Nyolc téli tipp száraz bőrre

Az igazi hideg megérkeztével bőrünk még a szokásosnál is hajlamosabb lesz a kiszáradásra. Így védekezzen

Kapcsolódó cikkek

Itt az ideje, hogy átalakítsa bőrápolási szokásait. A leggyakrabban alkalmazott praktikák a sálba és kesztyűbe burkolózás, valamint a különféle nappali és éjszakai krémek használata. Tudta-e viszont, hogy más, egyedi titkai is vannak, hogyan kerülheti el bőre téli kiszáradását? Ismerje meg a legjobb ötleteket!

Inkább zuhany, mint fürdő
A hosszas áztatás a gőzölgő fürdőkádban kioldja a faggyút a bőréből, mely ettől kiszárad és viszket. Télen válassza inkább a zuhanyozást a fürdés helyett. Dr. Frances Jang vancouveri bőrgyógyász, a Skinworks munkatársa a rövid ideig tartó, langyos vizes zuhanyt javasolja. – Naponta egyszer, akkor sem túl forrón, és ne sokáig – mondja. A kádban töltött hosszú percekhez hasonlóan egy elhúzódó forró zuhany is bőrszárító hatású. Fogja rövidre, így elkerülheti a viszketést.

Vizsgálja felül a szappan használatát
Az antibakteriális szappanok különösen kegyetlenül bánnak a bőrrel télen. – Leginkább azt ajánlom, hogy ilyenkor térjünk át egy gyengédebb, glicerines szappanra – mondja dr. Jang. A problémás bőrűeknek továbbá azt javasolja, hogy télen általában mondjanak le a szappanos zuhanyzásról. – Nincs igazán szükség rá, kivéve az olyan szennyezettebb részeket, mint a hónalj, ágyék vagy láb – teszi hozzá.

Tekerje le a fűtést
A felturbózott fűtés ugyan kellemesen melegen tart, de a bőre bánhatja: a száraz, forró levegő kiszáradt és feszülő bőrt eredményez. Állítsa alacsonyabbra a termosztátot, hogy megelőzze bőre kiszáradását. Ha felvesz egy kardigánt vagy egy meleg papucsot, nem fog fázni, és még pénzt is takarít meg.

Állítsa helyre bőre védekezését
Télen a zord elemek meggyengítik a bőr védőrétegét. Egy új fejlesztésű bőrápoló segíthet visszaállítani ezt a védelmet, és benn tartani a nedvességet. Ezen új termékek ceramidot tartalmaznak, mely az egészséges bőrben megtalálható természetes lipid. – A ceramidokkal segíthetjük helyreállítani a bőr egészségét. Ez egy újszerű módja annak, hogy a bőr télen is megfelelően hidratált maradjon – mondja dr. Jang.

Kevertesse ki gyógyszerésszel
A problémás bőrű betegek számára dr. Jang a gyógyszertárban kevertet egy olcsó krémet. A kenőcs 25% vízből és hidrofil vazelinből áll. – Lefekvés előtt gyorsan zuhanyozzon le, majd vastagon kenje be magát tetőtől talpig ezzel a keverékkel. Vegyen fel pizsamát, hogy ne kenődjön szét a krém az ágyneműn. Reggel arra fog ébredni, hogy bársonyos a bőre. Próbálja ki két egymást követő este! Ha már semmi más nem működik, ez megoldja a helyzetet – állítja dr. Jang.

Radírozzon ritkábban
Dr. Jang azt tanácsolja, álljon ellen a késztetésnek, hogy ledörzsölje a hámló, elhalt bőrsejteket, amikor csökkenni kezd a hőmérséklet. A bőr kicsit érzékenyebb a tél folyamán – mondja. – Ha ön kézi mikrodermabráziós készüléket, glikolsavas hámlasztót vagy retinolt használ, azt ajánlom, inkább ne vigye túlzásba. Ezek a bőrradírozó eszközök télen csak súlyosbítják a bőr kiszáradását.

Használjon párásítót
Adjon egy kis enyhet bőrének a száraz téli körülmények között: használjon párásítót! Helyezze a hálószobába, és élvezze a levegőbe jutó extra nedvesség által nyújtott előnyöket. Miközben ön alszik, bőre magába szívja a frissítő vízpárát. A következő reggel egészségtől ragyogó arccal nézhet szembe a nappal.

Kerülje a gyapjút
A szúrós ruházat csak ront a száraz bőr állapotán. – A gyapjú nehézségeket okozhat: tovább súlyosbítja a potenciálisan száraz bőr viszketését – mondja dr. Jang. – Ha mindenképpen gyapjút szeretne viselni, vegyen alá egy réteg pamutruhát, hogy a gyapjú ne érintkezhessen közvetlenül a bőrrel.

Vote it up
354
Tetszett?Szavazzon rá!