Hozzávalók 2 személyre
2,5 dl zsíros tej • 3 dl sovány tej • 12 dkg rizs • 10 dkg cukor • 1 csipet só • 0,5 rúd vanília • 3 db tojás • 1 db citrom reszelt héja • 1 csipet őrölt fahéj • 1 evőkanál vaj
Az öntethez: 1 evőkanál vaj • 5 dkg cukor • 10 dkg magozott meggy • 2 evőkanál Amaretto likőr
Elkészítés
1. A kétféle tejet összekeverjük, hozzáadjuk a rizst, a cukrot és a sót, felforraljuk, majd a vaníliát hozzáadva, fedő alatt, alacsony lángon addig főzzük, míg a folyadék szinte teljesen el nem párolog (20-25 perc). A vaníliarudat kivesszük, a rizst pedig félretesszük hűlni.
2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojást elkeverjük a citromhéjjal és a fahéjjal, a kihűlt rizshez keverjük, majd a rizst egy kivajazott hőálló edénybe töltjük (kb. az edény kétharmadáig). Az edényt egy mélyebb tepsibe állítjuk, a tepsit félig felöntjük vízzel, és betesszük a sütőbe. 25-30 percig sütjük, majd kivesszük a tepsiből, és szoba-hőmérsékletűre hűtjük.
3. Az öntethez felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a cukrot, és addig kevergetjük, míg az teljesen fel nem oldódik. Hozzáadjuk a meggyet, és addig főzzük, míg a meggy szinte teljesen meg nem puhul. Hozzáadjuk a likőrt, még 1 percig főzzük, majd szoba-hőmérsékletűre hűtjük. Tálaláskor a rizs tetejére öntjük.
Hozzászólás