Nyolc zseniális találmány a NASA-tól

Nem is hinné, hogy az UV-szűrőn túl is mennyi mindent köszönhetünk az űrkutatási hivatalnak

Memóriahab
A NASA mérnökeinek olyan anyagot kellett tervezniük a légi járművek üléseire, amely elnyeli a rázkódást és megvédi az űrhajósokat fel- és leszállás közben. Charles Yost repülőmérnök rájött, hogy a „lassan visszaálló hab” kiáll bármely ránehezedő nyomást és kiválóan elnyeli az erőhatásokat. Ma már a sisakoktól a matracig sok mindenbe tesznek memóriahabot.

Kézi porszívó
Legalábbis a technológia, amelyre épül. A Holdra szálló űrhajósok egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a holdkőzetből mintát gyűjtsenek. Ahhoz, hogy a Hold talajába fúrjanak, erős vezeték nélküli eszközre volt szükségük, amely elég kicsi ahhoz, hogy a Holdra szállítsák. A NASA a Black & Decker céggel együttműködve fejlesztette ki a megfelelő szerszámot, egy elemes fúrót. A fúró sikerén felbuzdulva a Black & Decker fejlesztői azt kutatták, hogyan hasznosítható más területen a hordozható eszköz, és megalkották a Dustbuster kézi porszívót.

Karcolásvédő bevonat a szemüvegen
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala 1972-ben rendelkezésben írta elő, hogy minden szemüvegnek törésbiztosnak kell lennie, vagyis azután üvegből nem lehetett lencsét csinálni. A műanyag lencsék viszont könnyen karcolódnak, ezért az optikai iparban azonnal kutatni kezdték, hogyan előzhető meg a szemüvegek karcolódása. Nagyjából ugyanekkor a NASA mérnökei olyan kopásálló rétegen dolgoztak, amellyel az űrhajósok sisakjának és egyéb felszereléseknek az átlátszó részét tervezték bevonni. 1983-ban a Foster-Grant szemüveggyártó megvásárolta a NASA karcolásvédő bevonatának licencét. Ma már szinte valamennyi szemüveget és napszemüveget ilyen réteggel vonnak be.

Infravörös lázmérő
A dobhártya által kibocsátott hő mérésére kifejlesztett eszköz ugyanazt a technológiát használja, mint amellyel a tudósok a bolygók és csillagok hőjét mérték. Az infravörös hőmérők sokkal gyorsabban működnek, mint a higanyos eszközök. S mivel a fülben alkalmazzák, kevésbé terjesztenek fertőzést, mint a hagyományos mérők, amelyekkel a nyálkahártya hőjét mérik.

Super Soaker vízipisztoly
Nem, az űrhajósok nem vívnak vízipisztolycsatákat odafönt. De Lonnie Johnson, a NASA alkalmazottja alkotta meg azt a designt, amellyel az erős vízsugárt kilövő játékot létrehozták. Johnson olyan hűtőpumpa fejlesztésén dolgozott, amelyet nem gázzal, hanem vízzel hajtottak meg, amikor észrevette, milyen erővel lövi ki a vizet a szerkezet. Komoly befektetési lehetőséget látott vízi pumpájában, ezért az 1980-as évek elején szabadalmaztatta. A készülék azóta közel egymilliárd dolláros hasznot hajtott.

UV-szűrős napszemüveg
A NASA Sugárhajtás Laboratóriuma az 1980-as években azt a megbízást kapta, hogy dolgozzon ki olyan eljárást, amely megvédi az űrhajósok szemét az erős napsugárzástól. A kutatók a kivételes látásukról ismert ragadozómadarakat tanulmányozták, és felfedezték, hogy a szemük olyan olajat választ ki, amely az ártalmas ibolyántúli sugárzástól védő réteget képez. A kutatók ezt felhasználva hozták létre azt az anyagot, amellyel be lehet vonni a szemüvegeket. Ma már sok szemüvegen és napszemüvegen található ilyen UV-szűrő.

Láthatatlan fogszabályozó
A láthatatlan fogszabályozókat átlátszó polikristályos alumínium-oxidból készítik, amelyet a hőkövető rakéták infravörös antennájának a szigetelésére fejlesztettek ki. Ez az áttetsző anyag van olyan tartós, mint a fém vagy a műanyag, de sokkal kellemesebb látványt nyújt.

Csúszásgátló barázdák az útburkolaton
Gyakran látni ma már, hogy az autópályán és a hidakon az út szélén barázdákat vágnak a burkolatba, amely elvezeti a csapadékot, hogy a kocsik ne váljanak vízi járművekké. Ezt a leleményes technológiát a NASA dolgozta ki, amikor egy kutatójuk rájött, hogy a burkolatba vésett barázdák fokozzák a tapadást (ami alapvetően fontos a nagy sebességgel leszálló légi járműveknél).

Vote it up
125
Tetszett?Szavazzon rá!