse ki a felmosót friss vízben. Kíváncsi további olcsó szőnyegtisztitási trükkökre?

Vécécsésze-súroló
A porcelán szennyeződéseinek eltüntetéséhez keverjen össze 2-3 rész bóraxot 1 rész citromlével. Kevergesse addig, amíg pasztaszerű állaga lesz. Kenje fel a wc-csészére és a peremre, majd hagyja rajta másfél-két óráig. Végül dörzsölje le a kefével.

Tintafolt-eltüntető
Egy tálban keverjen össze 2-3 evőkanál kukoricakeményítőt annyi zsíros tejjel, hogy a keverék sűrű masszát alkosson. Fedje be vele a foltot, és hagyja állni 3-4 órát. Ezután kefélje le a pasztát, és mossa ki az anyagot az utasításoknak megfelelően. Íme, pár további folteltávolító!

Ablak- és üvegtisztító
Egy literes szórófejes palackba töltsön 0,8 dl ecetet, 0,6 dl 70%-os alkoholt és 8,6 dl vizet. Használat előtt alaposan rázza fel, spriccelje az üvegfelületre, majd törölje le.

Erős általános tisztítószer
Bármilyen nem fa felület tisztításához keverjen össze 7 dl vizet, 0,8 dl 70%-os alkoholt, 1 teáskanál tiszta háztartási ammóniát, 1 teáskanál gyenge mosogatószert és fél teáskanál citromlevet. Az alkotórészeket töltse egy literes szórófejes palackba, és minden használat előtt jól rázza fel. Fújja le vele a konyhapultot, konyhai eszközöket és beépített tartozékokat, a csempével borított vagy festett felületeket. Tiszta ronggyal vagy nedves szivaccsal törölje le. Az ammónia sok minden másra is jó.

Citrusos fertőtlenítő
Egy kb. egy literes befőttesüvegbe tegye bele egy narancs, grapefruit, citrom vagy lime héját és 0,75 liter ecetet. Csavarja rá a fedelet az üvegre, és állítsa két hétre a kamrapolcra, közben egyszer-kétszer rázza fel. Vegye ki a citrushéjakat, szűrje le az ecetet, és töltse vissza a befőttesüvegbe.

Tisztítóspray-hez öntsön 2,5 dl citrusos ecetet egy fél literes szórófejes palackba, és töltse fel vízzel.

Linóleum padló tisztításához adjon 2,5 dl citrusos fertőtlenítőt 8 liter vízhez.

Nem mérgező fürdőszobatisztító
Egy tálban keverjen össze 4 dl szódabikarbónát, 1,25 dl folyékony szappant, 1,25 dl vizet és 2 evőkanál ecetet. Kevergesse egy villával, amíg az összes csomó eltűnik. A folyadékot töltse egy fél literes szórófejes üvegbe. Használat előtt rázza fel, majd spriccelje a tisztítandó felületre. Dörzsölje meg egy dörzsölős szivaccsal, és öblítse le vízzel. Amíg nem használja, a palackot tartsa zárva. Egyébként a szódabikarbóna és az ecet együtt a legjobb univerzális háztartási szer.

Sütőtisztító
Egy tálban keverjen el 0,6 dl szódabikarbónát és 2 teáskanál sót. Adjon hozzá fokozatosan fél-fél teáskanál vizet, és kevergesse, amíg krémes állaga lesz. Hagyja állni a keveréket legalább öt percig. Ezután egy nedves szivacs segítségével dörzsölje meg vele a sütő oldalait. (Ne használja a keveréket a sütő fűtőszálán.)

Vote it up
255
Tetszett?Szavazzon rá!