Nyomás mérni!

Egyszerű vizsgálat a vérnyomásmérés, ennek ellenére életmentő lehet

Nos, végy egy lovat (pontosabban annak a nyakán egy verőeret), egy rézcsövet, egy liba gigáját és egy hosszú üvegcsövet. Ha ezeket egymásba illeszted, és megfigyeled, milyen magasra spriccel a vér a csőben, akkor sikerült megmérni a paci vérnyomását. Ahogyan ezt bő 300 esztendeje Stephen Hales angol lelkész tette. Bár megfigyelése meghozta számára a világhírt, az eljárás mégsem terjedt el (a libák örömére). Több mint 170 évet kellett várni, mire sikerült kidolgozni a mai vérnyomásmérést.

Ismerős a jelenet? Mandzsettát tekernek a kar köré, majd felfújják. A nyomást fokozatosan csökkentve feljegyzik, hogy mikor indul meg véráramlás, majd azt, hogy a véráramlás mikor válik zavartalanná. A két értéket szisztolés, illetve diasztolés nyomásértéknek hívják, és higanymilliméterben (Hgmm) adják meg. Eredetileg a vérnyomást úgy határozták meg, mint ami egyensúlyban van egy adott magasságú higanyoszlop nyomásával. (Az eljárás jórészt az olasz Riva-Rocci érdeme, ezért sokszor RR-ként jelölik a vérnyomást, például zárójelentésekben.)

De miért is lett ennyire fontos a vérnyomás? Elvégre több évezreden át megvoltunk anélkül, hogy tudtuk volna, pontosan mennyi.

Nos, az életkörülmények megváltozása miatt nőtt a szív- és érbetegségek gyakorisága. A kockázati tényezők elemzésekor kiderült, hogy közülük az egyik legfontosabb a hipertónia – azaz, amikor vérnyomás értéke 140/90 Hgmm feletti. Ez két ok miatt lehet veszélyes. Megrepedhetnek a kisebb erek, ami vérzéssel jár, például a vese, a szem vagy az agy károsodását okozva. Sokszor viszont csak az érfal belsejét bélelő finom hártya károsodik. Ez pedig azért veszélyes, mert itt vérrög képződhet. Ami szerencsétlen esetben fontos verőeret zár el – olyat például, ami a szívizmot vagy az agyat táplálja –, ami szívinfarktust vagy szélütést okoz. Ezek veszélye lényegesen mérsékelhető, ha a vérnyomást normális szintre csökkentik. De hogyan?

Ha nem túl magasak az értékek, a gyógyszer előtt az orvos életmódváltást javasol. Sószegény étrend, kevés stressz, semmi bagó, több testmozgás – ez az örökzöld sláger. Bár egyeseknél ez átmenetileg beválik, általában nem tudnak az emberek kibújni a bőrükből, és idővel mégis gyógyszert kell szedni. Nemcsak az érintettnek feladvány, hogy milyet, hanem a gyógyszerkutatóknak is, akik egész vérnyomáscsökkentő arzenált dolgoztak ki.

Gyakran még igen magas vérnyomással is meglepően jó lehet az ember közérzete

A különböző szerek különböző módokon csökkenthetik a vérnyomást. Az ember kora, alkata, alapbetegsége, egyéb gyógyszerei (és pénztárcája) alapján dől el, melyiket adják. Ezért nem biztos, hogy a szomszéd gyógyszere önnek is megfelelő!

Ráadásul a szervezet idővel hozzászokhat a készítményhez. Ekkor gyógyszerváltásra van szükség. Fontos, hogy tudatosítsa: a rendszeres ellenőrzés, így az otthoni vérnyomásmérés hívja fel a figyelmet arra, hogy ennek mikor jön el az ideje, NEM pedig a tünetek, például a sokat emlegetett fejfájás vagy szédülés. Azok ugyanis sokszor hiányoznak. Sőt gyakran még igen magas vérnyomás mellett is kiváló az illető közérzete.

Ennek oka, hogy magas vérnyomásos állapotban az agyban olyan hormonszerű vegyületek termelődnek, amelyek javítják a kedélyállapotot. Sokan teljesen egészségesnek érzik magukat, és éppen ezért ilyenkor hagyják abba a gyógyszerszedést. Az erek azonban kevésbé élvezik a helyzetet, ezért az érintett óriási kockázatnak teszi ki magát. Ne feledje: ha esik, ha fúj, ha jó kedve van, ha rossz – szedje a orvos által felírtakat, és rendszeresen méresse a vérnyomását. Nem nagy kunszt, ráadásul – Hales lelkész lovával ellentétben – még csak szenvedni sem kell tőle.

Vote it up
276
Tetszett?Szavazzon rá!