Nyolc tanács mosáshoz

Az elszíneződött galléroktól kezdve a farmernadrágok puhításán, illetve a függönymosáson át a gombtisztításig

Farmerpuhítás
Az új farmernadrág anyagának megpuhításához vagy mossa ki többször egymás után, vagy tegyen textilöblítőt egy lavór hideg vízbe, és áztassa benne a nadrágot 12 óráig, majd mossa ki. Ha mosás előtt kifordítja, úgy megelőzheti, hogy a farmer becsíkozódjon.

Gallértisztítás
Az inggallérokon kialakuló gyűrűk eltávolításához dörzsöljön folyékony mosószert (vagy sampont) a szennyeződésre, vagy gyűjtsön össze egy muszlinzsákba kicsi szappandarabokat, és azzal dörzsölje meg a felületet. Ezután mossa ki a szokásos módon.

Fehérítés
A fehérítendő ruhákat áztassa egy teáskanál borkő és hideg víz keverékébe, végül gyenge mosószerrel, kézzel mossa át őket. A fehérítőt kiválthatja szódabikarbónával is.

Babaruhák tisztítása
A gyerekruhák akkor lesznek a lehető legtisztábbak, ha először valamilyen áztatószerrel kezeli őket, majd kimossa a szokásos programon. Igyekezzen a ruhákat a lehető leghamarabb beáztatni, és a mosásig tartsa nedvesen.

Nejlonharisnyák
A nejlonharisnyákat mosás előtt tegye bele egy muszlinzsákba, és csak olyan más kényes ruhaneműkkel mossa együtt, melyeken nincsenek kapcsok, hurkok vagy olyan fém részek, melyek kilyukaszthatják az anyagukat.

A kordbársony ápolása
A kordbársony anyagok sokáig megtartják a bolyhosságukat, ha kifordítva mossa őket.

Függönymosás
Ha szeretné felfrissíteni a függönyöket, először mossa ki, majd áztassa be négy liter meleg víz és egy pohár keserűsó oldatába. Felfüggesztve szárítsa meg őket vagy az udvaron, vagy a fürdőszobában, végül simítson rajtuk egyet a vasalóval. Az elsárgult függönyöket akár kólával vagy sóval is kifehérítheti!

Gombkefélés
Ha a behúzott gombok még mosás után is piszkosnak tűnnek, egy puha fogkefe és némi gyenge szappan vagy mosószer segítségével tisztára sikálhatja őket. A használt fogkefe sok minden másra is használható.

Vote it up
305
Tetszett?Szavazzon rá!