Nyolc természetes élénkítő

Érdemes kipróbálni az alábbi egyszerű ötleteket

Péntek délután az irodában már mindenki az esti programterveiről beszélt. Én meg alig vártam, hogy hazaérjek, és leheveredhessek. Valami nem volt rendben velem. Naponta nyolc órát aludtam, kiegyensúlyozott étrenden éltem, és rendszeresen mozogtam. Mindenem megvolt, ami a tevékeny élethez kell: jó barátok, remek állás és nagyszerű család. Ennek ellenére erőm minden morzsájára szükségem volt ahhoz, hogy a tíz órai hírekig fenn tudjak maradni, és reggelenként így is fáradtan, összetörten ébredtem.

Orvoshoz fordultam, de a kivizsgálás sem talált semmilyen betegséget. A doktor a depressziót is kizárta, amely még a jelentős energiatartalékokat is kimerítheti.

Így aztán hozzáláttam, hogy ismét lendületbe hozzam magam, ráadásul gyógyszerek, illetve alapvető életmódbeli változtatások nélkül. Ez sikerült is, olyan ötletek segítségével, melyekhez nem kell sok idő, sem pedig edzettség. Aki egészséges, mégsem érzi magát mindig elég energikusnak, próbálja ki az alábbi nyolc „frissítőt”:

Lélegezzen mélyeket
A mélylégzés lassítja a szívritmust, enyhíti az idegfeszültséget, továbbá csökkenti a vérnyomást és a stresszhormon, az adrenalin szintjét. Elég, ha naponta 10-15 percig gyakorolja a mélylégzést – és persze olyankor is, ha idegesnek érzi magát. Egyszerre végezzen mellkasi és hasi légzést: szívja tele tüdejét levegővel, majd lassan fújja ki. Michael A. Schmidt, a Belefáradt a fáradtságba? című könyv szerzője percenként 12-16 lélegzetvételt javasol.

Lépjen tovább – meditáljon
Sokan alkalmazzák a meditálást arra, hogy ellazuljanak. A módszer a kimerültségérzetet is enyhítheti. A meditáció egyik legegyszerűbb módja az, ha keres egy nyugodt helyet, és kényelmesen leül. Lazítsa el magát, hunyja be a szemét, és összpontosítson egy semleges szóra – például az „egy”-re. Ha gondolatai elkalandoznak, mindig térjen vissza ehhez a semleges szóhoz.

Végezzen lassú nyújtógyakorlatokat
Ezekkel ugyanolyan hatást érhet el, mint a mély légzéssel. A nyújtózkodás enyhíti a stresszhatások következtében fellépő izomfeszültséget, javítja a vérkeringést és az agy oxigénellátását.

Kezdje a napot frissítő nyújtózkodással! Az egyik legjobb változat a „cicanyújtózás”: álljon négykézlábra, majd lassan, megfontoltan púposítsa fel a hátát. Maradjon így tíz másodpercig, azután ereszkedjen vissza. Az is jó, ha csípőszéles terpeszbe áll, kissé előredől, behajlítja a térdét, és két kezével combközépen támaszkodik. Ezután lassan görbítse meg a hátát, maradjon így tíz másodpercig, majd egyenesedjen ki. Ismételje meg néhányszor a gyakorlatot. Íme pár további nyújtógyakorlat!

Legyen tekintettel szervezete biológiai órájára
Egyesek délelőtt nyújtják a legjobb teljesítményt, míg mások inkább este érik el teljesítőképességük csúcsát. – Ha felkelés után három-négy csésze kávéra van szüksége ahhoz, hogy teljesen magához térjen, valószínűleg nem a reggeli típusba tartozik – mondja Charles Kuntzleman szakíró.

Állapítsa meg, mikor a legfrissebb, és időzítse a legfontosabb feladatait erre az időszakra! Ha például reggeli típus, lehetőleg reggel menjen felvételi beszélgetésre, ne pedig délután, amikor már fogytán az ereje.

Egyen többször, de kevesebbet
Az emésztés során a vér az emésztőrendszerbe áramlik, így csökken az agy vérellátása, és átmenetileg a vércukorszint is leesik. Emiatt az ember eltompul, lelassul. Egyes szakértők szerint napi öt-hat kisebb étkezéssel sokkal egyenletesebb szinten tartható a vércukorszint.

Ha fontos, hogy energikus legyen, kerülje a telített zsírokban gazdag ételeket, például a zsíros húsokat, a tejszínes jégkrémeket és a sűrű mártásokat, mivel ezeknek az emésztéséhez több idő kell. Ugyanakkor ne feledkezzen meg a telítetlen zsírsavakat tartalmazó halról és az olajos magvakról, amelyek a teljes értékű táplálkozás fontos részét képezik.

Szívja magába a napfényt
Fény hatására a szervezetben kevesebb melatonin termelődik – ez a hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. Vannak, akiknél, ha reggelenként nem éri őket elegendő fény – különösen a téli hónapokban –, a szezonális depresszió tünetei jelentkezhetnek, s ez fokozhatja kimerültségérzetüket.

Húzza ki magát
Ha összegörnyed, súlypontja nem a test középvonalába esik, ezért több energiát kell az egyensúlya megőrzésére fordítania, állítja Joseph Sweere munka-egészségügyi szakértő. – A legnehezebb tárgy, amit az ember magával cipel, a saját teste – magyarázza Sweere. – Ha kihúzza magát, kevésbé fárad ki.

Ha számítógéppel dolgozik, ügyeljen arra, hogy a szeme egy magasságban legyen a monitor közepével. A nőknek érdemes megválniuk a magas sarkú cipőtől és a nehéz kézitáskától, mivel mindkettő kibillentheti őket egyensúlyukból.

Vizsgálja felül alvási szokásait
Az egyéni alvásigény nagyon változó, de nagyon egyszerűen megállapítható, hogy eleget alszik-e. Ha néha olyankor is elszundít, amikor nem akar, vagy ha a hétvégeken reggelenként sokkal később ébred fel, akkor valószínűleg nem alszik eleget, mondja a minneapolisi dr. Mark Mahowald, az alvászavarok specialistája. Próbáljon meg néhány héten át minden éjjel egy órával többet aludni, és majd meglátja, hogy ez segít-e.

Mint kiderült, nekem például nem volt elegendő a napi nyolc óra alvás – de csak háromnegyed órával kellett megnyújtanom, és sokkal frissebbnek éreztem magam egész nap. További változtatás, hogy kávé helyett ma már vizet kortyolgatok; nehéz válltáskámat apró retikülre cseréltem; és néha napközben is kiszaladok az irodából, hogy sétáljak egyet a szabad levegőn, feltöltődjek nappali világossággal, és szellemileg is kikapcsolódjak. A meditáció elsajátításához van még mit tanulnom, és a biológiai órámat is sokszor próbára teszem, de annyit így is elértem, hogy amikor a munkatársaim a péntek esti programot tervezgetik, most már nekem is van erőm csatlakozni hozzájuk.

Vote it up
84
Tetszett?Szavazzon rá!